Economie van de Publieke Sector (MSc)
Over de opleiding
De MSc Economie van de Publieke Sector volgt de jaarindeling van Universiteit Leiden. Het studiejaar is ingedeeld in twee semesters, die weer zijn verdeeld in twee blokken.
Na ieder blok is er een tentamenperiode van één of twee weken (de tweede week is gereserveerd voor hertentamens van vakken uit het vorige blok). In ieder blok komt een overkoepelend thema aan de orde dat te maken heeft met de drie leerlijnen: onderzoek, instituties en professionele ontwikkeling.
Blok 1
De drie vakken bestaan vooral uit een stevige basis economie die van belang is voor beleidsmakers. Hierbij wordt voortgebouwd op de kennis en vaardigheden die je al bij een economische bacheloropleiding hebt opgedaan. Bij deze vakken worden ook je onderzoeksvaardigheden verder getraind. Tegelijkertijd maak je kennis met de drie grote thema’s van de opleiding: klimaat, ongelijkheid, technologisering. Hierbij kom je via gastdocenten in aanraking met de onderwerpen die spelen bij de verschillende instituties.
Blok 2
Hier ligt de focus op de leerlijnen instituties en professionele ontwikkeling. De opgedane kennis over onderzoeksvaardigheden uit blok 1 vormt de basis.
Blok 3
Alle leerlijnen komen bij elkaar binnen de vakken rondom één van de drie thema’s. Je kiest in dit blok twee van de drie aangeboden keuzevakken. In deze vakken combineer je je kennis met begrip van de verschillende instituties en de toepassing van beleidseconomische vaardigheden. Op deze manier analyseer je complexe problemen en kom je tot concrete beleidsaanbevelingen.
Blok 4
Hier ga je verder met waar je in blok 3 al mee bent begonnen. Je brengt alle leerlijnen samen in een beleidsrelevant onderzoek. Het liefst combineer je dit onderzoek met een onderzoeksstage. In dit afstudeeronderzoek komt alle kennis van de blokken 1 tot en met 3 samen. Je voert zelfstandig een wetenschappelijke analyse uit aan de hand van een onderwerp dat aansluit bij één van de drie thema’s.