Klinische Psychologie (MSc)
Aanmeldprocedure
De aanmeldprocedure bestaat uit vier delen.
Deel 1. Aanmelden in Studielink
De aanmeldprocedure start in Studielink, het Nederlandse registratiesysteem voor hoger onderwijs. Je kunt je ieder jaar vanaf 1 oktober inschrijven voor het volgende academisch jaar.
Alle specialisaties maken deel uit van één MSc Psychology en geven dezelfde graad. Het is dus slechts mogelijk om één specialisatie te volgen en in af te studeren.
- Log in bij Studielink en volg de instructies.
- Na deze eerste stap ontvang je binnen 2 dagen:
- een bevestigingsmail met informatie en de verdere stappen die je moet ondernemen;
- de gegevens voor je ULCN studentenaccount (tenzij je natuurlijk al een ULCN account hebt);
- de link naar het online aanmeldportaal van Universiteit Leiden (uSis).
Let op: Mocht je je willen aanmelden voor een specialisatie van een masterprogramma: selecteer dan eerst de master en selecteer vervolgens de masterspecialisatie. Het selecteren van de masterspecialisatie kan in stap 4 (Institutional Questions) in Studielink.
Part 2. Dien een toelatingsverzoek in bij de Universiteit Leiden
Als je niet direct toelaatbaar bent, moet je via het online aanmeldportaal (uSis) een toelatingsverzoek doen. Volg de onderstaande stappen:
Via het online aanmeldportaal van Universiteit Leiden (uSis) kun je alle benodigde gegevens aanleveren en documenten uploaden. Het portaal geeft je een overzicht wat je moet doen om je toelatingsverzoek te voltooien. Volg de aanwijzingen hierbij zorgvuldig op. We raden je aan om je toelatingsverzoek zo vroeg mogelijk in te dienen, zodat je op tijd weet waar je aan toe bent.
Iedereen die een buitenlands diploma heeft, betaalt €100 administratiekosten. Dit bedrag is niet-restitueerbaar. Wel kun je je hiermee voor tot drie opleidingen/specialisaties per studiejaar inschrijven. Als de Universiteit Leiden de betaling heeft ontvangen, nemen we je toelatingsverzoek in behandeling. Betaal de administratiekosten daarom zo snel mogelijk. Via het online aanmeldportaal (uSis) kun je lezen hoe je de administratiekosten kunt betalen.
Wanneer hoef ik geen administratiekosten te betalen?
Je hoeft geen administratiekosten te betalen als:
- Je een Nederlands bachelorsdiploma hebt, of momenteel een bachelor volgt aan een Nederlandse Universiteit (of hogeschool).
- Je eerder geregistreerd stond als uitwisselings-, bachelor, master- of pre-master student aan de Universiteit Leiden.
- Je hiervoor al bent toegelaten voor dezelfde opleiding aan de Universiteit Leiden en hebt verzocht om op een later moment te mogen instromen bij deze opleiding. Dit geldt niet als je je aanmeldt voor een andere opleiding of specialisatie.
- Je een Nederlandse verblijfsvergunning voor asiel hebt.
- Je een Indonesische student bent en beschikt over een ‘review letter’ van het Leiden Science Indonesia Office.
- Je hebt een CEU Praesidium Libertatis-beurs aangevraagd (alleen van toepassing op studenten die zijn voorgedragen door de Central European University).
Andere gronden voor vrijstelling van betaling worden niet geaccepteerd.
Ben je een internationale student? Als je je toelatingsverzoek hebt ingediend, vind je in het online aanmeldportaal van Universiteit Leiden (uSis) informatie over het aanbod van hulp bij het vinden van huisvesting, het aanvragen van een visum of verblijfsvergunning of het aanvragen van een studiebeurs. Houd bij deze aanvragen rekening met de deadlines.
Nadat we je toelatingsverzoek en (eventuele) administratiekosten hebben ontvangen, controleert het Admission Office of alle vereiste documenten zijn bijgevoegd. Admission Office laat per e-mail weten of aanvullende informatie/documenten nodig zijn. De toelatingscommissie zal vervolgens:
- Besluiten of je voldoet aan de toelatingseisen van de opleiding;
- Dit besluit zo snel mogelijk met je delen. Vaak gebeurt dit binnen vier tot zes weken nadat de Universiteit Leiden je toelatingsverzoek heeft ontvangen.
Je wordt via e-mail op de hoogte gebracht van het besluit. Je kunt de status van je toelatingsverzoek bekijken via het online aanmeldportaal (uSis).
Er zijn twee mogelijke uitkomsten:
- Je bent voorwaardelijk toegelaten; met andere woorden je wordt toegelaten, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet.
De voorwaarde(n) worden vermeld in het besluit. Belangrijk: het toelatingsbesluit bevat altijd de voorwaarde dat, indien meer kandidaten aan de toelatingsvoorwaarden voldoen dan er beschikbare plaatsen zijn, een kwalitatieve selectieprocedure zal beslissen over je plaatsing in de masterspecialisatie (zie deel 3: Kwalitatieve selectie hieronder). - Je wordt niet toegelaten, omdat je niet voldoet aan de toelatingseisen van de opleiding.
