Water
De Universiteit Leiden houdt haar drinkwaterverbruik zo laag mogelijk.
We gebruiken water voor diverse zaken: niet alleen om te drinken, maar bijvoorbeeld ook voor laboratoriumonderzoek en om het toilet door te spoelen. Door kritisch te kijken naar de waterbehoefte kunnen we de milieu-impact van ons watergebruik beperken. Waterbesparende toiletten en kranen zijn daarom de standaard en worden overal geplaatst, zeker bij renovaties en nieuwbouw. Minder watergebruik betekent minder rioolafvoer en zuivering, en dat betekent weer een kleinere CO2-voetafdruk.
Watertappunten
Samen met stichting Join the Pipe heeft de universiteit ruim 30 watertappunten laten installeren in haar gebouwen. Hier kunnen medewerkers, studenten en bezoekers hun herbruikbare waterfles bijvullen. Dat scheelt een hoop wegwerpflesjes en CO2-uitstoot die gepaard gaat met productie en transport van flessenwater. Op de kaart vind je de locaties van de watertappunten op de Leidse en Haagse campus. Klik op een locatiemarker voor meer info.
-
Oude Sterrewacht
-
Plexus Sudentencentrum
-
Oude UB
-
Kamerlingh Onnesgebouw
-
Universiteitsbibliotheek
-
Pieter de la Courtgebouw
-
Sylviusgebouw
-
Van Steenis
-
Universitair Sportcentrum
-
Huygens
-
Gorlaeus Collegezalengebouw
-
P.J. Veth
-
Gorlaeusgebouw
-
Snellius
-
Schouwburgstraat
-
Anna van Bueren
-
Lipsius
-
Arsenaal
-
Wijnhaven
-
Herta Mohr
Bespaar mee
Een makkelijke besparing op plastic is natuurlijk om zelf een fles mee te nemen voor je water. Meld lekkende kranen en toiletten bij de Servicedesk van het gebouw, zodat waterverlies beperkt blijft. Vermoed je hoog waterverbruik van apparatuur in laboratoria? Laat het ons weten en we plaatsen een watermeter om vast te stellen of dit inderdaad het geval is en maatregelen noodzakelijk zijn.