Klinische Psychologie (MSc)
Toelatingseisen
Is dit de masterspecialisatie van je keuze? Lees dan hier over de toelating voor dit programma.
Diploma-eisen
Studenten die voldoen aan de diploma-eisen kunnen worden toegelaten na een kwalitatieve selectieprocedure. Alle kandidaten moeten een verzoek tot toelating indienen.
Om toegelaten te worden tot de masterspecialisatie Klinische Psychologie aan de Universiteit Leiden moet je voldoen aan de volgende toelatingseisen:
Aankomende studenten moeten:
- een bachelorsdiploma Psychologie hebben behaald aan een universiteit (niet aan een Hogeschool / Beroepsopleiding) of aantoonbaar kunnen voldoen aan de eisen voor een dergelijk diploma, en;
- voldoende kennis hebben van methodologie en statistiek (ten minste 20 EC): inleidende en meer gevorderde cursussen in methoden en statistiek van psychologisch onderzoek (waaronder psychometrie, multivariate data-analyse) en het gebruik van SPSS, en;
- ten minste 30 EC hebben behaald in gevorderde cursussen op derdejaars-bachelor niveau over onderwerpen die verband houden met deze masterspecialisatie, en
- beschikken over de vaardigheden, het inzicht en de kennis die vereist zijn voor het behalen van de bachelor; meer specifiek kennis op universitair niveau van de volgende onderwerpen:
- Inleiding in de Psychologie
- Sociale en Organisatiepsychologie
- Persoonlijkheidspsychologie
- Cognitieve psychologie
- Neuropsychologie en/of Psychofysiologie en/of Biopsychologie
- Klinische en Abnormale Psychologie
- Ontwikkelings- en Onderwijspsychologie
- Theorie of training in interpersoonlijke vaardigheden, zoals interview-, counseling- en gesprekstechnieken
- Theorie of training in psychodiagnostiek
Kandidaten die aan de toelatingseisen voldoen moeten deelnemen aan het selectieproces voor de masterspecialisatie Klinische Psychologie.
Let op: alleen kandidaten die aan de toelatingseisen voldoen nemen deel aan het selectieproces, de toelatingseisen en het selectieproces zijn twee afzonderlijke en opeenvolgende stappen in het algehele toelatingsproces.
In het selectieproces moeten kandidaten laten zien hoe zij scoren op de volgende twee selectiecriteria:
Selectiecriterium 1
Selectiecriterium 1 is gebaseerd op de studieresultaten in de revelante vakken als indicator voor academische kwaliteiten. Kandidaten moeten hun prestaties op drie gebieden (1.a, 1.b en 1.c) aantonen met behulp van het aanmeldformulier (zie Vereiste documenten).
1.a De resultaten behaald in de bachelor op het gebied van algemene psychologie vakken over de volgende onderwerpen:
- Inleiding in de Psychologie
- Sociale en/of organisatiepsychologie
- Cognitieve psychologie
- Neuropsychologie en/of Psychofysiologie en/of Biopsychologie
- Klinische psychologie
- Ontwikkelingspsychologie
1.b De resultaten behaald in de bachelor voor vakken behorende tot het Klinisch domein (minimaal 3 vakken) over de volgende onderwerpen:
- Psychodiagnostiek
- Interpersoonlijke vaardigheden, zoals gespreksvoering, counseling
- Psychopathologie en/of Psychologische behandeling
1.c De resultaten behaald in de bachelor op cursussen behorende bij kennis en vaardigheden in Methodologie en Statistiek (totaal ten minste 20 EC op basis- en gevorderd niveau), waaronder de volgende onderwerpen:
- Psychometrie
- Multivariate data-analyse
- Statistische software zoals SPSS
Selectiecriterium 2
Selectiecriterium 2 is een motivatieverklaring voor de masterspecialisatie Klinische Psychologie. Kandidaten moeten het 'Verklaring van Motivatie' formulier (zie Vereiste documenten) gebruiken om hun motivatie te beschrijven.
