Universiteit Leiden

nl en
fsw pride leiden

Sociale Wetenschappen

Duurzaamheid

De Faculteit der Sociale Wetenschappen werkt hard aan duurzaamheid in haar gebouwen en in de bedrijfsvoering. Zo willen wij ons steentje bijdragen aan de universitaire en facultaire visie en doelen, en aan een gezonde en duurzame campus.

Wil je meer weten, heb je ideeën of wil je graag deelnemen aan duurzaamheidsinitiatieven? Laat het ons weten! Je kunt contact opnemen met Duurzaamheidscoördinator Giel Zwinkels

Maandkalender Duurzaamheid bij FSW

Duurzaamheid doe je het hele jaar door. Duurzaamheidscoördinator Giel Zwinkels vertelt iedere maand over wat er bij de FSW op duurzaamheidsgebied gebeurt.

Deze maand wil ik graag terugkijken op het vorige jaar en vooruitkijken op het komende jaar. Welke uitdagingen waren er? Welke uitdagingen liggen er nog? Wie kan ik verwelkomen in een kleine ‘Denktank Duurzaamheid’ waarin we deze zaken met elkaar bespreken en verder tillen naar een interventie of een fysieke aanpassing?

Een kwart bespaard!

In 2024 hebben we door slim om te gaan met onze verwarming en verkoeling (alle radiatoren op 3, geen verwarming in de zomermaanden, ramen sluiten) en door een paar keer onnodig elektriciteitsverbruik aan te pakken (licht uit, monitor uit, verminderen van het aantal kleine huishoudelijke apparaten op de werkkamers), zo’n kwart van het totale energieverbruik in 2023 bespaard! Dat is echt gigantisch…en het kan nog beter, als we hierin elkaar weten te vinden en nog vaker ‘de knop omzetten’. 

Kleine apparaten

In 2025 gaan we door met het verminderen van ons totale energieverbruik. We gaan het aantal kleine huishoudelijke apparaten op de werkkamers verder verminderen en we gaan nog meer slimme interventies toepassen in de bedrijfsvoering. 

Deze maand kijk ik graag met iedereen naar ons stookbeleid in het PdlC. Het universitaire beleid is 'de thermostaat op 19 graden in alle universitaire gebouwen in de winter’. Voor het PdlC werkt dit vanwege de isolatie en een verouderd verwarmingsysteem van het gebouw anders, waardoor we ook op een andere manier om moeten gaan met deze gestelde norm. Een extern bureau heeft onderzocht hoe we het PdlC het beste zouden kunnen verwarmen en tegelijkertijd ook kijken naar verspilling. Alle radiatoren op stand 3 zou de meest optimale balans geven in de wintermaanden. Let wel, een goede warme trui op de dagen dat het echt koud is buiten (temperatuur onder of rond het vriespunt), is geen overbodige luxe. Lees nog meer tips.   

Deze maand zien we een mix van koudere dagen en de eerste lentegevoelens met temperaturen in de dubbele cijfers. Er zijn geen enorme veranderingen ten opzichte van de maand februari als het gaat om verwarmen en verkoelen. Wel zal het in deze maand meer gaan om ‘Raam open, dan ook raam dicht!’ En natuurlijk de voorjaarsschoonmaak; een goed moment om je werkplek op te ruimen. Kijk ook eens verder, naar bijvoorbeeld de werkomgeving. Zijn daar nog zaken die jij zelf kunt doen? 

Het voorjaar is inmiddels goed begonnen. In deze maand kijk ik graag terug op de winter en ons energieverbruik versus de moeilijke momenten waarop het toch wel erg koud is geweest in het PdlC. Dit dashboard geeft daar informatie over. 

Deze maand ga ik graag (met jullie?) aan de slag om nieuwe interventies op te zetten en te implementeren. In 2025 kijken we naar de pc’s en monitoren in het PdlC die elke ochtend vroeg worden aangezet en aan het einde van de avond weer uit door middel van een zogenaamde ‘puls’. Samen met Informatiemanagement en het ISSC wordt gekeken of dit ook anders kan. 

Deze laatste drukke maand van het lopende collegejaar bereiden we ons voor op het zomerreces, waarin we met veel minder mensen in het PdlC aanwezig zijn. Denk hierbij aan een reset-interventie: 

  • Alle radiatoren op stand 3 (thermostaatkraan) 
  • Alle ramen sluiten 
  • Alle lichten op de werkkamers uit 
  • Alle monitoren uit (niet stand-by) 
  • Alle PC’s op de werkkamers uit (niet stand-by) 

Samen met jullie zet ik graag de knop om. Stuur me een bericht als je hier bij wilt helpen. Het kost naar verwachting een uurtje van je tijd. 

In juli en augustus zijn we met zomerreces. Natuurlijk staat het leven niet stil, maar op het PdlC zijn er veel mensen afwezig. Op het gebied van bedrijfsvoering gebeurt er weinig. 

September is traditioneel de start van het nieuwe collegejaar en qua bezetting de drukste maand in het PdlC. Een goede maand om te bekijken hoe de eerste acht maanden zijn verlopen en welke zaken nog om aandacht vragen.

Op 10 oktober hield Urgenda in het verleden de ‘Dag van Duurzaamheid’. Ik kijk er naar uit om in oktober een 'Dag van de Duurzame FSW' uit te roepen. Welke dingen gaan we die dag juist wel en juist niet doen? Welke initiatieven hebben we voor komend jaar? Denk mee! 

Deze maand maken we plannen. We kijken vooruit naar komend jaar en de Duurzaamheidsagenda. Welke interventies hebben we bedacht en gaan we uitwerken?  

Deze laatste drukke maand van het kalenderjaar doen we de voorbereiding op de kerstvakantie, waarin we met veel minder mensen in het PdlC aanwezig zijn. Denk hierbij aan een reset-interventie: 

  • Alle radiatoren op stand 3 (thermostaatkraan) 
  • Alle ramen sluiten 
  • Alle lichten op de werkkamers uit 
  • Alle monitoren uit (niet stand-by) 
  • Alle PC’s op de werkkamers uit (niet stand-by) 

Samen met jullie zet ik graag de knop om. Stuur me een bericht als je hier bij wilt helpen. Het kost naar verwachting een uurtje van je tijd. 

Daarnaast is het goed om te zien hoe we dit jaar om zijn gegaan met verspilling (afval, energie, eten & drinken). We vragen cijfers op en publiceren die. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.