Aflevering 34: Peeter Heyns
Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.
Verlaat onze website om deze video te bekijken.In aflevering 34 hebben wij te gast Alisa van de Haar, universitair docent bij het Leiden University Centre for the Arts in Society. Alisa’s onderzoek richt zich op de meertalige situatie in de vroegmoderne Nederlanden, de relaties tussen Franse en Nederlandse literatuur, en de geschiedenis van talenonderwijs. In 2018 promoveerde zij cum laude aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar boek The Golden Mean of Languages: Forging Dutch and French in the Early Modern Low Countries (1540 – 1620) verscheen in juli 2019 bij Brill.
In deze aflevering vertelt Alisa ons over een historische figuur die de belangrijkste veranderingen in de zestiende eeuw op politiek, sociaal, technologisch, religieus én talig terrein vertegenwoordigt: de Antwerpse schoolmeester en rederijker Peeter Heyns. Heyns had een Franse school voor meisjes uit de gegoede burgerij, die gedurende zijn leven bekend was tot ver buiten Antwerpen. Bovendien creëerde hij als rederijker ook rebusgedichten, een literaire vorm die vandaag de dag niet meer heel bekend is, maar in de zestiende eeuw erg populair was. Ook zal Alisa stil staan bij de vrouwen rondom Peeter Heyns, die zelf ook bij dit meisjesonderwijs betrokken waren, bijvoorbeeld Heyns’ vrouw Anna Smits, en zijn oud-leerlinge Magdalena Valery, die een eigen meisjesschool oprichtte in Leiden.
In dit gesprek zal Alisa zo nu en dan naar beeldmateriaal verwijzen. De afbeeldingen vindt u hieronder. Veel luister- en kijkplezier!