Klinische Psychologie (MSc)
Over de opleiding
Binnen de master Klinische Psychologie ontwikkel je een sterke theoretische basis en basisvaardigheden op het gebied van klinisch psychologisch onderzoek, assessment en interventies. Dat betekent dat je kennis en vaardigheden opdoet die relevant zijn voor assessment, diagnostiek en de behandeling van psychopathologie. Ook neem je deel aan een klinisch psychologisch onderzoeksproject, waarbij je je geavanceerde onderzoekstechnieken eigen maakt. Als je je MSc-graad hebt behaald, ben je klaar voor verschillende academische vervolgstappen, waaronder een PhD-traject. Wij bieden een zeer divers programma dat je door alle essentiële onderdelen van klinische psychologie leidt. Hieronder vind je een korte samenvatting. Voor een gedetailleerd overzicht van de master kun je onze Studiegids raadplegen.
In de master Klinische Psychologie volg je vier verplichte vakken. Meer informatie over de structuur van de specialisaties vind je hier.
Houd er rekening mee dat stageplekken binnen de klinische psychologie schaars zijn en dat de concurrentie onder studenten groot is.
Onderdeel van de opleiding is een verplichte stage van 10 of 20 EC. Als je voor een 10 EC-stage kiest, moet je ook twee keuzevakken volgen. Tijdens de 10 EC-stage doe je praktijk- of onderzoekservaring op binnen een gebied dat aansluit bij jouw interesses en dat binnen de specialisatie valt. In het laatste stadium van je opleiding tot ‘scientist-practitioner’ maak je kennis met de psychologische praktijk. Dit kan door het toepassen van wetenschappelijke inzichten in de praktijk, of door toegepast of fundamenteel onderzoek te doen.
Je kunt zowel een stage in een Nederlandse als een buitenlandse instelling doen. In beide gevallen moet de stage vooraf worden goedgekeurd door de stagecoördinator. Voor meer informatie, zie de Studiegids.
Klinische Praktijkstage
NB: Klinische stages van precies 20 EC (560 uur) zijn moeilijk te vinden in Nederland; de meeste instellingen bieden langere stages aan (meestal 6-8 maanden, 3 dagen per week). Dit kan het lastig maken om deze masteropleiding binnen een jaar af te ronden. We werken samen met regionale partners om op die manier meer stageplekken van 20 EC beschikbaar te maken, maar momenteel zijn deze plekken beperkt tot een klein aantal. Een langere stage heeft zeker ook een voordeel: je leert meer en krijgt meer verantwoordelijkheden. Zie de Studiegids voor meer informatie.
Je masterscriptie is de kroon op je universitaire opleiding. Je verdiept je in een klinisch-psychologisch onderwerp en krijgt de kans om ervaring op te doen met alle fases van empirisch onderzoek. Ook zijn er docenten die de beschikking hebben over grote datasets, waarmee je een scriptie kunt schrijven zonder nieuwe data te verzamelen. De docenten bieden onderzoeksonderwerpen aan die aansluiten bij hun eigen onderzoeksinteresses. Je kunt je voor een van deze onderwerpen inschrijven. De specifieke onderwerpen en de deelnemende docenten variëren per jaar.
Onderwijsvormen
We gebruiken verschillende onderwijsvormen om je de best mogelijke leerervaring te bieden:
- In de hoorcolleges past de docent de inzichten uit de literatuur die je hebt gelezen toe op realistische situaties, zodat je een bredere kennis krijgt over het onderwerp in kwestie.
- In kleine werkgroepen (10 tot 24 studenten, afhankelijk van je specialisatie) ga je dieper in op de lesstof. De bijeenkomsten zijn interactief en er is ruimte voor discussie. Je bent verplicht om de werkgroepen bij te wonen.
- In de praktijklessen werk je aan vaardigheden, zoals het afnemen van interviews, observatie en het gebruik van statistische computerprogramma’s (afhankelijk van je specialisatie). Ook hier is aanwezigheid verplicht.
- In de online leeromgeving beoordelen jij en je medestudenten elkaars opdrachten. Hier bereid je je ook voor op tentamens door middel van proefexamens en opgenomen colleges.
Ondersteuning voor studenten
Heb je vragen over je master, kun je wat extra hulp gebruiken, of zoek je persoonlijke ondersteuning? Bij Universiteit Leiden staan er mensen en afdelingen voor je klaar om je te helpen met alles wat je nodig hebt.
Studieadviseur
Je studieadviseur weet alles over de verschillende aspecten van je opleiding, zoals de regels bij examens, planning, academische zaken, of studievertraging. Zit je met problemen met je opleiding, of zijn er omstandigheden in je persoonlijke situatie waar je studie onder kan lijden? Ook dit soort zaken kun je met de studieadviseur bespreken.