Ewine van Dishoeck
Hoogleraar moleculaire astrofysica
- Naam
- Prof.dr. E.F. van Dishoeck
- Telefoon
- +31 71 527 5814
- ewine@strw.leidenuniv.nl
- ORCID iD
- 0000-0001-7591-1907
Ewine van Dishoeck doet onderzoek naar moleculen in de ruimte. Ze is wereldberoemd geworden met haar pionierswerk. Momenteel is de speurtocht naar water en de waterkringloop in de ruimte haar passie. Die zal antwoord geven op vragen als: waar komt het water in onze rivieren vandaan? En: kan er leven zijn op andere planeten?
Meer informatie over Ewine van Dishoeck
Nieuws
Oud-promovendi
-
Andrés Izquierdo Cartagena
-
Marina Gomes Rachid
-
Lisa Wölfer
-
Martijn van Gelder
-
Lukasz Tychoniec
-
Leon Trapman
-
Paolo Cazzoletti
-
Sierk van Terwisga
-
Eva Bogelund
-
Mason Carney
-
Ko-Ju Chuang
-
Christian Eistrup
-
Anna Miotello
-
Vachail Salinas Poblete
-
Murillo Mejias
-
Niels Frank Willem Ligterink
-
Maria Drozdovskaya
-
Nienke van der Marel
-
Irene San José García
-
Xiaohu Li
-
Daniel Santoso Harsono
-
Agata Karska
-
Umut Yildiz
-
Kuo-Song Wang
-
Jeanette Elisabeth Bast
-
Juan Rafael Martínez-Galarza
-
Nikita Amiri
-
Karl Johan Erik Torstensson
-
Isabel Martins e Oliveira
-
Demerese Marie Salter
-
Ruud Visser
-
Olja Panic
-
Karin Ingegerd Oberg
-
Dave Jacobus Petronella Lommen
-
Tim Anton van Kempen
-
Christian Brinch
-
Vincent Carlo Geers
-
Suzannne Elisabeth Bisschop
-
Frederik Lahuis
-
Karoliina Guus nee Isokoski
-
Bastiaan Johan Jonkheid
-
Fleur Antoinette van Broekhuizen
-
Sergio Ioppolo
Ewine van Dishoeck stond en staat aan de wieg van de meest krachtige telescopen ter wereld. Ze doet onderzoek naar ijskoude, ijle gaswolken tussen de sterren die zich in de buurt van ons eigen zonnestelsel bevinden. Onder meer in de Orionnevel - zo vaak prachtig in beeld gebracht met de Hubble telescoop. In die wolken bevinden zich allerlei moleculen die op zichzelf al interessant zijn: door de bijzondere omstandigheden in de ruimte komen daar moleculen voor die op aarde niet of nauwelijks voorkomen. Maar in veel van die gaswolken gebeurt nog iets fascinerends: er worden nieuwe sterren en planeten geboren. Van Dishoeck bekijkt het vormingsproces van die hemellichamen en onderzoekt welke moleculen uit de wolken uiteindelijk op zo’n nieuwe planeet zouden kunnen terechtkomen.
Van Dishoeck won vele prijzen en onderscheidingen, waaronder de Kavliprijs voor astrofysica in 2018, de allerhoogste onderscheiding in dit vakgebied. Ook ontving zij in 2000 de Spinozapremie, de belangrijkste wetenschappelijke prijs van Nederland - en sleepte tal van onderzoekssubsidies binnen. De Universiteit Leiden heeft met de Leidse Sterrewacht, haar werkterrein, een van ‘s werelds meest vermaarde sterrenkundige instituten in huis. Naast Van Dishoeck, ontvingen ook haar collega’s, de Leidse sterrenkundigen Marijn Franx en Xander Tielens de Spinozapremie. Van Dishoeck is ook bekend door haar bijdragen aan de bouw van verschillende telescopen. Dit zijn vrijwel altijd internationale samenwerkingsprojecten waar Van Dishoeck fungeert als bruggenbouwer. Ze brengt mensen, middelen en organisaties bij elkaar.
Hoogleraar moleculaire astrofysica
- Wiskunde en Natuurwetenschappen
- Sterrewacht
- Sterrewacht