Afrika-Studiecentrum Leiden
Afrika heeft een bevolking van 1,5 miljard mensen. In 2050 zal dit aantal naar verwachting stijgen tot 2,5 miljard. De impact van het continent op de wereldeconomie en samenlevingen, maar ook op het milieu, zal daardoor enorm toenemen.
Onderzoekers van het Afrika-Studiecentrum Leiden (ASCL) zijn zich er al decennia van bewust dat Afrika een cruciale rol speelt in de wereld, een rol die alleen maar groter wordt. Zij richten zich met hun onderzoek op vier thema’s: politiek en veiligheid; maatschappij, religie en cultuur; economie; en geschiedenis.
Omdat de Afrikaanse stem steeds luider zal klinken - 20 procent van de wereldbevolking komt uit Afrika - is het belangrijk om een grondig begrip van het continent te hebben. Het ASCL is een interfacultair instituut dat zich inzet voor een beter begrip van Afrika in een snel veranderende wereld. De spil van het instituut is de bibliotheek, die een van de beste en grootste Afrika-collecties in Europa heeft en unieke bronnen herbergt die wetenschappers uit de hele wereld raadplegen, fysiek en digitaal.
Collaborative Research Groups
Het hart van het onderzoek wordt gevormd door acht Collaborative Research Groups (CRG’s), die binnen een of meer van de vier bovengenoemde thema’s werken.
- Africa in the world: rethinking Africa’s global connections
- Collaboration and contestation in words: dialogues and disputes in African social realities
- Governance, entrepreneurship and inclusive development
- Conflict continuities
- Patterns of living in Southern Africa, 1780s to the present
- African languages archives
- Rethinking African history
- Trans-species perspectives on African Studies
Samenwerking
Het ASCL is een begrip in de academische wereld. Het is de coördinator en een van de oprichters van AEGIS, de vereniging voor Afrika Studies in Europa. ASCL-onderzoekers werken intensief samen met andere universiteiten, waaronder de University of Edinburgh en haar Centre for African Studies, en de University of Ghana, die een van de oudste Afrika-onderzoekscentra op het continent heeft.
Onderwijs
De onderzoekers van het ASCL inspireren hun studenten met hun kennis van en passie voor Afrika. Alle studenten van de master- en onderzoeksmaster African Studies lopen een onderzoeksstage in Afrika. Hierdoor kunnen ze met eigen ogen - en systematisch - zien wat de impact van het continent op de wereld is, en vice versa. De Leiden-Delft-Erasmus minoren African Dynamics en Frugal Innovation for Sustainable Global Development, die het ASCL coördineert, bouwen voort op de AU Agenda 2063 en de Sustainable Development Goals. Daarnaast heeft het ASCL een eigen PhD Graduate Programme African Studies.
Bezoek voor meer informatie de website van het Afrika-Studiecentrum.
Of ga direct naar een van de volgende onderdelen:
Sinds 2016 stuurt het ASCL de Leiden African Studies Assembly (LeidenASA) aan, een netwerk van alle Leidse onderzoekers die zich met Afrika bezighouden.