Economie van de Publieke Sector (MSc)
Wat is de masteropleiding Economie van de Publieke Sector?
Deze Master of Science (MSc) in de Economie start in september 2025 bij de Universiteit Leiden en vult het gat tussen het aanbod van kennis en vaardigheden van huidige afgestudeerden in de economie en de vraag vanuit werkgevers in de (semi-)publieke sector, zoals ministeries en planbureaus.
De nieuwe masteropleiding Economie van de Publieke Sector in Den Haag leidt je op tot beleidseconoom van de toekomst. De studie stelt je in staat een brug te slaan tussen economische theorieën en methoden uit de wetenschap, de werking van Nederlandse instituties en beleidsprocessen en maatschappelijke beleidsvraagstukken. De opleiding is volledig in het Nederlands en de focus ligt op het Nederlandse beleid; dit maakt deze master uniek!
Locatie Den Haag
Deze economie opleiding vindt plaats op één locatie, in Den Haag, midden in het bestuurlijk hart van Nederland. Ministeries, internationale organisaties en bedrijven zitten om de hoek. Ideaal om je professionele netwerk verder uit te breiden tijdens je studie.
Drie belangrijke thema's: ongelijkheid, klimaat en technologisering
Drie belangrijke thema’s die het huidige economisch beleid kleuren, vormen een rode draad door deze opleiding: ongelijkheid, klimaat en technologisering. Je kunt je specialiseren in één van deze richtingen. De nadruk ligt ook op het verweven van onderwijs met de modernste onderzoekstechnieken.
Wat leer je in deze master?
De master Economie van de Publieke Sector richt zich op studenten die een carrière als moderne beleidseconoom willen en graag bijdragen aan het publieke belang. Je leert te denken vanuit een breed welvaartsperspectief. Dat betekent dat je niet alleen financieel-economische overwegingen laat meewegen in je evaluaties, maar ook zaken als gezondheid, onderwijs, veiligheid, en milieu en leefomgeving.
Je doet kennis en ervaring op in een unieke combinatie van een sterk academisch-analytisch denkniveau, kennis van economische theorie, empirische onderzoeksvaardigheden en een professionele ontwikkeling. Je combineert moderne academische bekwaamheid met inzicht in Nederlandse instituties en vaardigheden om academische en beleidsrelevante kennis samen te laten komen. Om je bevindingen duidelijk over te brengen aan de verschillende doelgroepen, ontwikkel je ook goede schriftelijke en mondelinge uitdrukkingsvaardigheden.
Daarnaast ontwikkel je in de master Economie van de Publieke Sector je analytische vaardigheden én traint andere belangrijke skills van de moderne beleidseconoom, zoals heldere communicatie in het Nederlands en een teamspeler zijn.
Waar kun je werken?
Na het volgen van deze master kan je direct aan de slag in beleidsfuncties bij de (semi) overheid. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken bij ministeries, provincies, gemeenten, uitvoeringsorganisaties, kennisinstellingen en adviesbureaus of het maatschappelijk middenveld: werkgeversverenigingen, vakbonden, pensioenfondsen en brancheverenigingen.