Universiteit Leiden

nl en

Economie van de Publieke Sector (MSc)

Arbeidsmarkt

Jouw toekomst

Met een MSc Economie van de Publieke Sector op zak ben jij de beleidseconoom van de toekomst! Je bezit een stevige analytische basis van de economische theorie rond overheidsfinanciën. Je hebt oog voor een brede toepassing op de thema's ongelijkheid, klimaat en technologisering. Je hebt inzichten gekregen vanuit bestuurskunde en Europees recht, zodat je beleidsprocessen nog beter begrijpt. Je kunt als afgestudeerde je afwegingen maken op basis van meer dan alleen financieel-economische gevolgen.

Tijdens de masteropleiding ben je getraind in belangrijke professionele vaardigheden voor beleidsmedewerkers, zoals analyseren, beleidsoplossingen creëren, samenwerken, constructieve feedback geven, debatteren, communiceren met bewindspersonen en je kan je bevindingen duidelijk overbrengen in de Nederlandse taal.

De arbeidsmarkt

De kennis en vaardigheden die je na de masteropleiding bezit, maken jou een gewilde beleidseconoom bij werkgevers. Je positie op de arbeidsmarkt is nog sterker omdat je tijdens je studie al nauw hebt samengewerkt met mogelijke werkgevers, zoals ministeries, planbureaus en gemeenten in hét bestuurlijke en politieke hart van Nederland, Den Haag.

Werkgevers hebben aangegeven dat ze deze nieuwe master aantrekkelijk tot zeer aantrekkelijk vinden. Zij hebben moeite om mensen te vinden met zowel kennis van Nederlandse beleidsinstellingen als met financieel-economische kennis en vaardigheden. 

Er is in het werkveld vraag naar economen die breed en multidisciplinair onderlegd zijn, (kwantitatief) onderzoek kunnen doen en weten hoe je moet opereren binnen Nederlandse overheids- en adviesinstellingen. 

De werkgevers voorzien op de middellange en lange termijn grote behoefte aan werknemers met de kwalificaties van de master Economie van de Publieke Sector.

Hoe helpt de universiteit je aan een goede baan?

Tijdens de master heb je al een netwerk opgebouwd, dankzij gastdocenten, gastcolleges, en onderzoeksstages. Deze onderzoeksstages kun je als masterstudent Economie van de Publieke Sector onder meer doen bij: 
•    Centraal Planbureau
•    Sociaal Cultureel Planbureau
•    Planbureau voor de Leefomgeving
•    Sociaaleconomische Raad
•    De Nederlandsche Bank
•    Ministerie van Financiën
•    Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
•    Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
•    Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
•    Gemeente Den Haag
•    Gemeente Rotterdam
•    Instituut voor Publieke Economie

De faculteit beschikt daarnaast over een loopbaancoach, en studenten hebben toegang tot de diensten van de universitaire Career Services. Daar krijg je individueel advies over je loopbaan, persoonlijk profiel en de arbeidsmarkt. Je kunt er tests afleggen en hulp vragen bij sollicitaties. Ook in de studievereniging die wordt opgericht komt voorbereiding op de arbeidsmarkt aan bod.

Waar kun je werken?

Na de master Economie van de Publieke Sector ben je direct inzetbaar als beleidseconoom, onderzoeker of beleidsmaker in het (semi-) publieke domein. Denk aan de Rijksoverheid, planbureaus, de Rekenkamer of De Nederlandsche Bank. Daarnaast kan je als afgestudeerde van de MSc Economie van de Publieke Sector ook makkelijk je weg vinden in het bredere maatschappelijke middenveld, met onder meer werkgeversorganisaties, werknemersorganisaties en pensioenfondsen.