Logo Universiteit Leiden.

nl en

De jaren zestig

Voor deze serie kunt u nog niet inschrijven.

In de jaren zestig zien we verschillende ontwikkelingen die gezamenlijk wel de 'revolutie van de jaren zestig' worden genoemd.
Sociaal-economisch en cultureel was er sprake van grote veranderingen.
De naoorlogse samenleving kreeg een nieuw gezicht. Individualisering, emancipatie en consumptie bepaalden vanaf circa 1962 de maatschappelijke agenda. Van de politieke revolutie kwam veel minder terecht. 'Mei 68' was niet het begin van een nieuw tijdperk, maar een laatste oprisping van activistisch neo-marxisme.

In het college gaan we in op grote debatten en ontwikkelingen uit de jaren zestig. Wat is de democratie? Is een parlementaire democratie wel echt democratisch? Kent de persvrijheid grenzen? Is er door de machtsconcentraties wel sprake van een vrije pers? Moeten de burgers van het rijke Europa en de VS solidair zijn met de Derde Wereld? Hoever moet die solidariteit gaan? Wat is de rol van religie in een seculariserende wereld? Mogen demonstranten zich bewapenen tegen de repressie van de staat? Maar hoe democratisch waren deze protestbewegingen eigenlijk zelf? Wat is de politieke en sociale impact van de consumptiemaatschappij? Moeten burgers zich verzetten tegen de 'Konsumterror'? Wat zijn de gevolgen van consumptie voor mens en milieu?

Al deze bewegingen roerden zich in woord en geschrift en gingen - al dan niet vreedzaam - de straat op. Opmerkelijk is dat de meeste van deze protesten en de ideologie daarachter ook hun weg vonden naar het brede maatschappelijke debat en naar kunst en cultuur. Schrijvers, filmmakers en andere kunstenaars reageerden op de protesten en verwerkten hun engagement in hun werken. Een bijzondere rol daarin speelt de jeugdcultuur, in het bijzonder de popmuziek.

Docent

Melching studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden en de Freie Universität Berlin. Hij promoveerde in 1988. Hij was werkzaam aan de Universiteit Leiden als universitair docent tot 1989. Van 1989 tot en met 2020 was hij als historicus verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Begin jaren tachtig woonde hij enkele jaren in West-Berlijn. Hij publiceert geregeld over de Duitse geschiedenis in de twintigste eeuw en levert commentaren op ontwikkelingen in ons buurland. Hij was redacteur van een drietal delen in de serie Ooggetuigen en schreef boeken over de opkomst en ondergang van Hitler en over zijn spindoctor Goebbels. Onlangs verscheen van Melching De zelfdenker. Karel van het Reve 1921-1999.

Praktische informatie

8 bijeenkomsten
Twee per week op maandagen en woensdagen
Februari tot april 2025
13.15-15.00 uur
Leiden, een collegezaal

Hoorcollege met gelegenheid tot het stellen van vragen.
Er wordt gebruik gemaakt van beeldprojectie en geluidsfragmenten.

Thuis ca. 2 uur lezen per bijeenkomst.
Teksten zijn in de regel in het Nederlands en Engels. Een enkele (verdiepingstekst) kan in het Duits zijn.

De collegereeks is bedoeld voor geïnteresseerden in de recente geschiedenis, en in kunst & cultuur. Ook de muziek en beeldende kunst zullen aan de orde komen.

Reader van artikelen (digitaal).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.