Maximale capaciteit
Klinische Psychologie heeft een beperkte capaciteit (50 in september 2025-2026).
Met betrekking tot toelating tot het programma beoordeelt de Toelatingscommissie de kennis en vaardigheden van de kandidaten op basis van de documenten die zij bij hun aanvraag hebben ingediend. Op basis van deze beoordeling beslist de Toelatingscommissie:
1. welke kandidaten voldoen aan de toelatingseisen en kunnen deelnemen aan de selectieprocedure;
2. welke kandidaten niet kunnen worden toegelaten omdat ze niet aan de toelatingseisen voldoen.
Pas nadat is besloten dat de kandidaat aan de toelatingseisen voldoet worden de kwalitatieve selectiecriteria getoetst:
- Selectiecriterium 1 is gebaseerd op de studieresultaten in de revelante vakken als indicator voor academische kwaliteiten. Het gewogen gemiddelde cijfer voor elk van de drie domeinen (Algemene Psychologie, het Klinische domein en Methodologie en Statistiek) wordt geclassificeerd als Excellent (≥8) of Sufficient (6-8) (Nederlands beoordelingssysteem; of internationaal equivalent op basis van conversie door het Centrale Admissions Office Universiteit Leiden). Voor een excellente beoordeling op criterium 1, moet op alle drie de domeinen Excellent worden gescoord.
- Selectiecriterium 2 is een verklaring van motivatie, deze wordt gescoord op basis van:
- kwaliteit en opbouw van de redenering;
- verbinding van persoonlijke interesses en motivatie met de inhoud van het programma;
- taalvaardigheid en taalgebruik.
Mogelijke scores: Excellent, Sufficient, Insufficient. Voor een excellente beoordeling op criterium 2, moet op alle drie de criteria Excellent worden gescoord.
Als een kandidaat Excellent scoort op zowel selectiecriterium 1 als 2 wordt de aanmelding als excellent aangemerkt en wordt de kandidaat toegelaten tot het programma. Als er meer excellente aanmeldingen zijn dan beschikbare plaatsen, wordt er geloot uit de excellente aanmeldingen.
Voor de resterende plaatsen wordt geloot uit de aanmeldingen die als Sufficient zijn aangemerkt. Kandidaten in de categorie Sufficient die geen plaats hebben gekregen, worden op een wachtlijst geplaatst. De rangschikking voor deze lijst wordt gebaseerd op een loting.
Let op: dit geldt voor kandidaten die een specialisatie als eerste keuze hebben gekozen in Studielink. De wachtlijst per specialisatie bestaat uit: 1. Excellente kandidaten voor wie de specialisatie de eerste keuze is, 2. Sufficiente kandidaten voor wie de specialisatie de eerste keuze is, 3. Excellente en Sufficiente kandidaten die de specialisatie als tweede keuze hebben opgegeven. Voor meer informatie zie ‘How does the ranking work' op de FAQ.
Kandidaten met een Insufficiente aanmelding worden niet toegelaten.
De loting wordt gedaan door de selectiecommissie. Kandidaten krijgen vóór 31 mei (september-instroom) of 15 december (februari-instroom) bericht of ze zijn geselecteerd en geplaatst voor het programma of op de wachtlijst zijn geplaatst. Bij annulering door geselecteerde kandidaten worden kandidaten van de wachtlijst geplaatst tot de maximale capaciteit.
Taaleisen
Niet-Nederlandstaligen die toegelaten willen worden tot de Nederlandstalige specialisatie Klinische Psychologie van de masteropleiding Psychology (MSc) moeten geslaagd zijn voor het examen TUL-gevorderd. Een Certificaat Nederlands als Vreemde Taal op het niveau Educatief Startbekwaam of Educatief Professioneel is ook voldoende om aan de taaleis te voldoen.
Bovenstaande is niet van toepassing op studenten die Nederlands niet als moedertaal hebben, maar wel een opleiding in het Nederlands op vwo of hoger onderwijs hebben afgerond.
Ga naar de volgende stap: Controleer de aanmelddeadlines