Logo Universiteit Leiden.

nl en

Het Israel-Palestina conflict. Wat is de rol van de islam daarin?

In deze cursus kijken we gezamenlijk naar de rol die de islam speelt in het conflict tussen Israëli’s en Palestijnen. Is die overheersend en dominant of speelt die slechts een marginale rol? Ligt het feit dat de staat Israël historisch gezien slechts met moeite werd geaccepteerd door de Arabische landen (en de Palestijnen in het bijzonder) aan een vermeend anti-joodse houding onder moslims of liggen de wortels van het conflict meer in politieke en territoriale zaken? Waarom zijn zoveel moslims – ook als ze niet Palestijns of Arabisch zijn – solidair met de Palestijnen?

Samen geven de bijeenkomsten een gedetailleerd en genuanceerd antwoord op de vraag welke rol de islam speelt in het conflict.

Tempelberg in Jeruzalem met Rosttempel en Al Aqsa moskee (bron: Wikimedia)

7 oktober
islamitisch-joodse verhoudingen in de bronnen en de vroege geschiedenis van de islam (Nico Landman)

14 oktober
islamitisch-joodse relaties op het Iberisch Schiereiland tijdens de islamitische overheersing van dat gebied (Mònica Colominas-Aparicio)

21 oktober
Joods Marokko en de relatie met Israël (dr. Nadia Bouras)

28 oktober
botsende nationale aanspraken op Palestina: Arabisch en Palestijns nationale versus zionisme (Joas Wagemakers)

4 november
de opkomst en ontwikkeling van de Islamitische Verzetsbeweging Hamas (Joas Wagemakers)

11 november
de rol van de Partij van God: Hezbollah (Nora Stel)

18 november
de beleving van het conflict tussen Israëli’s en Palestijnen onder moslims in Europa (Martijn de Koning)

Docenten

Dr. Nico Landman (geb. 1958) is universitair hoofddocent islamwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek betreft vooral de Turkse Islam in Europa, met nadruk op transnationale netwerken en organisaties van Turkse moslims, en de interpretatie van islamitische bronnen door Turkse theologen. Hij heeft vele jaren de bacheloropleiding Islam en Arabisch gecoördineerd en is betrokken geweest bij vrijwel alle cursussen binnen die opleiding.

Prof. Mònica Colominas-Aparicio, geboren in Barcelona, studeerde Arabische Taal en Cultuur en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam (2016). Momenteel werkt ze  als adjunct-hoogleraar Islam aan de Faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij van de Rijksuniversiteit Groningen en is gespecialiseerd op het gebied van moslimminderheden in het Westen, met name op het premoderne Iberisch schiereiland. 

Dr. Nadia Bouras is universitair docent aan de Universiteit Leiden. Ze is historicus gespecialiseerd in de geschiedenis van Marokkaanse migratie. Zij is universitair docent aan de Universiteit Leiden, waar ze in 2012 promoveerde. Bouras is nauw verbonden met NIMAR, het Nederlands Instituut in Marokko, gevestigd in Rabat. Haar onderzoek en onderwijs richten zich op de Marokkaanse geschiedenis en de geschiedenis van Marokkaanse migratie. Momenteel werkt ze aan een boek over de hedendaagse geschiedenis van Marokko.

Dr. Joas Wagemakers is universitair hoofddocent Islam & Arabisch aan de Universiteit Utrecht, waar hij zich bezighoudt met de hedendaagse islam in de moderne Arabische wereld, vooral Jordanië, de Palestijnen en Saoedi-Arabië, waarbij hij zich vooral richt op salafisme en islamisme. Hij heeft hierover veelvuldig gepubliceerd. Tot zijn Nederlandstalige boeken behoren Salafisme: Utopische idealen in een weerbarstige praktijk (Almere: Parthenon, 2014; met Martijn de Koning en Carmen Becker) en De Moslimbroederschap: Ideologie, geschiedenis, nakomelingen (Amsterdam: Amsterdam University Press, 2021). Wagemakers is directeur van het NISIS (Netherlands Interuniversity School of Islamic Studies) 

Dr. Nora Stel is universitair docent conflictstudies bij het Centrum voor Internationale Conflict Analyse en -Management (CICAM) aan de Radboud Universiteit. Ze studeerde geschiedenis, conflictstudies en mensenrechten en doet al vijftien jaar onderzoek in en naar de Levant, specifiek Libanon. Haar expertise ligt op het gebied van lokaal bestuur door niet-statelijke gewapende actoren en vluchtelingenbeleid en migratiediplomatie. Meer informatie over haar publicaties en huidige onderzoeksprojecten.

Dr. Martijn de Koning is universitair hoofddocent Islam, politiek en samenleving aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij verricht onderzoek naar activisme onder moslims in Europa, Nederlandse moslims in Engeland en bestudeert processen zoals de racialisering van moslims. In het verleden heeft hij gepubliceerd over militant activisme onder moslims, Nederlandse Syriëgangers, het werk van de anti-islamofobie netwerken, jonge Marokkaans-Nederlandse moslims in Gouda en hun religieuze beleving en naar de opkomst en ontwikkelingen omtrent 'salafisme' in Nederland. Martijn de Koning maakt deel uit van de redactie van het Journal of Muslims in Europe.

Praktische informatie

7 maandagen
7, 14, 21, 28 oktober
4, 11, 18 november
15.15-17.00 uur
Leiden, in een collegezaal

Hoorcolleges met gelegenheid tot het stellen van vragen.

Thuis 2 tot 4 uur voorbereiden per bijeenkomst aan de hand van Engelse en Nederlandse teksten.

Een of twee artikelen per bijeenkomst.
Een literatuuropgave voor wie verder wil lezen.
Powerpoints na afloop van de colleges, voor zover het copyright dat toelaat.

Colleges en studiemateriaal € 284,- (incl. koffie/thee)

Aanmelden

U krijgt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur.
U ontvangt na verzending van een ingevuld formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

>Digitaal aanmelden.

De mogelijkheden om aan te melden met korting of met een fanpas voor grootverbruikers/veelplegers vindt u op de pagina Aanmelden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.