De redenen hiervoor worden duidelijk in het besluit vermeld.
Het Admissions Office vraagt je of je het aanbod tot (voorwaardelijke) toelating wilt accepteren. Stuur je antwoord via het online aanmeldportaal (uSis), door naar 'Aanmelding opleiding(en)' te gaan en vervolgens naar het scherm 'Bevestigen', waar je drie opties hebt:
- Accepteren
- Accepteren, maar uitstellen tot een latere startdatum
- Weigeren
Het accepteren van het aanbod in uSis betekent niet automatisch dat je ook je plaatsing in de opleiding hebt geaccepteerd (of zelfs geplaatst bent in de opleiding). Dit zijn twee afzonderlijke stappen in het toelatingsproces voor de klinische specialisaties. Zie Deel 3: Kwalitatieve selectie hieronder voor meer informatie over het ontvangen en accepteren van plaatsing. Zie de FAQ voor meer informatie over het verschil tussen het accepteren van het aanbod en het accepteren van plaatsing.
Deel 3. Kwalitatieve selectie
Als er meer kandidaten aan de toelatingseisen voldoen dan er kunnen worden toegelaten, zal een kwalitatieve selectieprocedure beslissen over jouw plaatsing in de master. De selectie van de kandidaten gebeurt op basis van de selectiecriteria (zie Toelatingseisen).
Er zijn twee mogelijke uitkomsten van de selectieprocedure.
Op basis van je rangnummer in de selectieprocedure krijg je een plaats in de masterspecialisatie aangeboden. Je hebt 14 dagen de tijd om deze plaats te accepteren. Als je de plaats accepteert, kun je verder gaan met het afronden van je inschrijving als student van de masterspecialisatie Klinische Psychologie. Als je de plaats niet binnen 14 dagen accepteert, verlies je je plaats.
Op basis van je rangnummer in de selectieprocedure en het aantal beschikbare plaatsen krijg je geen plaats aangeboden in de masterspecialisatie Klinische Psychologie. Je wordt op de wachtlijst geplaatst; je rangnummer bepaalt je plaats op de wachtlijst. Mogelijk word je alsnog geplaatst in het programma. Als een kandidaat zijn plaats weigert, krijgt de eerstvolgende kandidaat op de wachtlijst deze plaats aangeboden.
De wachtlijst per specialisatie bestaat uit 1. Excellente kandidaten voor wie de specialisatie de eerste keuze is, 2. Sufficiente kandidaten voor wie de specialisatie de eerste keuze is, 3. Excellente en Sufficiente kandidaten die de specialisatie als tweede keuze hebben. Voor meer informatie zie 'How does the ranking work' in de FAQ.
Kandidaten die een plaats in de opleiding aangeboden hebben gekregen, ontvangen een bevestiging van plaatsing. Zij ontvangen:
- Een nieuw besluit in uSis waarin hun plaatsing wordt bevestigd, en
- Een e-mail met daarin een link naar het online formulier dat moet worden ingevuld om de plaats te accepteren.
14 dagen om het plaatsingsaanbod te accepteren
Vanaf het moment dat een kandidaat het aanbod van plaatsing ontvangt, hebben zij 14 dagen de tijd om hun plaats in het programma te accepteren. Kandidaten die het formulier niet binnen 14 dagen invullen en opsturen, verliezen automatisch hun plaats.
Vul het formulier zo snel mogelijk in, ook als je je plaats wilt afwijzen. Door je plaats snel te accepteren of af te wijzen zal het plaatsingsproces soepeler verlopen. Dit zal ook de kans op plaatsing vergroten voor kandidaten die nog op de wachtlijst staan en hopen op een plaats. Houd er rekening mee dat het accepteren van het plaatsingsaanbod en het accepteren van het toelatingsaanbod twee afzonderlijke stappen zijn in het toelatingsproces. Je moet beide afzonderlijk accepteren. Zie de FAQ voor meer informatie.
Deel 4. Registreren als student
Als je (voorwaardelijk) bent toegelaten, dien je je nog te registreren als student aan de Universiteit Leiden. Dit doe je als volgt:
Controleer in het online aanmeldportaal (uSis) of je nog aanvullende documenten moet inleveren om te voldoen aan de toelatingseisen van de opleiding. Hoe je dit doet kun je vinden in het online aanmeldportaal (uSis).
Regel de betaling van het collegegeld voor de startdatum van je studie. Je ontvangt een e-mail met informatie over de verschillende betaalopties en verdere instructies.
Als je een internationale student bent, ga dan naar de Prepare your stay pagina op onze website voor praktische informatie over zaken die je voor en tijdens je verblijf kunt regelen. Denk bijvoorbeeld aan huisvesting, eventuele studiebeurzen en het aanvragen van een visum/verblijfsvergunning of verzekering.
Ga naar de volgende stap: Collegegeld