Logo Universiteit Leiden.

nl en

900 jaar Pieterskerk Leiden (najaar 2021 en voorjaar 2022)

De Pieterskerk Leiden viert haar 900-jarig jubileum. Als onderdeel van het jubileumjaar organiseert de Pieterskerk Leiden i.s.m. Studium Generale een aantal lezingen.

Opnames

De opnames van de lezingen zijn hier terug te kijken.

18 januari: Het Leidse stadsarchief en de Pieterskerk Leiden - door Ariela Netiv

Ariela Netiv is directeur van Erfgoed Leiden en Omstreken, de erfgoedinstelling die onder meer de archieven van Leiden beheert. In de archieven zijn vele bijzondere archiefstukken uit de 900-jarige geschiedenis van de Pieterskerk Leiden bewaard gebleven. In haar lezing zal Ariela Netiv vertellen over unieke archiefstukken over de Pieterskerk Leiden en hun betekenis in de geschiedenis van het monument en de stad.

8 februari: Johanna de la Court: sociale geschiedenis en vrouwengeschiedenis - door Ariadne Schmidt

Deze lezing vindt dus een week later plaats dan eerst was vermeld!

Dr. Ariadne Schmidt is bijzonder hoogleraar stadsgeschiedenis, in het bijzonder van Leiden, aan de Universiteit Leiden. Zij is gespecialiseerd in sociale geschiedenis en vrouwengeschiedenis. In haar lezing vertelt zij het bijzondere verhaal van de 17e-eeuwse Leidse Johanna de la Court. Haar begrafenis in de Pieterskerk Leiden bracht haar weer onder één dak met Adriaan Heereboord, de echtgenoot met wie zij nooit gelukkig is geweest.

15 maart: De stillevens van Pieter de Ring: een culinaire historie - door Charlotte Kleyn

Charlotte Kleyn is culinair historica en conservator van de Gastronomische Collecties bij Allard Pierson, de collecties van de Universiteit van Amsterdam. Ze schrijft een wekelijkse column in Trouw en regelmatig artikelen voor Het Parool. Aan de hand van de rijke stillevens van de Leidse schilder Pieter de Ring (1615/20-1660), die in de Pieterskerk Leiden werd begraven, vertelt Charlotte Kleyn over de historische gastronomische cultuur in het Nederland van de 17e eeuw.

19 april: Kerkinterieurschilderijen van de Pieterskerk in de museumcollectie - door Jori Zijlmans

Dr. Jori Zijlmans is conservator geschiedenis van Museum De Lakenhal in Leiden. In haar lezing vertelt zij over kerkinterieurschilderijen van de Pieterskerk Leiden in de museumcollectie (Van Steenwijck, Ringeling, Van Borssom). Dit naar aanleiding van de recente aankoop op een veiling van een zeventiende-eeuws kerkinterieur van Anthonie van Borssom door Museum De Lakenhal. Daarbij zal Zijlmans ook andere geschilderde kerkinterieurs, die bekend zijn van de Pieterskerk Leiden, betrekken. Ook voor Leiden historisch befaamde namen komen aan de orde: burgermeester Van der Werf (1529-1604) en zijn familie, het rouwbord van Willem Corneliszoon van Duyvenbode (1542-1616), evenals het vaandel van Pieter van der Does (1562-1599).

24 mei: De bouwgeschiedenis en de Pieterskerk Leiden als ‘prefab’ monument - door Merlijn Hurx

Dr. Merlijn Hurx is docent kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en is gespecialiseerd in de architectuurgeschiedenis. In 2016 werd de publicatie van zijn proefschrift beloond met de Karel van Manderprijs, voor de beste architectuurhistorische publicatie in Nederland van 2011-2015. Dr. Hurx vertelt in zijn lezing over de verrassende bouwgeschiedenis van de Pieterskerk Leiden, waarin innovatieve bouwmethoden een grote rol hebben gespeeld.

31 mei: De vele perspectieven op 900 jaar Pieterskerk Leiden - door Ward Hoskens

Ward Hoskens is conservator van de Stichting Pieterskerk Leiden en promoveert op een onderzoek naar de Pieterskerk Leiden in de moderne tijd. Ter afsluiting van de reeks Pieterskerklezingen neemt hij de vele perspectieven op de geschiedenis van de Pieterskerk Leiden in beschouwing. Dit doet hij aan de hand van de onderwerpen van de lezingen, actuele discussies en de thema’s uit zijn promotieonderzoek, zoals de omgang met het verleden en – de beleving van – (dis)continuïteit.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.