Planten en planeten in de Hortus botanicus
Onder de Oude Sterrewacht bevindt zich een sfeervolle tentoonstellingsruimte. In februari 2025 opent hier de tentoonstelling Planten & Planeten, een samenwerking van de Sterrewacht en de Hortus. De tentoonstelling is gebaseerd op het idee van de Tiendensprongen zoals dat in de jaren twintig van de vorige eeuw ontwikkeld werd door pedagoog en onderwijsvernieuwer Kees Boeke (1884-1966). Hij presenteerde zijn tiendensprongen voor het eerst in 1927 tijdens een onderwijstentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Door sprongsgewijs tot in de tiende macht in en uit te zoomen, bracht Boeke de wereld van de allergrootste ruimte tot het allerkleinste deeltje op een toegankelijke manier in kaart, op zowel de schaal van het universum als van de microscopie. In veertig sprongen worden de ontzagwekkende schalen van macrokosmos en microkosmos tastbaar, invoelbaar en voorstelbaar gemaakt. Planten & Planeten vertelt dit verhaal op een kleurige en aantrekkelijke manier. Verschillende befaamde kunstenaars namen een ruimte voor hun rekening. In samenwerking met de Hortus botanicus biedt HOVO in dit kader vier colleges
Onderwerpen per college
College 1, 7 maart
Micro-Macro in kunst en wetenschap , door Meta Knol
Planten & Planeten verkent de schalen van ruimte en tijd, en raakt aan de grenzeloze magie van natuurlijke fenomenen: van de oerknal tot in de verre toekomst, van alg tot exoplaneet, van stuifmeel tot sterrenstof. Een groots verhaal dat helder verteld moet worden. Meta Knol bracht de samenwerking tussen Oude Sterrewacht en de Hortus botanicus op stoom en was curator van de nieuwe tentoonsteling. Jos Agasi, Driessens & Verstappen, Elspeth Diederix en Koen Hauser maakten werk voor de tentoonstelling.
College 2, 14 maart
Tiendensprongen, door Frans Snik
Sterrenkundige Frans Snik werkt aan diverse astronomische instrument projecten bij de Sterrewacht Leiden. Zijn onderzoeksinteresses liggen binnen astronomische polarimetrie, (exo)planetaire atmosfeer karakterisering en zonne- en stellaire magnetische velden. Hij is gefascineerd door het idee van de Tiendensprongen zoals dat in de jaren twintig van de vorige eeuw ontwikkeld werd door pedagoog en onderwijsvernieuwer Kees Boeke (1884-1966). Die presenteerde zijn tiendensprongen voor het eerst in 1927 tijdens een onderwijstentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Door sprongsgewijs tot in de tiende macht in en uit te zoomen, bracht Boeke de wereld van de allergrootste ruimte tot het allerkleinste deeltje op een toegankelijke manier in kaart, op zowel de schaal van het universum als van de microscopie.
College 3, 21 maart
Astrologie van de zeventiende eeuw, door Dhyan Tjebbe Westendorp
Hedendaagse sterrenkundigen bestuderen de ruimte en wat daarin gebeurt, met de middelen en de kennis van nu. Dhyan Tjebbe Westendorp heeft zich verdiept in hoe er met de kennis en middelen van vroeger gekeken en geïnterpreteerd werd. Al in de middeleeuwen werden hemelkaarten gemaakt die de positie van de planeten en de dierenriem weergaven, gezien vanuit ons perspectief op de aarde. Honderden jaren gebruikten mensen waarneming en wiskunde om hun lotsbestemming af te lezen. Verwonder je over hoe vernuftig een astrolobium werkt en hoeveel mensen al zagen en berekenden, en wat ze daaruit opmaakten. Dhyan Tjebbe Westendorp is psycholoog, healer, kundalini yoga-docent, astroloog en muzikant.
College 4, 28 maart
Licht, door Thal Jonas
Wie met een sterrenkijker het heelal in kijkt, blikt ver terug in de tijd. Hoe verder je kijkt in het universum, hoe meer je terecht komt in het verleden. Onze blik is gebonden aan de snelheid van het licht. Een ster kan bijvoorbeeld één lichtjaar van ons verwijderd zijn; je kijkt dan een jaar terug in de tijd. Zonlicht is nodig voor de fotosynthese waarmee planten onze planeet voeden. Thal Jonas neemt je mee naar het ontstaan van licht, z'n verschijningsvormen, de rol van licht voor het leven op aarde.
Docenten
dr. Meta Knol
Dr. Meta Knol heeft een uniek profiel op het kruisvlak van cultuur, wetenschap en samenleving. Ze is actief als auteur, dagvoorzitter, gastconservator en inhoudelijk-strategisch adviseur, steevast met het oog gericht op een duurzame toekomst. Als kunsthistorica is ze gespecialiseerd in moderne en hedendaagse kunst en mengt ze zich graag in debatten over museale vernieuwing. Als directeur van Museum De Lakenhal was ze verantwoordelijk voor de vernieuwing en alom geprezen restauratie en uitbreiding van het Leidse museum (2019). Als directeur van Leiden European City of Science 2022, één van de tien excellente projecten van het wetenschappelijke HorizonEurope programma, ontwikkelde ze een nieuw, bottom-up model voor Public Engagement with Science. Als mede-oprichter van het Ministerie van de Toekomst, een landelijke beweging van tijdrebellen en kathedraaldenkers, richt ze zich op nieuwe, toekomstgerichte vormen van civic design. In 2024 komt Meta's boek uit bij Walburg Pers: het Handboek voor Tijdreizigers.
dr. ir. Frans Snik
Dr. ir. Frans Snik werkt aan diverse astronomische instrument projecten bij de Sterrewacht Leiden. Zijn onderzoeksinteresses liggen binnen astronomische polarimetrie, (exo)planetaire atmosfeer karakterisering en zonne en stellaire magnetische velden.
drs. Dhyan Tjebbe Westendorp
Drs. Dhyan Tjebbe Westendorp is een veelzijdig professional. Als psycholoog, healer, kundalini yoga-docent, astroloog en muzikant biedt hij een unieke combinatie van expertise voor een holistische benadering van welzijn.
Thal Jonas
Thal Jonas is educatie medewerker van de Hortus botanicus van de Universiteit Leiden. Hij stelt zeer diverse interactieve lesprogramma's samen rond de natuur, wetenschap en techniek. Hij is maker, onderzoeker en museumdocent voor verschillende musea (o.a.Teylers, Boerhaave, Naturalis)
Praktische informatie
Data, tijden, locatie
4 vrijdagen
7, 14, 21, 28 maart
10.30-12.30 uur
Hortus botanicus Leiden
Werkvorm
Colleges met gelegenheid tot reageren.
Waar van toepassing bezoek aan de tentoonstelling Planten en Planeten.
Wat verwachten de docenten van de deelnemers?
Thuis ca. 2 uur lezen per bijeenkomst.
Geen speciale kennis gevraagd.
Studiemateriaal
Poweroints in pdf na afloop van het college.
Literatuurlijsten voor wie verder wil lezen.