Sociale Wetenschappen
8 fabels over autisme
Hoewel autisme zich niet in een hokje laat plaatsen, bestaan er toch hardnekkige fabels over. Deze stereotypes kunnen mensen met autisme in de weg zitten bij het krijgen van een diagnose, het vinden van werk of het leggen van contacten. Psychologen en pedagogen van de Universiteit Leiden doorbreken mythes over autisme die we op sociale media hebben verzameld.
"Mensen met autisme zijn altijd mannen"
Dat autisme voornamelijk bij jongens en mannen voorkomt, is een misvatting. Wel is de uitingsvorm van meisjes en vrouwen met autisme vaak anders in vergelijking met jongens en mannen waardoor zij sneller over het hoofd gezien worden. Het is daarom belangrijk om aandacht te hebben voor genderverschillen en gedragingen van jongens en mannen niet als de norm te zien.
Lees "Mensen met autisme zijn altijd mannen" ››
"Mensen met autisme maken geen oogcontact"
Over mensen met autisme gaat geregeld de fabel de ronde dat ze oogcontact in gesprekken altijd vermijden. Dit kan dan onverschillig overkomen. Onterecht, benadrukt Jiayin Zhao, die haar promotieonderzoek doet naar de sociaalemotionele ontwikkeling van kinderen met autisme. 'Dat het mensen met autisme niets kan schelen, is allesbehalve waar.'
Lees "Mensen met autisme maken geen oogcontact" ››
"Van te veel tv kijken word je autistisch"
De vraag 'krijg je van te veel tv kijken autisme?' komt van ouders uit Marokko. Er werd hen gezegd dat erg veel tv kijken de oorzaak is van autisme. Deze ouders voelden zich daar heel schuldig over: door hun toedoen had hun kind autisme en een verstandelijke beperking gekregen.
Lees "Van te veel tv kijken word je autistisch" ››
"Mensen met autisme kunnen vaak goed Rubiks kubussen oplossen"
Van mensen met autisme leeft soms het beeld dat ze volledig op kunnen gaan in een bezigheid, zoals modeltreintjes of het oplossen van Rubiks kubussen. GZ-psycholoog en onderzoeker Bianca Boyer schrikt van de stelling: 'Dat ligt veel genuanceerder.'
Lees "Mensen met autisme kunnen vaak goed Rubiks kubussen oplossen" ››
"Mensen met autisme hebben geen empathie"
Wij vroegen orthopedagoog en klinisch neuropsycholoog Yvette Dijkxhoorn de fabel 'mensen met autisme hebben geen empathie' te behandelen. Volgens haar is het eerder een vooroordeel dan een fabel: 'De diversiteit in het tonen van empathie is groot, zowel bij mensen met autisme als in de gehele populatie.'
Lees "Mensen met autisme hebben geen empathie" ››
"Mensen met autisme werken toch altijd in de ICT?"
Hoewel er mensen met autisme zijn die in de IT-sector werken en hierin zeer succesvol zijn, is het een misvatting dat dit voor alle mensen met autisme geldt. De kwaliteiten en interesses kunnen sterk variëren tussen verschillende personen met autisme. Niet iedereen met autisme heeft interesse in technologie of computers.
Lees "Mensen met autisme werken veelal in de ICT" ››
"Mensen met autisme zijn niet sociaal"
De helft van de wereldbevolking is introvert en komt afgepeigerd thuis na een borrelavond. De sociale batterij is dan leeg. 'Mensen met autisme hebben een soortgelijke ervaring, maar dan veel intenser,' aldus Boya Li, die onderzoek doet naar emotionele regulatie bij kinderen met autisme en gehoorproblemen. Betekent dit dat mensen met autisme niet sociaal zijn?
Lees "Mensen met autisme zijn niet sociaal" ››
“Iedereen heeft wel iets autistisch”
Niet-autistische mensen kunnen zich vaak niet voorstellen hoe overweldigend situaties kunnen zijn voor autistische mensen. Natuurlijk herkent iedereen wel dat je je ongemakkelijk kan voelen in bepaalde situaties. Dan hoor je wel eens dat iedereen wel wat autistisch heeft. Toch is dat niet hetzelfde.