Universiteit Leiden

nl en

Jet Bussemaker

Hoogleraar Wetenschap, beleid en maatschappelijke impact, in het bijzonder in de zorg

Naam
Prof.dr. M. Bussemaker
Telefoon
070 8009047
E-mail
m.bussemaker@lumc.nl

Jet Bussemaker is sinds 2018 hoogleraar Beleid, Wetenschap en Maatschappelijke Impact in het bijzonder in de zorg. Dat is een gecombineerde leerstoel van het LUMC en het Instituut Bestuurskunde van de Faculteit Governance and Global Affairs. Haar onderzoek richt zich op complexe vraagstukken over maatschappelijke ongelijkheid, beleids- en sturingsvraagstukken van de overheid en op de verbinding tussen kennis, beleid en praktijk. Zij verzorgt daarnaast onderwijs voor onder andere honours-studenten en begeleidt promovendi. Bussemaker was eerder onder andere minister van OCW in het kabinet Rutte II (2012-2017).

Meer informatie over Jet Bussemaker

Jet Bussemaker (1961) is hoogleraar Beleid, Wetenschap en Maatschappelijke Impact in het bijzonder in de zorg. Dat is een gecombineerde leerstoel van het LUMC en het Instituut Bestuurskunde van de Faculteit Governance and Global Affairs. Zij werkt vooral op de Campus Den Haag.

Beleid en beleidsveronderstellingen

Zij leidt diverse onderzoeksprojecten over gezondheidsverschillen en maatschappelijke ongelijkheid, waaronder het NWA-project naar de opeenstapeling van gezondheids- en sociale problemen en hoe we deze kunnen tegengaan en maatschappelijke veerkracht kunnen versterken. Dat onderzoek doen we in zowel Leiden als Den Haag en samen met bewoners en professionals.

Zij leidt tevens onderzoek naar veranderende verhoudingen in de verzorgingsstaat en wat dat betekent voor sturing door de overheid. Veel vraagstukken vragen om interventies op diverse niveaus (multi-level governance) en over domeinen heen (multi-sectorale aanpak), en soms ook nog in een publiek-private samenwerking. Wat betekent dat voor beleidsvorming en beleidsinterventies? En wat kunnen we leren van nieuwe vormen van sturing zoals netwerk governance en samenwerking tussen formele en informele partners? Hoe geven we vorm aan nieuwe beleidsconcepten zoals passende zorg, maatwerk en Health in and for all Policies? Ze leert daarbij ook uit de praktijk als voorzitter van Gezond en Gelukkig Den Haag, een netwerk van kennisinstellingen, gemeente, zorg- en welzijnsaanbieders, zorgverzekeraars en burgerinitiatieven. In die rol is ze ook voorzitter van de deelalliantie Gezondheid en Vitaliteit en lid van de alliantieraad Nationaal programma Den Haag Zuidwest.

Speciale interesse heeft Bussemaker voor de interactie tussen kennis, beleid en praktijk. Hoe kunnen we, met respect voor karakteristieken van en dynamieken tussen beide domeinen, samenwerking tussen kennis en beleid productief maken? Welke kennis hebben we daarvoor nodig, en waar liggen grenzen van evidence based practice en policy? Hoe vertalen we kennis adequaat naar productive pathways in de verbinding met de praktijk?

Zij is nauw betrokken bij het transdisciplinaire onderzoeksprogramma Population Health (LUMC, FGGA, FSW en FWN).

Wetenschappelijke carrière

Voor het LUMC werkt Bussemaker bij de Health Campus op de Turfmarkt in Den Haag. Bij de FGGA is ze aangesteld bij het Instituut Bestuurskunde en maakt deel uit van de groep States, Markets & Civil Society. Haar onderwijs richt zicht op bachelor en master studenten van bestuurskunde en geneeskunde, alsmede op transdisciplinaire honours tracks, onder andere Beyond the Boundaries of Healthcare. Normative dilemma’s in Health Governance and Practice.

Maatschappelijke impact

Bussemaker probeert haar eigen onderzoek te vertalen naar maatschappelijke impact, onder andere door het geven van lezingen en werksessies aan professionals en beleidsmakers. Ze schrijft vakpublicaties en columns en publiceert met regelmaat op de opiniepagina van het FD. Ze combineert haar hoogleraarschap met de rol als voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving.

Op 15 februari 2019 sprak ze haar oratie uit Zorg als sociale kwestie.

Achtergrond

Bussemaker studeerde (cum laude) af in de politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1993 promoveerde ze op het proefschrift Betwist Zelfstandigheid aan dezelfde universiteit (bekroond met de Politicologenprijs 1994). Ze werkte vervolgens bij het ministerie van SZW, de UvA en de VU, waar ze onder andere onderzoek deed naar transformatie van verzorgingsstaten. In dat kader was ze in 1997 visiting fellow bij het Center for European Studies van Harvard University.

In 1998 werd ze Kamerlid voor de PvdA en onder andere woordvoerder sociale zaken, financiën en volksgezondheid, alsmede lid van het fractiebestuur. Van 2007-2010 was ze staatssecretaris van VWS en van 2012-2017 minister van OCW. Van 2010-2012 was ze rector van de HvA/lid van het CvB van de UvA en Kroonlid van de SER.

Voor haar inzet voor Open Science ontving ze in 2017 de Leadership Award for Open Education Excellence by the Open Education Consortium.

Over haar politieke ervaringen schreef ze in 2021 het boek Ministerie van Verbeelding. Idealen en politieke praktijk

Hoogleraar Wetenschap, beleid en maatschappelijke impact, in het bijzonder in de zorg

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 3
  • Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde

Werkadres

Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag

Contact

Hoogleraar/gast

  • Faculteit Governance and Global Affairs
  • Instituut Bestuurskunde

Werkadres

Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag

Contact

  • NWO Lid adviesraad
  • KNAW Adviserend lid Raad voor Medische Wetenschappen
  • Programmacommissie Onderzoeksprogramma Dementie van ZonMw Voorzitter
  • Amsterdam UMC Lid Raad van Toezicht
  • Nationale Herdenking 15 augustus 1945 Lid Commissie van Advies
  • Concertgebouw Amsterdam Lid Raad van Commissarissen
  • Nederlands Dans Theater Lid Raad van Toezicht
  • Raad voor Volksgezondheid en Samenleving Voorzitter
  • Academie van de Gouden Ganzenveer Voorzitter
  • verkenningscommissie sectorale verkenning kunstonderwijs voorzitter
  • Fonds 21/Stichting Beheer SNS REAAL Vice-voorzitter
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.