Logo Universiteit Leiden.

nl en

Diploma-uitreiking PRE-University: een middag vol speeches

Na een middag vol speeches over Annie M. G. Schmidts Otje en het belang van het hebben van de juiste ‘papieren’, en de verborgen relatie tussen kwantumoptica en Donald Trump namen vorige week donderdag 92 PRE’ers hun diploma in ontvangst in de Marekerk.

Volgens Annebeth Simonsz, programmaleider van PRE-University, hebben de PRE’ers na twee jaar zwoegen niet alleen ‘hun papieren’ van PRE, maar ook alle extra ervaringen en kennis die ze tijdens het programma hebben opgedaan. Het feit dat Tos, de vader van Otje, verrukkelijke brandnetelsoep kon maken stond immers ook niet op een of ander diploma! Ook Ton van Haaften, de dean van het Honours Acadamy en de zelfverklaarde meneer Zelf van het Honours, feliciteerde de scholieren met hun prestaties en wenste hen succes in het kiezen van hun eigen weg.

Complottheorie en broodje aap

Daarna was het tijd voor de speeches van de PRE’ers zelf. Zo vertelde Nienke Bos over het belang van wetenschappelijk onderzoek in een tijd waarin er door social media ‘een gebrek is aan wetenschappelijke spelregels.’ Dat het onderscheid tussen complottheorie en de wetenschappelijke waarheid steeds vager wordt, liet ze zien aan de hand van het Blok IV-onderzoek dat zij samen met Beer de Zoeten had verricht. Onder leiding van universitair docent Peter Burger, die gespecialiseerd is zogenaamde ‘broodje aap-verhalen’, praatten  ze met Turks-Nederlandse jongeren over de staatsgreep in Turkije. Volgens de Turkse media zat Gülen achter de coup. De Nederlandse media berichtten juist dat Erdogan wellicht zélf de staatsgreep in scene had gezet. Nienke en Beer vroegen zich af waar de Turks-Nederlandse jongeren meer waarde aan hechtten: die kijk van de Nederlandse media, die je een complottheorie zou kunnen noemen, of de Turkse staatsmedia.

Trump en interferentie

Ook PRE’er Uki Ogjanovic haakte in op de actualiteiten: hij vergeleek een drietal natuurkundige wetten binnen de kwantumoptica met Donald Trump. Je wist het nog niet, maar de wet van Malus beschrijft stiekem de manier waarop Trump van fake news een nieuwe waarheid weet te spinnen door het constant te herhalen. ‘Interferentie lijkt op het oneindige herhalen van fake news van ‘the Donald’.’, grapt Uki. De wet van Malus, dat deel uitmaakt van de interferentie-theorie, zegt namelijk dat je een lichtgolf héél geleidelijk moet draaien, wil je alle energie-intensiteit behouden. De werkelijkheid beïnvloeden vergt, zoals Uki en Donald weten, veel tijd en geduld.

Exoplaneten en paradoxen

Na een jazzy intermezzo van de PRE-band PRE Wee Ellis werd de Jan Kijne-prijs uitgereikt aan het beste onderzoek van Blok IV. Het belangrijkste criterium? ‘Het moet smaken naar meer!’, aldus Jan Kijne. Tien PRE-koppels werden genomineerd voor hun onderzoeksprojecten die fundamentele vraagtekens plaatsten bij het bestaan van wiskunde, uitwezen dat muziek luisteren op de fiets misschien juist goed is voor je reactievermogen en de relatie tussen pesten en gedragsstoornissen in India onderzochten. Juliëtte Hilhorst en Matthijs Pol mochten zich met hun sterrenkundige  onderzoek naar exoplaneten de trotse eigenaren noemen van de enige wisselbokaal met een ring door een van de oren, als knipoog naar de oorbel dragende geestesvader van de prijs, Jan Kijne.

Tot slot keek PRE’er Nerea Slebos-Perez met warme gevoelens terug op haar tijd bij PRE. Hoewel een van de eerste colleges over paradoxen in de wiskunde haar en haar mede-PRE’ers behoorlijk deed schrikken, ziet ze daar nu de meerwaarde in: ‘Nu is dat volwassen wereldje door PRE niet meer zo eng!’ 

(Tekst: Zaza Jung)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.