Jelle van Buuren op NPO Radio 1 over de operationele slagkracht van de AIVD en de MIVD
Jelle van Buuren, universitair docent bij ISGA, sprak op NPO Radio 1 over de uitkomsten van het rapport van de Rekenkamer 'Slagkracht AIVD en MIVD’.
Afgelopen 22 april is het rapport 'Slagkracht AIVD en MIVD' uitgekomen. In dit rapport concludeert de Algemene Rekenkamer dat de inlichtingenpositie van de AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) en de MIVD (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) onder druk staat. De invoering van de Wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017, de wet die ook wel de Sleepwet wordt genoemd, heeft veel impact gehad op het reilen en zijlen binnen de dienst. Vooral voor de extra waarborgen die er kwamen voor de privacy van de burger. Deze extra waarborgen kwamen er na een referendum over die Sleepwet. Uit het rapport van de Rekenkamer blijkt nu dat die nieuwe wet vooral ten koste is gegaan van het operationele werk van de diensten.
Operationale slagkracht
Volgens Van Buuren kan de AIVD op dit moment zijn werk nog wel goed uitvoeren. Van Buuren: 'Er is wel wat ingeboet op operationele slagkracht en dat komt omdat ze de afgelopen tijd heel veel tijd en mensen kwijt zijn geweest aan het invoeren van die nieuwe wetgeving.' Op de vraag wat die verminderde operationele slagkracht nu precies inhoudt in de praktijk, antwoordt Van Buuren: 'Voor een gedeelte gaat het erom dat de mensen die in de operationele teams werken, die dus eigenlijk bezig zijn met onderzoek doen, dat die vooral hun tijd hebben besteed aan het invoeren van die nieuwe wetgeving. Er moeten bijvoorbeeld allerlei nieuwe procedures worden ingevoerd. Maar voor het eerst kregen ook de inlichtingendiensten te maken met begrippen als 'zorgplicht' en 'compliance'. Dat waren nieuwe zaken en het bleek dat echt alle bedrijfsprocessen moesten worden aangepakt. Een tweede punt was dat er ook technologisch ongelooflijk veel vernieuwd moest worden.' Er wordt grootschalig data gehaald uit de enorme informatiestromen die door Nederland gaan. Het opslaan, verwerken en analyseren van deze data is, mede door de gevraagde waarborgen, een ingewikkeld proces. Volgens van Buuren moet de grote hoeveelheid data zo snel mogelijk gereduceerd worden tot die data die echt nodig is.
Beluister het hele fragment hier
Jelle van Buuren is universitair docent aan de Universiteit Leiden - Institute of Security and Global Affairs. Zijn onderzoeksinteresses liggen onder andere in de Europese politiesamenwerking, samenwerking van inlichtingen en grensbeheer. In zijn huidige onderzoek gaat hij in op de vraag welke rol complotdenken speelt in processen van delegitimisering.