Universiteit Leiden

nl en
fsw pride leiden

Sociale Wetenschappen

Jaaroverzicht FSW 2024

Bij FSW doen we op het gebied van onderzoek en onderwijs prachtige projecten. Interdisciplinair, vanuit onze waarden gedreven, in samenwerking met de wereld om ons heen. Een aantal van de mooiste projecten lichten we graag uit. Dit is ons jaaroverzicht van 2024.

Een reis naar verandering: de fAiM-karavaan

De Facultaire Academia in Motion (fAiM)-karavaan van de Universiteit Leiden heeft in 2024 alle instituten bezocht om een cultuurverandering te bevorderen rond Erkennen & Waarderen en Open Science. Het doel hiervan is een open kennisgemeenschap te creëren waarin samenwerking tussen onderzoek, onderwijs en samenleving centraal staan.

Hanneke Hulst, voorzitter van het facultaire Academia in Motion (fAiM)-programma, deelde tijdens de Nieuwjaarsreceptie de projecten die in 2025 binnen de faculteit zullen worden opgepakt: 

  • Open Science: verder definiëren en showcasen door middel van best practices uit onze faculteit 
  • Find Your WHY: dit helpt je ontdekken wat jou motiveert, welke unieke rol je speelt en hoe je bijdraagt aan de doelen van je faculteit, instituut, afdeling. Iedereen heeft een WHY, ongeacht functie, en dit is jouw kans om je kracht en impact zichtbaar te maken. 
  • Een exchange programma voor vakken zoals academische vaardigheden en statistiek voor docenten 

Deze projecten zijn geselecteerd uit een veelvoud aan input die is opgehaald tijdens de fAiM-karavaan.

Science for Sustainable Societies: een nieuwe interdisciplinaire bacheloropleiding

Science for Sustainable Societies: een nieuwe interdisciplinaire bacheloropleiding

Hoe pak je grote milieuvraagstukken en maatschappelijke transities zo interdisciplinair mogelijk aan? Vanaf het studiejaar 2025-2026 zullen studenten deze vraag gaan onderzoeken in de nieuwe bacheloropleiding Science for Sustainable Societies. Deze interdisciplinaire bacheloropleiding is gericht op het aanpakken van complexe milieuvraagstukken zoals klimaatverandering en biodiversiteitsverlies.

De opleiding combineert disciplines als ecologie, milieuwetenschappen, psychologie, antropologie en bestuurskunde, met een sterke nadruk op activerend leren en co-teaching door natuur- en sociale wetenschappers. Afgestudeerden worden opgeleid tot bruggenbouwers die essentieel zijn voor de duurzaamheidstransitie en kunnen diverse functies vervullen bij overheidsinstanties, NGO's en in het bedrijfsleven.

Leiden Healthy Society Center kenniscafé's

Gedurende het jaar zijn er verschillende Kenniscafé's georganiseerd door het Leiden Healthy Society Center. Zo was er een inspirerend kenniscafé over de rol van vaders in de opvoeding van hun kinderen. Tijdens deze kenniscafé's is er gelegenheid om kennis en best practices uit te wisselen en na te denken over toekomstige initiatieven. Ook in 2025 zullen deze evenementen weer georganiseerd worden.

Certificaat voor de ontwikkeling van FSW-bachelorstudenten

Het Personal Professional Skills Lab (PPSL) heeft ervoor gezorgd dat alle eerstejaars FSW-bachelorstudenten die een driejarig facultair keuzeprogramma volgen, een certificaat voor persoonlijk-professionele ontwikkeling kunnen krijgen. Hiermee onderstreept de Faculteit der Sociale Wetenschappen het belang van de ontwikkeling van elke student als persoon tijdens de studie. Zo kan iedereen de vakkennis, zelfkennis, inzichten en vaardigheden toepassen bij betreding van de arbeidsmarkt.

Lees meer

GROW

Nieuwe naam en vorm voor het jaarlijkse resultaat- en ontwikkelingsgesprek

Vaker in gesprek met je leidinggevende, expliciete aandacht voor welzijn en meer erkenning en waardering van samenwerking en teamprestaties. Het jaarlijkse resultaat- en ontwikkelingsgesprek heeft in 2024 een nieuwe vorm én een nieuwe naam gekregen: GROW. Met GROW (Gesprekken over Resultaat, Ontwikkeling en Welzijn) is er meer oog voor de menselijke maat en worden medewerkers uitnodigt om zelf hun verhaal te vertellen.

Lees meer

Het Leids Kennisfestival: Leiden is kloppend hart voor gezondheid en welzijn

Tijdens het Leids Kennisfestival van zaterdag 22 juni in de Hooglandse Kerk volgden inwoners van Leiden diverse mini colleges van onderzoekers van de Faculteit der Sociale Wetenschappen. Zo sprak Wilco van Dijk, hoogleraar Economische Psychologie, over het omgaan met financiële onzekerheid. Carlijn Bergwerff, universitair hoofddocent bij het Instituut Pedagogische Wetenschappen, vertelde over het verbeteren van het mentale welzijn van jongeren en de rol van technologie daarbij. Bij het Citizen Science Lab kon je fijnstof in de lucht zichtbaar maken middels fotografie. Bij BabyLab kon je kennismaken met het onderzoek dat wordt gedaan naar de sociale ontwikkeling van baby's.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Universiteit Leiden gaat open science meer erkennen en waarderen

De Universiteit Leiden heeft een subsidie van 50.000 euro gekregen van Open Science NL om een stappenplan te ontwikkelen om open science op te nemen in de inhoudelijke strategie van diverse instituten en vervolgens door te vertalen naar het personeelsbeleid.

Vanaf januari 2025 helpt het project instituten en teams om hun strategie te verscherpen door prioriteiten en doelstellingen te bepalen, open science-aspecten zoals Citizen Science of Open Access hierin te integreren, en deze vervolgens te verankeren in personeelsbeleid, zoals GROW-gesprekken, werving en promotiecriteria.

Lees meer

Podcast Praat Erover: gesprekken over mentale gezondheid

In de podcast 'Praat Erover' van het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden gaan studenten, wetenschappers en experts met elkaar in gesprek over psychische problemen bij jongvolwassenen. Ze bespreken de effecten hiervan op jongvolwassenen, hoe deze problemen in het brein werken en wat we eraan kunnen doen. We brengen wetenschap en praktijk samen. De podcast is te beluisteren op Spotify.

Lees meer

The Nuance Project: Respectvolle gesprekken over gevoelige thema’s geven studenten hoop

Studenten hebben in Den Haag het platform The Nuance Project opgezet voor open en respectvolle gesprekken over gevoelige thema’s. Het doel is elkaar echt te begrijpen en te verbinden, ook al heeft iedereen een andere mening. Zo is The Nuance Project een plek om gehoord te worden. Tijdens bijeenkomsten wordt over een bepaald onderwerp gesproken onder leiding van een dialoogbegeleider. Eerdere gesprekken gingen bijvoorbeeld over veiligheid op de campus of terminologie.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.