Logo Universiteit Leiden.

nl en

De pianosonates van Schubert

De ambivalentie van een dromer

Schubert associëren we allereerst met zijn liederen maar ook zijn instrumentale werk is zeer persoonlijk. In zijn pianomuziek klinkt altijd de lyrische melodie van het lied, op karakteristieke en geheimzinnige manier belicht door Schuberts bijzondere harmonieën. Met het veranderen van één enkele noot of akkoord kan hij een andere wereld oproepen’. Daardoor kan majeur zomaar mineur, of mineur zomaar majeur worden. De diepgang van Schuberts sonates is verbazend gezien de leeftijd waarop de componist de werken schiep. Opvallend is ook de extreme lengte van veel sonates. Niet voor niets stelde pianist Alfred Brendel de ‘architect' Beethoven tegenover de ‘slaapwandelaar’ Schubert, die zijn muzikale weg op de tast lijkt te vinden. Schuberts muziek klinkt volstrekt natuurlijk, een natuurlijkheid die Schubert eerder in het verlengde van Mozart plaatst dan van de door hem zo bewonderde Beethoven. In 1928, het honderdste sterfjaar van Schubert, moest Sergej Rachmaninoff in een interview nog toegeven dat hij niet van het bestaan van deze sonates wist. Nog lang daarna bleven de Schubertsonates - ten onrechte - in de schaduw staan van die van Beethoven en Mozart. In deze cursus wordt een aantal pianosonates van Schubert behandeld. We onderzoeken hun structuur en hun bijzondere wendingen en proberen op die manier een vinger te krijgen achter het unieke karakter van Schuberts sonates. Daarbij wordt Schuberts ontwikkeling duidelijk: begonnen als Weens classicist ontpopt hij steeds meer als volbloed romanticus. Het verhaal wordt met talrijke muziekvoorbeelden op de vleugel geïllustreerd, en tot slot voert Marcel Worms twee sonates in hun geheel uit.

Schubert aan de piano II, schilderij door Gustav Klimt 1899 (bron: Wikimedia)

- de sonatevorm
- Schuberts stijl in zijn pianosonates
- bespreking van een aantal sonates, o.a. analyse van de vorm, harmonische aspecten en de ontwikkeling in de tijd van hun stijl d.uitvoering van twee complete pianosonates

Docent

Marcel Worms is klassiek pianist. Zijn discografie telt 27 solo- en vele kamermuziekalbums. Voor HOVO Leiden verzorgde hij eerder themadagen over Bachs Wohltemperierte Klavier, over diens Goldbergvariaties en over de pianosonates van Mozart en een cursus over de pianosonates van Beethoven

Praktische informatie

Vrijdag
24 januari
11.00-13.00 uur 
en 14.00-16.00 uur
Leiden, Emile van Leenen pianohandel

Themadag.
Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen, geillustreerd met muzikale fragmenten.
Er wordt geen gebruik gemaakt van beeldprojectie.
Recital door de docent ter afsluiting.

Kennis van het notenschrift.
Enige kennis van de muziektheorie (intervallen, mineur/majeur, drieklanken, toonsoorten) is nuttig maar niet strikt noodzakelijk. Het overgrote deel van de te behandelen stof is ook zonder die kennis te begrijpen.

De themadag is bedoeld voor de geïnteresseerde muziekliefhebber en de gevorderde amateurpianisten die zelf deze sonates spelen.

Thuis voorbereiden is niet nodig.

Een partituur van de pianosonates van Schubert (eventueel gratis te downloaden op IMSLP)

Colleges en recital € 86,- (incl. koffie/thee)

Aanmelden

U krijgt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur.
U ontvangt na verzending van een ingevuld formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

>Digitaal aanmelden.

De mogelijkheden om aan te melden met korting of met een fanpas voor grootverbruikers/veelplegers vindt u op de pagina Aanmelden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.