Het lokaliseren van de Vrouwenvrede- en Veiligheidsagenda
De agenda voor Vrouwen, Vrede en Veiligheid (WPS), die voortkomt uit Resolutie 1325 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, heeft een kritiek moment bereikt in haar korte twintigjarige geschiedenis. Ondanks dat het tien resoluties omvat die bedoeld zijn om de agenda te versterken en de reikwijdte en normatieve kracht ervan uit te breiden, blijven er ernstige uitdagingen bestaan voor de implementatie van WPS.
Volledige projecttitel
Het lokaliseren van de Vrouwenvrede- en Veiligheidsagenda over meerdere bestuursuitdagingen heen (Localizing the Women Peace & Security Agenda Across Multiple Governance Challenges)
Projectbeschrijving
Concurrerende visies op wat de WPS-agenda is en zou moeten zijn, maken het tot een omstreden concept binnen staten. De bestuursuitdaging die naar voren komt, is hoe deze toename van mondiale verdragen over de status van vrouwen op verschillende manieren op lokaal niveau wordt geïnstitutionaliseerd en geïmplementeerd. Hoewel er een toenemend aantal casestudies is met betrekking tot de implementatie van de WPS-agenda op lokaal niveau, blijft er op dit gebied weinig kruisbestuiving en kennisaccumulatie bestaan. Dit project wil deze uitdaging aangaan door wetenschappers die vanuit verschillende perspectieven en regio's op dit gebied werkzaam zijn, samen te brengen.
In dit project stellen we de volgende vragen: Hoe zien WPS-implementatieprocessen er op lokaal niveau uit? Welke ideeën en aannames aan de ene kant, en de beperkte middelen aan de andere kant, zijn de drijvende kracht achter dergelijke implementatieprocessen? Hoe ontstaan door dat proces nieuwe normen en instituties? Welke lokale omstandigheden vormen een uitdaging voor de implementatie van WPS?
Dit project bestaat uit twee hoofdcomponenten. De eerste is een workshop die in september 2022 zal worden gehouden en waarin wetenschappers zullen samenkomen die werken aan de implementatie van WPS. Het resultaat van deze workshop is een geredigeerd boek en een podcastserie. Het tweede onderdeel is een rapport over de haalbaarheid van het ontwikkelen van een mondiaal digitaal netwerkplatform voor open toegang tot de verspreiding van onderzoek en praktijk op het gebied van WPS in het zuiden en noorden van de wereld. De volgende stap zal dan zijn het ontwikkelen van een subsidievoorstel waarin financiering wordt gezocht voor het bouwen en ontwikkelen van een digitaal netwerkplatform voor wetenschappers en wetenschappers over de implementatie van WPS.