Pedagogische wetenschappen (BSc)
Over de opleiding
Met een bachelor Pedagogische Wetenschappen oriënteer je je op het totale vakgebied om je vervolgens te specialiseren in een onderwerp dat jij interessant vindt. De nadruk ligt op de relatie tussen onderzoek en praktijk. Als expert op het gebied van ontwikkeling, opvoeden en leren kun je na je studie in allerlei functies aan de slag om jongeren en kinderen te helpen in hun ontwikkeling.
Opbouw van de bacheloropleiding
De bacheloropleiding duurt drie jaar. In het eerste jaar ontdek je de breedte van het vakgebied. Welke invloed hebben erfelijkheid en opvoeding van ouders op de ontwikkeling van kinderen? Welke rol spelen leeftijdgenoten en welke invloed hebben culturele factoren op de opvoeding? Daarnaast verdiep je je in verwante vakgebieden zoals psychologie, filosofie en sociologie. Ook maak je in het eerste jaar al kennis met de praktijk in een snuffelstage, leer je waaraan een goed onderzoek moet voldoen en oefen je met medestudenten hoe je een slechtnieuwsgesprek voert. In je eerste jaar heb je gemiddeld 15 contacturen per week. Daarnaast heb je veel tijd nodig voor zelfstudie. Per week ben je gemiddeld 40 uur met de studie bezig.
Je maakt snel kennis met je medestudenten. De docenten zijn makkelijk aanspreekbaar en de studieadviseurs helpen je met het maken van een goede planning en bij keuzes in je studie
Onderwijsvormen
In het eerste jaar krijg je direct te maken met de verschillende onderwijsvormen die in de hele bachelor worden gebruikt.
- Hoorcolleges: een docent geeft uitleg over een onderwerp. Voor het college bestudeer je de te behandelen literatuur. Hoorcolleges duren over het algemeen 2 uur.
- Werkgroepen: met een groep van meestal 10 tot 15 studenten ga je dieper in op de stof. Je kunt vragen stellen over de stof en je discussieert met je medestudenten en de docent. Soms moet je in de werkgroep een presentatie geven. Werkgroepen vragen een actieve bijdrage en zijn verplicht.
- Practica: tijdens een practicum ligt de nadruk op je onderzoeks- of andere professionele vaardigheden. Zo leer je hoe je een experiment opzet en uitvoert, en hoe je beroepshalve een gesprek voert.
- Praktijkoriëntatie: in het eerste jaar maak je kennis met de praktijk tijdens een korte stage.
- Leerlijnen academische vaardigheden: tijdens de bachelor maak je je een aantal belangrijke academische vaardigheden eigen waarmee je later op de arbeidsmarkt aan de slag kunt. Het gaat om onderzoeksvaardigheden, academisch schrijven, toepassen van kennis en inzicht, gesprekstechnieken en presentatievaardigheden. Deze vaardigheden ontwikkel je in drie jaar stapsgewijs volgens een logische opbouw in leerlijnen.
Studiebegeleiding
Om je te helpen je studie succesvol en vlot te doorlopen biedt de Universiteit Leiden begeleiding en advies aan. Zowel op inhoudelijk gebied als op het gebied van bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling zijn er verschillende mensen en afdelingen bij de Universiteit Leiden die je daarbij kunnen helpen.
De studieadviseurs van Pedagogische Wetenschappen zijn de deskundigen op het gebied van je studie en eventuele problemen, zoals studievertraging, planning, examenregelingen.
Wil je meer lezen over welke vakken je precies krijgt in je bachelor?
Birte van der Heide
Student Pedagogische Wetenschappen
'De fijne sfeer op de Universiteit sprak me direct aan.'
'Ik heb niet alleen voor Pedagogische Wetenschappen in Leiden gekozen omdat het curriculum me hier erg aansprak, maar ook door de fijne sfeer op de Universiteit. Iedereen kan hier wel zijn plekje vinden en daarnaast is Leiden ook een erg gezellige en knusse studentenstad!'
Niels de Jong
Alumnus Pedagogische Wetenschappen
'In het eerste jaar van de studie kreeg je veel inleidende vakken. De basis van de pedagogiek.'
'Later in de bachelor ga je dieper op pedagogische vraagstukken in. Ook krijg je veel les in wetenschappelijk schrijven. Ik vond de feedback op geschreven papers van docenten erg goed en merkte dat ik daar in later veel profijt van heb gehad.'
Annelies Meurs
Student Pedagogische Wetenschappen
'Tijdens de studie kom je er op een fijne manier achter welke richtingen er zijn en welke bij jou past!'
'De opbouw van de bachelor zorgt ervoor dat je in het eerste jaar veel diverse vakken volgt die een brede basis bieden. In het tweede jaar zal hier nog extra verdieping in komen en leer je ook waar de ontwikkeling van een kind mis kan gaan. Uiteindelijk kies je in het derde jaar een specialisatie die aansluit bij jouw interesses. Een fijne manier op erachter te komen welke richtingen er zijn en welke bij jou past!'
In je eerste jaar maak je uitgebreid kennis met de vier deelgebieden in de pedagogiek:
Halverwege het tweede jaar kun je dan een weloverwogen keuze maken waarin jij je wilt specialiseren. Je loopt daarom in je eerste jaar al meteen een korte stage. Het is namelijk heel belangrijk dat je een goed beeld hebt van de praktijk waar pedagogen mee te maken hebben.
De opleiding Pedagogiek heeft een semesterindeling. In totaal zijn er twee semesters in een collegejaar. Als een vak is afgelopen, volgt er een tentamen.
Ieder vak sluit je af met een tentamen. Een tentamen is een schriftelijke toetsing, vaak met open vragen over stof van een aantal weken college en zelfstudie. Soms doe je een deeltentamen. Dan hoef je bij grote vakken, die over een langere periode lopen, niet alles in een keer te doen. Bij sommige vakken is het tentamen een ‘take-home’ opdracht, waarbij je thuis vragen beantwoordt met je boeken erbij. Af en toe maak je een werkstuk of je houdt een referaat – een mondelinge presentatie.
Voorbeeld van een tentamenvraag
Beschrijf de fasen van het cognitieve ontwikkelingsmodel van Piaget.