Kinderen met leer- en gedragsproblemen in het onderwijs (MSc)
De masterspecialisatie Kinderen met Leer- en Gedragsproblemen in het onderwijs bereidt je voor om in het onderwijs aan de slag te gaan met kinderen en jongeren met probleemgedrag. Doel is deze leerlingen beter te laten functioneren binnen de schoolcontext door hen passend onderwijs te bieden.
Onderdeel van
Kinderen met Leer- en Gedragsproblemen in het onderwijs is een van de negen specialisaties van de Masteropleiding Education and Child Studies die je kunt volgen aan de Universiteit Leiden.
In deze specialisatie leer je hoe je leerlingen met:
- gedragsproblemen in de klas – adhd of add
- ontwikkelings- en leerproblemen – autisme, pdd nos, dyslexie en dyscalculie
- emotionele en sociale problemen op school
op basis van wetenschappelijke inzichten identificeert, hoe het proces van een diagnose stellen eruit ziet en hoe je het onderwijs voor hen passend kunt maken.
Tijdens deze opleiding doe je kennis op over de verschillende manieren waarop kinderen leren, waar het mis kan gaan en welke interventies evidence based zijn. Je ontwikkelt klinische vaardigheden om problemen bij leerlingen te onderkennen, te bepalen hoe je ze kunt ondersteunen en zo nodig leerkrachten daarover te adviseren. Daarnaast leer je om samen met een school na te denken over welke leeromgeving geschikt is voor kinderen en jongeren met probleemgedrag in de klas.
Voor wie is de specialisatie Kinderen met Leer-en Gedragsproblemen in het Onderwijs bedoeld?
Wil je kinderen helpen die vast dreigen te lopen in het onderwijs door hun leer- of gedragsproblemen? Deze masterspecialisatie is vooral gericht op de onderwijspraktijk. Het is belangrijk dat je graag wilt analyseren en begrijpen waarom sommige kinderen zulke grote problemen in de klas hebben.
On campus-onderwijs
Ons onderwijs vindt on campus plaats en niet online. Je wordt opgeleid voor een sociaal beroep, waarin interacties met kinderen, ouders, opvoeders, leraren, organisaties, beleidsvoerders en teamgenoten centraal staan. Wij zijn ervan overtuigd dat je deze sociale vaardigheden het best ontwikkelt door tijdens je opleiding contact te hebben met docenten en medestudenten; elkaar te ontmoeten. Zo leer je samenwerken en jouw eigen rol binnen die samenwerking bepalen. Daarnaast werk je ook aan andere belangrijke competenties, zoals je vermogen om direct “live” informatie te halen uit colleges, werkgroepen en gesprekken. We verwachten daarbij professioneel gedrag waarbij je niet alleen je eigen perspectief in beschouwing neemt, maar ook het perspectief van de ander, zoals je docent, medestudent of participant. Al deze vaardigheden kun je later toepassen in je beroep als pedagoog.
Onderwijsdagen en aanwezigheid
Het onderwijs van de MSc is altijd overdag en is verspreid over verschillende dagen van de week. Aanwezigheid is vaak verplicht. De opleiding houdt geen rekening met werk- of andere verplichtingen. Je moet aanwezig kunnen zijn als dat nodig is en voldoende tijd voor de studie beschikbaar hebben. Het rooster is veelal aan het begin van het studiejaar bekend. Je kunt het rooster van het huidige studiejaar raadplegen via My Timetable. Je hoeft niet in te loggen om de roosters te kunnen zien.
Let op! Studieprogramma’s, roosters en vakinhouden worden elk studiejaar opnieuw vastgesteld. Houd rekening met wijzigingen.
Voltijdsprogramma spreiden
Dit is een voltijdse master. Mocht je de studie over een langere periode willen verdelen, dan mag dit wel. We raden studenten die dit willen aan om de stage aan het eind van het programma te doen. De studieadviseur denkt graag met je mee.
NVO-registratie
Met de Leidse masterspecialisatie Kinderen met Leer- en Gedragsproblemen in het Onderwijs kun je, in combinatie met de Leidse bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen (specialisatie Leerproblemen of Orthopedagogiek), de beroepsregistraties Basis-(Ortho)pedagoog van de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO) behalen. Dat geldt ook voor de NVO Basisaantekening Diagnostiek.
Als je elders een universitaire bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen hebt behaald kun je, soms na het behalen van een of enkele extra vakken, ook in aanmerking komen voor de NVO-registraties.