Colleges online
HOVO biedt een klein aantal colleges online. Hoe ziet zoiets eruit? En wat is het huidige aanbod?
Actueel aanbod: voorjaar 2025
Er worden opnames gemaakt van de volgende colleges:
Reis om de wereld. Vier virtuele rondleidingen - dr. Kathleen Nieuwenhuisen
do, 9 tm 30 januari 2025 (4x) 10.30-11.15 uur
De colleges worden via Zoom gegeven. Er worden opnamers gemaakt van deze bijeenkomsten.
Hoe de wereld werkt? Een cursus wereldpolitiek in acht vragen (en antwoorden) - prof. dr. André Gerrits
di, 25 feb tm 15 apr 2025 (8x) 15.15-17.00 uur
De colleges worden in de zaal gegeven. Er worden opnames gemaakt van het college door een vaste camera die achterin de zaal staat. Deze worden niet als livestream aangeboden.
Colleges op het openbaar Youtube kanaal van HOVO
In 2020 nam HOVO in de kleine zaal van de Stadsgehoorzaal in Leiden 10 colleges op door Sander Bais. Deze gaan over de balangrijkste principes van de Quantumtheorie. De opnames onder de titel Quantessence zijn openbaar gemaakt op het Youtube-kanaal van HOVO Universiteit Leiden, toen Bais een boek op datzelfde gebied uitgaf.
Deel 2 Op zoek naar de wortels van de realiteit
Deel 3 De reis van de klassieke naar quantum wereld
Deel 4 De zoektocht naar de basisopbouw
Deel 8 Klassieke en quantuminformatie
Deel 9 Hoe quantumtheorie werkt I
Deel 10 Hoe quantumtheorie werkt II
Voor wie geïnteresseerd is in het boek:
Sander Bais, Power of the Invisible. The Quantessence of Reality, Amsterdam AUP 2024. ISBN 9789048562886
Ook andere HOVO-instellingen bieden een gevarieerd aanbod aan online cursussen. U kunt direct op de website van de betreffende instelling terecht voor het actuele aanbod in onder meer kunst, filosofie, (cultuur)geschiedenis, letteren of exacte vakken. Per instelling ziet u duidelijk welke mogelijkheden er zijn voor online of hybride cursussen.
Hoe zien de colleges online eruit?
Dit is de meest levensechte vorm. De docent is redelijk van dichtbij opgenomen en kan via een extra scherm beelden, bijvoorbeeld powerpoints tonen. De deelnemers kunnen deelnemen met of zonder camera op hun laptop, tablet of smartphone. De deelnemers kunnen via de microfoon in hun computer, tablet of smartphone reageren. Ze kunnen ook via chat een vraag of opmerking intypen. In feite is een college via Zoom dus een virtuele bijeenkomst, op een vastgestelde tijd.
De colleges via Zoom worden vastgelegd en beschikbaar gesteld via Brightspace, de digitale leeromgeving van de Universiteit Leiden. Dit is een beveiligde omgeving. U dient dus aan te melden met gebruikersnaam en wachtwoord en wordt gevraagd om verificatie.
U kunt de opnames bekijken op uw eigen tijd. Ze blijven doorgaans een semester lang tot uw beschikking.
De opnames bestaan uit twee kaders: één met een weergave van de beeldprojectie, en één met het gezicht van de docent, of de persoon die het woord neemt in de bijeenkomst. Van deelnemers die het woord nemen met hun camera uitgeschakeld ziet u alleen een zwart scherm met de naam waarmee zij zijn ingelogd.
Reageren en vragen stellen is meestal mogelijk via mails aan HOVO die deze doorstuurt aan de docent. Soms geeft de docent zijn of haar eigen mailadres.
Dit zijn registraties van de colleges zoals ze in een zaal worden gehouden. De camera staat doorgaans achter in de zaal en toont dus een vrij klein beeld van de docent in een kader. In een tweede kader ziet u een weergave van de beeldprojectie. Deelnemers in de zaal kunt u niet zien en reacties in de zaal vaak niet horen. HOVO vraagt de docenten eventuele vragen te herhalen.
Een livestream is live, dus op de tijd dat het college wordt gegeven. U kunt echter niet online reageren op dat moment. U kunt wel een mail sturen aan HOVO die deze weer doorstuurt aan de docent. Soms geeft de docent zijn of haar eigen mailadres.
Feitelijk is er geen verschil tussen deze opname en de livestream. Maar u kunt deze registraties wel op uw eigen tijd bekijken. Dat gebeurt via Brightspace, de digitale leeromgeving van de Universiteit Leiden. Dit is een beveiligde omgeving. U dient dus aan te melden met gebruikersnaam en wachtwoord en wordt gevraagd om verificatie.
De opnames blijven doorgaans een semester lang tot uw beschikking.