Regeneratieve geneeskunde: patiënten genezen door herstel van organen, weefsel en cellen
Regeneratieve geneeskunde is een nieuwe manier van behandelen die helpt om zieke cellen, weefsels en organen weer goed te laten werken. Dit doen we door cellen, weefsels en organen te repareren, te vervangen of te herstellen na schade door ziekte of letsel. Denk hierbij aan het behandelen van langdurige ziekten zoals diabetes, nierziekten, oogaandoeningen en hartproblemen. Regeneratieve geneeskunde brengt veel vragen en uitdagingen mee voor de zorg en de maatschappij. Daarom is het zo belangrijk om met experts van verschillende disciplines samen te werken.
Waarom regeneratieve geneeskunde en wat is het?
In een samenleving waar steeds meer mensen ouder worden, zorgen langdurige ziekten voor grote druk op de maatschappij en op patiënten. Als mensen ouder worden, gaat de gezondheid van hun weefsels en organen achteruit. Bij sommige mensen gebeurt dit sneller door ziektes zoals hartziekten, nierproblemen of diabetes. Regeneratieve geneeskunde biedt hoop dat patiënten echt beter kunnen worden.
Onderzoekers werken hiervoor met speciale cellen, stamcellen genaamd. Die kunnen zich ontwikkelen tot verschillende soorten cellen zoals hartspiercellen of huidcellen. Zo kunnen we in het laboratorium nieuwe cellen of zelfs kleine organen laten groeien. Hiermee kunnen we ziektes beter begrijpen en nieuwe behandelingen ontwikkelen.
Deze nieuwe behandelingen en technieken helpen mensen om zo gezond mogelijk ouder te worden en kunnen ook de kosten in de gezondheidszorg verlagen.
Regeneratieve geneeskunde verandert ons zorgsysteem en de maatschappij
Als regeneratieve geneeskunde op grote schaal wordt gebruikt in ziekenhuizen, zal ons zorgsysteem veranderen. Patiënten hoeven dan niet meer hun hele leven bij het ziekenhuis langs te komen, maar komen één keer langs voor behandeling. Ze worden geholpen met hun eigen cellen, gentherapie of door hun weefsels te repareren en zijn dan helemaal genezen.
We moeten hiervoor nieuwe regels maken, want veel wetten en regels passen nog niet bij deze nieuwe behandelingen. Daarnaast zijn er ook vragen over de kosten van deze behandelingen. En wie er wel of juist geen recht op heeft. Ook zullen sommige mensen vragen hebben over of deze behandelingen wel ethisch verantwoord zijn. Daarom is het belangrijk om onder andere zorgverzekeraars, patiënten en de maatschappij te betrekken bij deze veranderingen.
Als we dit op een goede manier aanpakken kan regeneratieve geneeskunde zorgen voor economische groei en een gezondere samenleving. De studenten wij opleiden, zullen dus heel belangrijk zijn voor de toekomst. Dit programma is trots op de nieuwe generatie onderzoekers, artsen en ondernemers die we opleiden en helpt mee aan het ontwikkelen van het ecosysteem om alle vernieuwing mogelijk te maken.
Regeneratieve geneeskunde in een stroomversnelling
In de afgelopen jaren is het onderzoek naar regeneratieve geneeskunde steeds sneller gegaan. Het is nu een van de belangrijkste onderzoeksgebieden in Leiden en belangrijk onderdeel van de plannen de universiteit. Dit past goed bij de keuzes die op nationaal niveau worden gemaakt. De Nationale Wetenschapsagenda noemt regeneratieve geneeskunde als een van de 25 belangrijke gebieden waar wetenschap en samenleving elkaar ontmoeten. Ook in de Nationale Technologiestrategie worden verschillende technologieën die belangrijk zijn voor regeneratieve geneeskunde genoemd.
Dankzij deze keuzes en grote financiële steun van zowel lokale als nationale overheden is Nederland, en vooral Leiden, een van de belangrijkste plekken voor regeneratieve geneeskunde.