‘En hoe ging dat dan als je je onderzoek moest uitleggen aan een tante op een verjaardagsfeestje?’ Ophelie Thijm en Juliette Bleijs kijken elkaar even aan: ‘Ja, dat was soms best even lastig!’. Deze twee Pre’ers hebben het afgelopen jaar voor hun Blok IV-onderzoek het verloop van borstkanker onder de loep genomen. En met succes: vorige week ontvingen ze daarvoor de Jan Kijne-onderzoeksprijs.
‘Echt mindblowing!’ PRE’er Salima Skalli vertelt beeldend hoe ze opeens een tot dat moment onontdekt ‘doomgeluidje’ hoorde in een YouTube-filmpje van Youtuber Dan Howell. Ze had niet gedacht dat het filmpje - dat ze al zo vaak had bekeken - nog verassingen in petto zou hebben.
In 2015 riepen de Verenigde Naties 11 februari uit tot de ‘International Day of Women and Girls in Science’. Ter ere van deze dag nodigde de Universiteit Leiden verschillende, vrouwelijke bètawetenschappers uit om over hun ervaringen en onderzoeken te vertellen. Onder andere PRE-studenten Zoya Polschykova en Fleur Walravens werden voor deze dag speciaal uitgenodigd om hun onderzoek over het natuurkundige begrip supergeleiding, dat zij uitvoerden in Blok IV van het PRE-College, te komen presenteren.
‘Trixy? Misschien drie keer x of y, Tri-x-y? Dit hebben we echt nét bedacht, hoor!’ Ailmi en Buse, twee tweedejaars PRE’ers van het Segbroek College in Den Haag, reageren lachend op mijn vraag waar de naam ‘Trixy project’ eigenlijk vandaan komt. Ze lopen voor hun Blok IV-onderzoek mee met Nienke Bouw, promovendus en docent bij de afdeling Neuropedagogiek en Ontwikkelingsstoornissen aan de universiteit Leiden. Voor het Trixy project onderzoekt zij wat voor risico’s er verbonden zijn aan het hebben van een extra X- of Y-chromosoom bij jonge kinderen.
‘Juf, dat was toch de Virtual Boy? Echt een faal…’ Slapen is er voor ‘juf’ Donna en ‘meester’ Robert tijdens hun powerpoint over Virtual Reality op deze zaterdagochtend niet bij. Normaal gesproken adviseren Donna en Robert, werkzaam bij de Leidse tech-organisatie Virtual Reality Learning Lab, bedrijven en docenten over de mogelijkheden van ‘VR’. Deze zaterdagochtend geven ze in het Lipsius les aan Haagse kinderen uit groep zes, zeven en acht. Elke zaterdag gaan deze studentjes in spe van 10.00 tot 13.00 naar de EscampUniversity om te leren over de mogelijkheden die de academische wereld hen kan bieden.
‘Het geeft me écht een boost!’ Gepassioneerd vertelt Hicham Amziab, zesdeklasser op het Lyceum Rotterdam, over zijn deelname aan UniPrep. Voor dit programma, dat deel is van de GameChangers Academy, komen de leerlingen drie maanden lang in het weekend samen in Den Haag of Amsterdam. UniPrep wordt volledig georganiseerd door Marokkaans-Nederlandse studenten en is bedoeld om de overstap van Marokkaans-Nederlandse vwo’ers naar de universiteit makkelijker te maken.
Als vwo-scholier al een exoplaneet ontdekken? Klinkt als iets voor kindgenieën en Guiness Book of Records-fanaten. PRE’ers Juliëtte Hilhorst en Matthijs Pool verzekeren me dat dat best meevalt. Voor hun onderzoek voor Blok IV hebben zij door de nieuwste data van de Kepler-telescoop gegrasduind om tot hun verbazing een exoplaneet ontdekken.
‘Zeker wel!’ Zo reageerde Birgül Açiksöz, masterstudente Staats-en Bestuursrecht, met een zelfverzekerde glimlach op mijn vraag of zij haar nieuwe positie als PRE-Coach aan zou kunnen. Samen met Ziena Abdulrahman gaat zij binnenkort aan de slag als PRE-Coach om op een laagdrempelige manier PRE-studenten wegwijs te maken op de universiteit.
Na een middag vol speeches over Annie M. G. Schmidts Otje en het belang van het hebben van de juiste ‘papieren’, en de verborgen relatie tussen kwantumoptica en Donald Trump namen vorige week donderdag 92 PRE’ers hun diploma in ontvangst in de Marekerk.
Jong, oud, een beetje onwennig of een ‘regular Fred Astaire’ - vier PRE’ers hebben de heupen van het publiek flink laten schudden met hun jazzoptreden.