Jelle van Buuren bij KRO-NCRV Pointer over het burgerprotest in Brussel
Jelle van Buuren sprak vorige week bij KRO-NCRV Pointer over de campagne van antivaxers in Brussel.
De bijeenkomst die op 23 januari in Brussel afspeelde bleek vooral door een internationaal netwerk van antivaxers te worden gebruikt om hun boodschap te verspreiden. De demonstratie lijkt daarmee geen burgerprotest tegen de coronamaatregelen te zijn, maar eerder een poppenkast voor Amerikaanse en Europese antivaxers die hun eigen boodschap willen verspreiden. Volgens van Buuren is het idee van de spontane burger die in opstand komt tegen de overheid een veel aantrekkelijker beeld dan als duidelijk wordt dat eigenlijk al die burgers op de achtergrond, in het geniep, aangestuurd worden en een bepaalde richting in gedreven worden.
Men probeert op deze manier de politieke en economische netwerken en de belangen die daaraan verknoopt zijn zo veel mogelijk uit beeld te houden en laat het gaan om spontane, individuele acties van kritische burgers die alleen maar vragen stellen.
'Er wordt heel vaak gedaan alsof het gaat om totaal spontane initiatieven van burgers. Geen sturing, geen samenhang, geen overleg of coördinatie. Dat is het beeld dat men graag naar buiten brengt'
Sinds de pandemie is de samenwerking tussen de Amerikaanse en Europese antivaxers alleen maar geïntensiveerd en heeft Kennedy een belangrijke rol in de Europese coronabeweging gekregen. Children’s Health Defense Europe werd samen met het EFVV, Querdenken en Viruswaarheid opgericht. Ook werd de World Doctors Alliance in het leven geroepen: een Europese groep artsen (vaak geschorst of met niet relevante specialisatie) die zich keren tegen de wetenschappelijke consensus rond covid-19. Dit netwerk van antivaxers trekt sindsdien door heel Europa om mee te doen in de demostraties tegen de coronamaatregelen.
Lees het volledige artikel hier
Jelle van Buuren is universitair docent aan de Universiteit Leiden - Institute of Security and Global Affairs. Zijn onderzoeksinteresses liggen onder andere in de Europese politiesamenwerking, samenwerking van inlichtingen en grensbeheer. In zijn huidige onderzoek gaat hij in op de vraag welke rol complotdenken speelt in processen van delegitimisering