Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Over de Rembrandtroute

In 2019 is het 444 jaar geleden dat de Universiteit Leiden werd ‘geboren’ en 350 jaar geleden dat de schilder, tekenaar en etser Rembrandt van Rijn (1606-1669) overleed. Daarom vieren we het 444-jarig bestaan van de Leidse universiteit én het Rembrandtjaar. Wat was de band tussen Rembrandt, de beroemdste Hollandse meester, en de Universiteit Leiden, de oudste universiteit van Nederland?

Ingeschreven bij de universiteit

Met de route Uitvergroot: Rembrandt & de Universiteit Leiden laten we die band zien. Rembrandt, geboren en getogen in Leiden, stond ingeschreven bij de universiteit. Ons anatomisch theater en onze Hortus botanicus moeten hem geïnspireerd hebben en hij portretteerde diverse vooraanstaande mannen die in Leiden studeerden. En er is nog een reden om deze bijzondere band extra goed uit de verf te laten komen: onze Universiteitsbibliotheek bezit zo’n honderd prenten en twee tekeningen van Rembrandt. 

De route langs 7 universiteitsgebouwen.

Geschilderde alumni

Wandel langs zeven universiteitsgebouwen en bekijk de metershoge uitver­grote werken van Rembrandt die een connectie hebben met de universiteit. Zie onze alumni: Marten (‘van Oopjen’), die in Leiden Rechten studeerde, siert het gebouw van zijn faculteit, Rechtsgeleerdheid. Dokter Tulp leerde in Leiden het vak van medicus en kreeg college in het anatomisch theater aan het Rapenburg. Zijn anatomische les staat in de tuin van de Oude UB. Tulp vernoemde zich naar de tulp die hij kon zien bloeien in de Hortus.

Zelfportretten

De tulp zien we ook terug op het hoofd van Saskia, door Rembrandt als Flora geschil­derd. Bewonder Minerva, godin van de wijsheid en symbool van de Leidse universiteit, afgebeeld met een groot boek, aan de gevel van het Academie­gebouw. In twee zelfportretten: één geschilderd, de ander geëtst, zien we de jonge Rembrandt toen hij nog in Leiden woonde, op een paar minuten lopen van de academie. Het mysterieuze Leids Historiestuk is vanaf juni 2019 weer te bewonderen in de Lakenhal, en nu ook uitvergroot bij het Gravensteen.

Cadeau aan de stad

De Rembrandtroute vertelt niet alleen over Rembrandt, maar ook over zijn tijdgenoten die studeerden aan de Leidse universiteit in de 17e eeuw. Deze buitenexpositie is ons cadeau aan de stad ter gelegenheid van onze 444ste verjaardag. Vanwege dit bijzondere jaar verleende de gemeente Leiden bij uitzondering toestemming voor deze route langs veelal monumentale panden. 

Kijk uw ogen uit, bewonder de grootse schilderijen en ontdek de Leidse, universitaire connecties van Rembrandt!

Speurtocht: op zoek naar Rembrandt – voor kinderen

Wetenschapsknooppunt Leiden ontwikkelde voor deze universitaire Rembrandtroute een speurtocht voor kinderen vanaf circa 7 jaar. Door goed te kijken beantwoorden kinderen vragen over de werken van Rembrandt. Na het invullen van de goede antwoorden ontdekken ze welk woord er ontstaat en kunnen deelnemers kans maken op een leuke verrassing. De speurtochten en gidsjes zijn, zolang de voorraad strekt, gratis verkrijgbaar bij de universiteitsgebouwen van de route en de VVV.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.