Erfgoed en klimaatbeheer
Klimaatadaptatiestrategieën omvatten vaak het verkrijgen van erfgoed, waaronder landschappen, gebouwde omgevingen en culturele praktijken. Effectief bestuur van klimaatverandering vereist echter dat de belangen van lokale gemeenschappen en de machtsverhoudingen die erfgoedinitiatieven structureren, serieus worden genomen.
Volledige projecttitel
Erfgoed en klimaatbeheer: mogelijkheden en valkuilen (Heritage and Climate Governance: Potentials and Pitfalls)
Projectbeschrijving
Dit pilotproject zal onderzoek initiëren naar hoe erfgoed is en kan worden gemobiliseerd om klimaatveranderingsbestuur in Himalaya-Azië aan te pakken.
Onderzoek naar de verbanden tussen klimaatverandering en erfgoed is tot nu toe voornamelijk uitgevoerd in Europa en andere OESO-landen van het 'globale noorden'. Dit project zal een aanzienlijk kennishiaat aanpakken over de mogelijkheden en valkuilen van klimaatbestuur via erfgoedinitiatieven in het mondiale zuiden, met een initiële focus op twee locaties in de westelijke en oostelijke Himalaya: Ladakh en Sikkim.
Primaire onderzoeksvragen
- Wat is de impact van klimaatverandering op natuurlijk en cultureel erfgoed in kwetsbare ecologische zones van Himalaya-Azië?
- Hoe gaan erfgoedinitiatieven om met klimaatveranderingsbestuur?
- Wat zijn de veranderende configuraties van conflict en partnerschap tussen verschillende belanghebbenden/actoren zoals de staat, internationale organisaties, lokale NGO's, particuliere bedrijven en inheemse gemeenschappen die worden beïnvloed door en betrokken zijn bij initiatieven met betrekking tot erfgoed
De resultaten van deze pilotprojecten zullen worden meegenomen in een workshop, gericht op het definiëren van de reikwijdte van een meer omvattend multidisciplinair onderzoeksproject in samenwerking met Aziatische en Europese partners.