Universiteit Leiden

nl en

Interdisciplinair onderzoek en -onderwijs

Veel vraagstukken van onze tijd zijn te complex om vanuit één wetenschapsgebied op te kunnen lossen. De Universiteit Leiden is een brede universiteit waar ongelofelijk veel onderzoeksvelden samenkomen. Daarom zijn we bij uitstek geschikt als broedplaats en beoefenaar van interdisciplinair onderzoek en interdisciplinair onderwijs.

Tijd en ruimte voor interdisciplinair* onderzoek en interdisciplinair onderwijs

Wanneer wetenschappers uit allerlei vakgebieden hun krachten bundelen, kan dat fantastische inzichten en oplossingen opleveren. Zo hebben archeologen onmisbare kennis over het leven van vroeger, waarmee we duurzaam leven in de toekomst kunnen vormgeven. Het migratievraagstuk vraagt om inzichten van onder meer economen, historici, juristen, sociaal-wetenschappers en bestuurskundigen. Interdisciplinair werken, oftewel wanneer wetenschappers uit zeer diverse gebieden met elkaar samenwerken in één onderzoeks- of onderwijsproject, is een belangrijke manier om antwoorden te vinden op de grote, complexe problemen van onze tijd.

Maar interdisciplinair werken gaat niet vanzelf. Onderzoekers hebben hiervoor tijd en (fysieke) ruimte nodig. Bijvoorbeeld om elkaar te leren kennen, elkaars vaktaal te leren spreken en om te zien of hun methoden en denkwijzen goed bij elkaar passen. De Universiteit Leiden vindt het belangrijk om interdisciplinair werken te ondersteunen; zeker in een tijd waarin we binnen de academische gemeenschap willen afstappen van een cultuur waarin alleen oog is voor het publiceren van artikelen in wetenschappelijke tijdschriften. Interdisciplinair werken sluit dan ook nauw aan op ons programma Erkennen en Waarderen.

Financiering via Kiem, Groei en Bloei

De Universiteit Leiden herbergt een razendsnel groeiende gemeenschap van wetenschappers die (willen) samenwerken in inter- en transdisciplinaire onderzoeks- en onderwijsprojecten. Om die gemeenschap de kans te bieden tot volle wasdom te komen, investeert de universiteit tussen 2024 en 2028 in totaal 10,9 miljoen euro in interdisciplinair werken. Daarvoor bieden we drie financieringsinstrumenten: Kiem, Groei en Bloei. Kiem ondersteunt kleine interdisciplinaire initiatieven. Groei brengt veelbelovende interdisciplinaire ideeën een stap verder. Bloei-subsidies geven stevige impulsen aan interdisciplinaire programma’s die een visitekaartje zijn voor de universiteit.

Lees hier meer over Kiem, Groei en Bloei.

*: we gebruiken hier de term ‘interdisciplinair’, maar we bedoelen ook zeker ‘transdisciplinair’. Daaronder verstaan we de samenwerking tussen Leidse wetenschappers en andere partijen (zoals burgers, gemeenten, bedrijven en andere universiteiten).

Stimuleringsprogramma’s

De Universiteit Leiden heeft ruime ervaring opgedaan met interdisciplinair onderzoek en interdisciplinair onderwijs, onder meer dankzij de zogeheten stimuleringsprogramma’s. Dit zijn negen interdisciplinaire onderzoekprogramma’s die in 2020 van start gingen. De programma’s richten zich op prangende maatschappelijke vraagstukken, bekeken vanuit een brede waaier van wetenschappelijke vakgebieden:

Society Artificial Intelligence and Life Sciences (SAILS) Museums, Collections and Society Sociale veerkracht en veiligheid Global Transformations and Governance Challenges Social Citizenship and Migration Population Health Living Lab The Hague Geneesmiddelenontdekking en -ontwikkeling Regeneratieve geneeskunde Liveable Planet – Sustainable Futures

Deze interdisciplinaire programma’s zijn onder de noemer stimuleringsprogramma’s in 2020 tot stand gekomen op basis van een gezamenlijk voorstel van de decanen van de 7 faculteiten van de Universiteit Leiden. De programma’s worden voor een periode van 4 jaar financieel gestimuleerd door het College van Bestuur. Het is de bedoeling dat ze na afloop van deze periode voortgezet worden met andere financiële middelen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.