Jelle van Buuren
Universitair hoofddocent
- Naam
- Dr. G.M. van Buuren
- Telefoon
- +31 70 800 9500
- g.m.van.buuren@fgga.leidenuniv.nl
- ORCID iD
- 0000-0002-0739-9689
Jelle van Buuren is universitair hoofddocent aan de Universiteit Leiden - Institute of Security and Global Affairs. Zijn onderzoeksinteresses liggen onder andere in: terrorisme en contraterrorisme, inlichtingen- en veiligheidsdiensten, complottheorieën, extreemrechts, nieuwe protestbewegingen en anti-institutionele bewegingen.
Meer informatie over Jelle van Buuren
Nieuws
Onderzoeksresultaten
-
Dreigingsmonitor bewaken en beveiligen 2022-2023
-
Verdieping Bewaken en Beveiligen editie mei 2024
-
Verdieping Bewaken en Beveiligen editie oktober 2023
-
Rallying Around Empty Signifiers: Understanding and Defining Anti-Government Protest in the Netherlands
-
Verdieping Bewaken en Beveiligen editie mei 2023
-
De nieuwe complotecologie: complotten over het virus
Promovendi
Jelle van Buuren is universitair hoofddocent aan de Universiteit Leiden - Institute of Security and Global Affairs. Zijn onderzoeksinteresses liggen onder andere in: terrorisme en contraterrorisme, inlichtingen- en veiligheidsdiensten, complottheorieën, extreemrechts, nieuwe protestbewegingen en anti-institutionele bewegingen. In het verleden lag zijn onderzoeksinteresse in Europese politie- en justitiesamenwerking, asiel- en migratiebeleid, grensbeheer, surveillance, internationale informatie-uitwisseling en dataprotectie.
Onderwijsactiviteiten
Jelle van Buuren was programmadirecteur van de master Security and Crisismanagement (CSM) tussen 2016 en 2022. Momenteel verzorgt hij de cursus Security Challenges in a Globalizing World in CSM. Daarnaast is hij betrokken bij professionele leergangen voor het Center for Professional Learning van de faculteit Governance and Global Affairs (FGGA).
Onderzoeksactiviteiten
Van Buuren promoveerde in 2016 op politiek-sociologisch onderzoek naar de relatie tussen complottheorieën en systeemhaat. Met systeemhaat werd verwezen naar fundamentele weerzin, wantrouwen en woede in woord en/of daad tegen politieke instituties, hun vertegenwoordigers en symbolen, die niet te plaatsen zijn in bestaande politieke of religieuze ideologieën. Momenteel wordt hetzelfde fenomeen aangeduid met ‘anti-institutioneel extremisme’. In het onderzoek werd onderzocht of complottheorieën een mogelijk verklaring boden voor het omslaan van legitieme kritiek op het systeem naar meer extreme vormen van systeemkritiek.
In de jaren daarna onderzocht Jelle van Buuren onder andere fenomenen zoals gewelddadige eenlingen, Jihadisme, extreemrechts, incels en anti-institutionele bewegingen. Sinds de zomer van 2022 is Van Buuren betrokken bij een vijfjarig onderzoeksprogramma gericht op wetenschappelijke verdieping van het stelsel Bewaken en Beveiligen.
Maatschappelijke valorisatie
Jelle van Buuren treedt regelmatig als deskundige op in de media en verzorgt frequent lezingen en workshops over actuele (dreigings)fenomenen voor verschillende (non)gouvernementele organisaties.
Universitair hoofddocent
- Faculteit Governance and Global Affairs
- Institute of Security and Global Affairs