Klinische Psychologie (MSc)
Carrièreperspectieven
Met een masterdiploma in Psychologie van de Universiteit Leiden laat je zien dat je zowel theoretische kennis als academische en professionele vaardigheden bezit. Daardoor ben je voor veel werkgevers een aantrekkelijke kandidaat-werknemer. Er zijn echter veel meer afgestudeerden dan vacatures, vooral in de geestelijke gezondheidszorg, waardoor de concurrentie groot is.
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website ofWelke vaardigheden heb je als je bent afgestudeerd?
Na deze MSc-specialisatie beschik je over de basisvaardigheden die nodig zijn voor de diagnose en behandeling van psychische stoornissen, zoals angst en depressie. Daarnaast heb je theoretische kennis van klinisch onderzoek en van de psychologische factoren die een rol spelen bij de ontwikkeling en instandhouding van veel voorkomende psychische stoornissen. Je bent in staat om psychologische problemen te analyseren, klinisch onderzoek te evalueren en te rapporteren over klinische zaken. Bovendien heb je ervaring opgedaan met zelfreflectie in het kader van therapeutische processen, wat een integraal onderdeel van onze masteropleiding is.
Met deze kennis en vaardigheden:
- kun je als basispsycholoog in de geestelijke gezondheidszorg werken (onder supervisie);
- kom je mogelijk in aanmerking om een postmasteropleiding te doen (bijv. GZ-psycholoog of specifieke therapieopleidingen zoals Cognitieve Gedragstherapie). NB: hier kunnen specifieke eisen van kracht zijn;
- kun je psychologisch onderzoek gaan doen, bijvoorbeeld in een PhD-traject.
Waar werken onze alumni?
Onze afgestudeerden werken onder andere als:
- Algemeen psycholoog in bijvoorbeeld een praktijk voor geestelijke gezondheidszorg, een privépraktijk, medisch centrum, verpleeghuis, psychiatrisch ziekenhuis of forensische kliniek;
- Assessment-expert bij bijvoorbeeld een instituut voor geestelijke gezondheidszorg, een privépraktijk, gezondheidscentrum of commercieel instituut;
- Schoolpsycholoog;
- Docent/onderzoeker aan een universiteit, universitair medisch centrum of onderzoeksinstituut;
- Beleidsmaker/adviseur voor de nationale of lokale overheid;
- Trainer/coach.
De meeste studenten in deze specialisatie willen klinisch psycholoog worden. Veel studenten die dit programma afronden, vinden werk als basispsycholoog in GZ-instellingen. ‘Klinisch Psycholoog’ is in Nederland een beschermde titel, die je alleen na verdere studie kunt behalen. Je volgt dan eerst een tweejarige postmasteropleiding tot GZ-psycholoog (ook een beschermde titel). Dit is een ‘training on the job’ (vier dagen klinisch werk (betaald) en één dag cursus per week). Vacatures voor deze opleiding zijn schaars. Als je eenmaal bent gecertificeerd als GZ-psycholoog, kun je na nog eens vier jaar training on the job Klinische Psycholoog worden.
Bij LU Career Zone vind je meer informatie over functies en organisaties waar afgestudeerden Klinische Psychologie werken.
Carrière in onderzoek of een PhD
Denk je over een loopbaan in het onderzoek of wil je een PhD behalen? Dan kun je hier informatie vinden over de research master. Afgestudeerden van de master-specialisatie Klinische Psychologie komen ook in aanmerking voor PhD-plaatsen, maar hebben in Nederland een minder sterke uitgangspositie dan de afgestudeerden van de research master. Met een diploma van de master Klinische Psychologie kun je mogelijk ook in aanmerking komen voor PhD-plekken buiten Nederland.
Houd er rekening mee dat er voor de toelating tot beide postmaster opties - verdere klinische training en PhD-onderzoek – veel concurrentie is. Met de vaardigheden en kennis die je in de master Klinische Psychologie opdoet, kun je ook een andere richting opgaan, bijvoorbeeld in het onderwijs, in training, coaching of counseling.