Pedagogische wetenschappen (BSc)
Vervolgopleidingen
Een volledige academische opleiding bestaat uit een bacheloropleiding én een masteropleiding. We raden je aan om ook een masteropleiding te volgen, zodat je met voldoende bagage de arbeidsmarkt opgaat. Met het bachelordiploma Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden kun je kiezen uit de eenjarige masteropleiding Education and Child Studies en de tweejarige master Education and Child Studies (Research) of de Educatieve Master Primair Onderwijs (EMPO).
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website ofDe masteropleiding Education and Child Studies
De masteropleiding Education and Child Studies is een academische opleiding waarin de verbinding tussen theorie, onderzoek en praktijk centraal staat. Je leert evidence-based oplossingen te zoeken voor problemen die zich in opvoeding, ontwikkeling en onderwijs voordoen. Direct bij aanvang kies je een specialisatie. Alle specialisaties hebben één gemeenschappelijk vak over de praktijk van het empirisch onderzoek. De rest van het jaar verdiep je je in de wetenschappelijke kennis uit de specialisatie van jouw voorkeur, volg je een stage en doe je een masterproject, waarin je zelf een onderzoek uitvoert en daarover een verslag schrijft.
Keuze uit 9 specialisaties!
Voor wie geïnteresseerd is in de relatie tussen neuro-cognitieve en biologische factoren enerzijds en leren, gedrag en emoties anderzijds.
Lees meer over de masterspecialisatie Applied Neuroscience in Human Development
Wie expert wil worden op het gebied van de ontwikkeling van kinderen binnen het gezin en de kinderopvang, kiest deze specialisatie.
Lees meer over de masterspecialisatie Parenting and Child Development
Deze specialisatie richt zich op de kansen en uitdagingen van digitale media bij het opvoeden van kinderen jongeren en onderwijs.
Lees meer over de masterspecialisatie Digital Media in Human Development
Deze specialisatie is gewijd aan de factoren die het proces van leren, lezen en rekenen bij leerlingen beïnvloeden.
Hoe kun je ernstige gezinsproblemen, zoals kindermishandeling en -verwaarlozing, signaleren en helpen oplossen?
Lees meer over de masterspecialisatie Forensische Gezinspedagogiek
Hoe kun je het reguliere basisonderwijs zo goed mogelijk aanpassen aan de behoeften van kinderen met cognitieve en sociaal-emotionele problemen?
Lees meer over de masterspecialisatie Kinderen met Leer- en Gedragsproblemen in het Onderwijs
In deze specialisatie leer je veelvoorkomende leerproblemen herkennen en behandelen.
Lees meer over de masterspecialisatie Learning Problems and Impairments (international track)
De specialisatie Leerproblemen biedt een combinatie van theoretische inzichten, diagnostische vaardigheden en behandelingsstrategieën. Je leert algemene leerproblemen herkennen, zoals dyslexie, hyperlexie en dyscalculie, evenals leerproblemen veroorzaakt door ADHD, ADD of spraak- en taalstoornissen. In de loop van het programma verwerf je kennis en vaardigheden die nodig zijn voor functies in het onderzoek, onderwijs of de klinische hulpverlening.
In deze masterspecialisatie staan ernstige ontwikkelingsstoornissen en gedragsproblemen bij de ontwikkeling van kinderen en adolescenten centraal.
Naast bovengenoemde éénjarige masteropleiding kun je ook na je bachelor kiezen voor een tweejarige onderzoeksmaster. De master Education and Child Studies (Research) aan de Universiteit Leiden is ontworpen om studenten te leren onafhankelijk een onderzoeksvraag op te stellen, op basis van bestaande inzichten in de pedagogische wetenschappen. Tevens wordt, door wetenschappelijk onderzoek, een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van nieuwe, fundamentele theoretische inzichten of praktische theorieën, met als doel het bevorderen van de pedagogische wetenschappen als een academische discipline. En tot slot kun je ook kiezen voor de tweejarige Educatieve Master Primair Onderwijs (EMPO), waarin je op masterniveau de lesbevoegdheid voor het basisonderwijs haalt.
Beroepsregistraties en postmasteropleidingen
Als hulpverlener heb je een grote verantwoordelijkheid voor je cliënt. Je kunt dan ook niet zomaar als hulpverlener aan de slag. Daarvoor moet je aan bepaalde eisen voldoen. Je kunt dan worden ingeschreven in een beroepsregister, waarmee je laat zien dat je de nodige kwalificaties hebt.
De masterspecialisaties
- Parenting and Child Development,
- Leerproblemen,
- Kinderen met Leer- en Gedragsproblemen en
- Forensische Gezinspedagogiek
voldoen, in combinatie met de bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen (specialisaties Orthopedagogiek of Leerproblemen), aan alle eisen die gesteld worden door de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO) voor de registratie basis orthopedagoog. Ook is het mogelijk de NVO Basisaantekening Diagnostiek te behalen. Studenten die elders een universitaire bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen hebben behaald kunnen, soms na het behalen van één of enkele extra vakken, ook in aanmerking komen voor de klinische NVO-registraties.
Lees de Brochure Beroepsregistraties voor meer informatie.
De masterspecialisaties:
- Child and Family Science,
- Educational Science,
- Applied Neuroscience in Human Development en
- Digital Media in Human Development,
voldoen in combinatie met de bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen aan alle eisen die gesteld worden door de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO) voor de registratie basis pedagoog.
De registraties NVO basis orthopedagoog en basis pedagoog geven ook recht op opname in het SKJ-register.
De registratie NVO basis orthopedagoog is een voorwaarde voor toelating tot postmasteropleidingen, zoals de opleiding tot orthopedagoog generalist en de opleiding tot gz-psycholoog.
Promoveren
Ben je geboeid door pedagogische wetenschappen en wil je echt het wetenschappelijk onderzoek induiken? Dan kun je na je masteropleiding solliciteren naar een promotieplaats. Je gaat dan een bepaald onderwerp onderzoeken en hierover doe je verslag. Dit proefschrift moet je na afronding van je onderzoek verdedigen.
Tijdens je promotieonderzoek geef je ook les aan de universiteit. Zo kun je jouw kennis overbrengen aan een nieuwe generatie studenten. Als je bent gepromoveerd, krijg je de titel PhD: Doctor of Philosophy.