Pedagogische wetenschappen (BSc)
Na je studie
En dan ben je afgestudeerd pedagoog met een brede kennis van ontwikkeling, opvoeden en leren. Je bent in staat actuele ontwikkelingen te vertalen naar je vakgebied en bent een kritische denker die zich goed kan uitdrukken.
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website ofVolg ook een master
Een masterdiploma halen wordt in Nederland nog altijd gezien als de afronding van een volledige universitaire studie. Volg daarom ook een masteropleiding.
Je kunt kiezen uit drie verschillende masters, te weten Education and Child Studies, de onderzoeksmaster Education and Child Studies (Research) of de Educatieve Master Primair Onderwijs (EMPO).
Lisa Jansen
Onderwijskundig adviseur
'Wat ik erg leuk vind aan mijn baan is dat ik zelf altijd kan blijven leren en afwisselende taken uitvoer'.
‘Ik geef onderwijskundig advies aan interne medewerkers en ik houd mij bezig met loopbaancoaching. Wat ik erg leuk vind aan mijn baan is dat ik zelf altijd kan blijven leren en afwisselende taken uitvoer. Zo kan ik in de ochtend bezig zijn met het adviseren over een webinar over hoe studenten het beste begeleid kunnen worden, en ’s middags een coachingsgesprek voeren met een medewerker om te kijken wat iemand drijft en hoe iemand zijn talent kan benutten in het werk. Wat ik erg leuk vond aan de master Education and Child Studies is dat deze ook gebruik maakt van inzichten over hoe de hersenen werken. Deze leertheorieën koppel ik in mijn huidige functie ook aan de praktijk. Wanneer ik bijvoorbeeld een onlinetraining ontwikkel, neem ik de kennis van hoe ik het beste voorkennis kan activeren bij deelnemers, mee.’
Esther Egas - de Blok
Orthopedagoog en dyslexie-behandelaar
'Waar ik een hoop aan heb bij mijn werk, zijn de onderzoeksvaardigheden die ik heb opgedaan tijdens de studie. Ook al werk je één op één met de kinderen, je bent toch voortdurend aan het toetsen en observeren om te weten of een kind vooruit is gegaan en dat wil je op een goede manier doen.'
‘Ik werk bij Pi-Spello, een praktijk voor kinderen met leer- en gedragsproblemen. We zijn gespecialiseerd in de zorg voor kinderen met leerproblemen op het gebied van spelling en lezen. Om dat goed te kunnen behandelen, hebben we een eigen spellingmethode ontwikkeld om hen te helpen. Klankstukken staan hierbij centraal; mensen met dyslexie schrijven namelijk zoals ze horen. Ik zie bij dit werk dat de kinderen écht vooruitgaan en dat ze weer zin hebben om te lezen en spellen. Waar ik een hoop aan heb bij mijn werk, zijn de onderzoeksvaardigheden die ik heb opgedaan tijdens de studie. Ook al werk je één op één met de kinderen, je bent toch voortdurend aan het toetsen en observeren om te weten of een kind vooruit is gegaan en dat wil je op een goede manier doen. Ook leer je om te denken vanuit meerdere factoren. Als een kind niet zo snel vooruitgaat, kunnen allerlei factoren een rol spelen en je moet alles vanuit verschillende perspectieven bekijken.’
Van de afgestudeerden die in Leiden een bachelor en master Pedagogische Wetenschappen volgden, is 97% aan het werk. Bijna de helft van hen had binnen een maand een baan. De gemiddelde tijd tussen afstuderen en eerste baan is 3,6 maanden.
Expert op het gebied van opvoeding en onderwijs
Als expert op het gebied van opvoeding en onderwijs én met de analytische aanpak die je je eigen hebt gemaakt, kun je in allerlei functies aan de slag om kinderen en jongeren te ondersteunen in hun ontwikkeling en hun ouders te begeleiden. Bijvoorbeeld op scholen en bij maatschappelijke hulpverleningsorganisaties als de GGZ. Je kunt ook een heel andere kant op. Van wetenschappelijk onderzoek en beleidsmedewerker bij de overheid tot studentendecaan. Dit maakt een pedagoog van de Universiteit Leiden aantrekkelijk voor veel werkgevers.
Op de LU Career Zone vind je meer informatie over functies en werkgevers waar afgestudeerden zijn gaan werken. Ook kan je (als student) verschillende tests doen om te ontdekken wat het beste bij jou past, bijvoorbeeld de beroepskeuzetest en de competentietest.
Bij de Career Service kun je terecht voor vragen en adviezen over bijvoorbeeld keuzes tijdens je studie of je voorbereiding op je toekomst. Daarnaast organiseert de Career Service verschillende colleges en infomarkten, waar je bijvoorbeeld je CV of LinkedIn-profiel kunt laten checken of je LinkedIn foto kunt laten maken.
Via het mentornetwerk kun je gekoppeld worden aan alumni die werkzaam zijn in het werkveld dat jij interessant vindt en die je tips en adviezen kunnen geven.
De studievereniging Emile organiseert carrièredagen waar uiteenlopende lezingen worden gehouden en workshops worden gegeven om een beter idee te krijgen hoe het er op de arbeidsmarkt aan toe gaat.
Voorbereiding op de arbeidsmarkt en loopbaanoriëntatie is een belangrijk onderdeel van de bachelor. Dit komt op verschillende manieren aan bod in het onderwijs. Hoe ziet het werkveld voor pedagogen eruit? Wat moet ik kunnen en hoe bouw ik relevante ervaring op? Wie ben ik en wat wil ik? Al deze vragen komen aan bod.
Academische vaardigheden en beroepsoriëntatie is een tweedejaars vak van de bachelor. In dit studieonderdeel wordt verder gewerkt aan het ontwikkelen van academische vaardigheden, zoals schrijfvaardigheid en presenteren. Alle studenten lopen een week mee met een pedagoog of onderwijskundige. Je oefent het schrijven van een sollicitatiebrief en maakt een (studie)loopbaanplanning.
Hoe helpen wij met de overstap naar de arbeidsmarkt?
De Universiteit Leiden helpt je om de overstap naar de arbeidsmarkt zo soepel mogelijk te laten verlopen. Daarvoor biedt zij allerlei services aan voor studenten.
Klik op een service om te lezen wat zij precies voor je kunnen betekenen.
Wegwijs op de arbeidsmarkt
De Wegwijzer arbeidsmarktvoorbereiding en loopbaanoriëntatie biedt informatie over de arbeidsmarkt voor afgestudeerde pedagogen en geeft een overzicht van hoe jij je tijdens je bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen en de masteropleiding Education and Child Studies voorbereidt op de arbeidsmarkt.
Download de Wegwijzer arbeidsmarktvoorbereiding en loopbaanoriëntatie ››