Antonius Johannes Rabelink
Hoogleraar Interne Geneeskunde in het bijzonder de nierziekten
- Naam
- Prof.dr. A.J. Rabelink
- Telefoon
- +31 71 526 2148
- a.j.rabelink@lumc.nl
- ORCID iD
- 0000-0001-6780-5186
Ton Rabelink is hoogleraar Interne Geneeskunde en Nefroloog bij het LUMC. Hier leidt hij ook de afdeling Interne Geneeskunde. Hij is Leiden Node Director van de Novo Nordisk Foundation for Stem Cell Medicine, reNEW en boegbeeld van het thema Regeneratieve Geneeskunde binnen de Nationale Wetenschapsagenda. Daarnaast is hij CSO en medeoprichter van het aan LUMC-verwante NecstGen - een non-profit Good Manufacturing Practice-faciliteit voor cel- en gentherapie op het Leiden Bio Science Park. Rabelink is medeoprichter en was nier-moonshotleider van het publiek-private regeneratieve geneeskundeconsortium RegMedXB en voorzitter van het LUMC en de Universiteit Leiden voor het thema Regenerative Medicine. Hij leidde het EU Horizon-consortium STELLAR, dat zich richtte op de ontwikkeling van cellulaire therapieën voor nierziekten. In 2024 ontving hij een ERC advanced grant (SPARK) om de fundamentele mechanismen van nierregeneratie te bestuderen.
Meer informatie over Antonius Johannes Rabelink
Ton Rabelink is hoogleraar Interne Geneeskunde en Nefroloog bij het LUMC. Hier leidt hij ook de afdeling Interne Geneeskunde. Hij is Leiden Node Director van de Novo Nordisk Foundation for Stem Cell Medicine, reNEW en boegbeeld van het thema Regeneratieve Geneeskunde binnen de Nationale Wetenschapsagenda. Daarnaast is hij CSO en medeoprichter van het aan LUMC-verwante NecstGen - een non-profit Good Manufacturing Practice-faciliteit voor cel- en gentherapie op het Leiden Bio Science Park.
Rabelink is medeoprichter en was nier-moonshotleider van het publiek-private regeneratieve geneeskundeconsortium RegMedXB en voorzitter van het LUMC en de Universiteit Leiden voor het thema Regenerative Medicine. Hij leidde het EU Horizon-consortium STELLAR, dat zich richtte op de ontwikkeling van cellulaire therapieën voor nierziekten. In 2024 ontving hij een ERC advanced grant (SPARK) om de fundamentele mechanismen van nierregeneratie te bestuderen.
Chronische nierziekten
Chronische nierziekten vormen een groot wereldwijd probleem voor de gezondheid en transplantatie is nog steeds de enige optie voor patiënten met eindstadium nierfalen om een redelijke kwaliteit van leven terug te krijgen. Omdat geschikte donororganen schaars zijn, richt ons onderzoek zich op het ex vivo laten groeien en regenereren van nierweefsel, dat in de toekomst kan worden gebruikt als alternatieve bron van transplanteerbaar nierweefsel.
Om dit doel te bereiken, bestuderen we de biologie van de nieren in gezondheid, ziekte en regeneratie met een specifieke focus op hoe het metabolisme van niercellen en de uitwisseling van metabolieten in de weefselmicro-omgeving van invloed zijn op beslissingen over het lot van cellen ten aanzien van differentiatie, herstel en letsel. We combineren onze expertise in endotheelcelbiologie, menselijke stamcelbiologie en geavanceerde multi-omicsbenaderingen om dit te bestuderen. Hiermee willen we niet alleen eiwitten en metabolieten identificeren met regulerende rollen in processen als nierrijping, -behoud en -regeneratie, maar krijgen we ook een beter begrip van hoe we het cellulaire metabolisme kunnen manipuleren om deze processen te optimaliseren in onze nierweefselmodelsystemen om nieuwe therapieën te ontwikkelen die chronische nierziekten bestrijden.
Wetenschappelijke carriére
Ton Rabelink behaalde zijn MD PhD aan de Universiteit Utrecht. Hier voltooide hij ook zijn opleiding en fellowships in interne geneeskunde en nefrologie voordat hij toetrad tot de medische staf. In 1998 werd hij bijzonder hoogleraar van de Nierstichting, waarna hij in 2000 werd geïnstalleerd als hoogleraar door de Universiteit Utrecht. Vervolgens werd hij benoemd tot voorzitter van de afdeling geneeskunde in het Universitair Ziekenhuis Utrecht van 1999 tot 2004.
In 2004 verhuisde Ton Rabelink naar het Leids Universitair Medisch Centrum waar hij voorzitter is van de afdeling Interne Geneeskunde.
Hoogleraar Interne Geneeskunde in het bijzonder de nierziekten
- Faculteit Geneeskunde
- Divisie 2
- Interne Geneeskunde
- Nierziekten
- Chief Scientific Officer