Universiteit Leiden zet ook de knop om
We doen er alles aan om zo veel mogelijk energie te besparen op de universiteit. Lees hoe jij als medewerker of student slim omgaat met energie en CO2-uitstoot helpt verminderen.
Verwarm jezelf, niet de wereld
We verwarmen de ruimtes in de universitaire gebouwen niet hoger dan 19° C (stand 2 op de radiatorknop). Met de volgende tips krijg je het niet koud.
- Kleed je warm aan.
- Beweeg regelmatig. Dat is sowieso gezond en het houdt je warm.
- Koffie, thee, chocolademelk of soep verwarmen je van binnenuit.
- Laat de warmte niet ontsnappen via geopende ramen en deuren. Ventileer alleen als er geen actieve ventilatie is.
- Het is zonde om lege ruimtes warm te houden. Zet daarom de verwarming uit als er een met hand te bedienen radiator op je kamer is en je een dagdeel weggaat of de volgende dag thuiswerkt. Dat geldt ook voor vergaderruimtes, die niet altijd in gebruik zijn. 's Nachts gaat de verwarming automatisch omlaag.
Bespaar energie op de kantoorwerkplek
Door net iets efficiënter met de apparatuur op je werkplek om te gaan kun je op jaarbasis behoorlijk wat energie besparen.
- Doe het licht uit als je langer van je kamer gaat en er verder niemand zit.
- Zet je monitor(en) uit als je naar huis gaat, dat voorkomt onnodig stroomverbruik 's nachts en in het weekend. Als we dat allemaal doen scheelt dat jaarlijks het energieverbruik van 12 huishoudens.
- Deel de afdelingskoelkast met zo veel mogelijk collega’s. Hoe voller hij is, hoe zuiniger. Zet hem niet lager dan 6° C. Ontdooi het vriesvak regelmatig, want hoe minder ijs, hoe efficiënter de koelkast werkt.
- Vervang koelkasten ouder dan 5 jaar met slecht energielabel direct. De aanschaf verdient zichzelf terug in de energierekening.
- Zet de vaatwasser pas aan als hij helemaal vol is.
Gebruik lab- en onderzoeksapparatuur efficiënt
Van het totale energieverbruik van de Universiteit Leiden gaat 60% naar gebouwen met laboratoria, want daar staan energievretende flowkasten, zuurkasten, ultravriezers, autoclaven, klimaatkamers, persluchtaansluitingen en specialistische apparatuur. Ga hier bewust mee om en volg de richtlijnen.
- Lees de Best Practice Guidance for labs van Oxford University.
- Deel specialistische apparatuur die 24/7 aan staat met andere onderzoeksgroepen. Zorg voor een maximale bezettingsgraad en gebruik.
Zuurkast
Op de hoogste ventilatiestand verbruikt een zuurkast evenveel energie als 12 huishoudens. Dat is veel, zeker als je bedenkt dat er zo'n 570 zuurkasten op Campus Bioscience Park zijn. Al die afgevoerde lucht moet opnieuw toegevoerd en verwarmd worden.
Houd het raam dicht (zeker 's nachts en in het weekend). Dat is het veiligst, geeft de minste luchtverstoringen en een energiezuinige stand. Doe dit liefst ook als je het lab verlaat. In het Gorlaeus Gebouw is het noodzakelijk naast het sluiten van het raam ook nog met een knop de ventilatiestand te verlagen.
Ultravriezer
- Eén ultravriezer verbruikt op -80 °C per jaar evenveel energie als een gemiddeld huishouden. De temperatuur op -70 °C instellen levert 20% besparing op. Voor veel biologische samples (overzicht) is die instelling geen probleem.
- Laat de vriezer jaarlijks onderhouden en voorkom ijsvorming, want dat zorgt voor hoger energieverbruik.
- Regel opslagbeheer en spreek af wanneer samples afgevoerd kunnen worden.
- Lees de Cold Storage Best Practices van My Green Lab en het International Institute for Sustainable Laboratories.
Autoclaaf
Een autoclaaf gebruikt 550 liter water per keer. Zet hem pas aan als hij vol is.
Bespaar ook thuis
Niet alleen op de campus, maar ook op je studie- of werkplek thuis kun je eenvoudig besparen op energie.
- Tips voor studenten vind je ook op de website van Duurzame student en in de Sustainability Guide van ons eigen Leiden University Green Office.
- Stap over op Ecosia, de klimaatneutrale zoekmachine. Ecosia gebruikt het geld dat het met jouw zoekopdrachten verdient om nieuwe bomen te planten.