Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Eten en drinken

Duurzaam geproduceerd voedsel beperkt de CO2-emissie bij de productie en bevordert de economie van de regio. De universiteit werkt aan het vergroten van het aandeel biologische, fairtrade-, vegetarische en veganistische producten in de universitaire restaurants.

Pure-label

De restaurants van de Universiteit Leiden bieden onder het label ‘Pure’ duurzame producten aan. Uitgangspunt van het concept, dat de universiteit zelf ontwikkeld heeft, is dat vegetarisch en veganistisch eten duurzaam en gezond is en daarom de norm moet zijn. Veganistische en vegetarische producten zijn lager geprijsd dan het niet-vegetarische assortiment, en ze worden extra onder de aandacht gebracht, bijvoorbeeld door middel van dagaanbiedingen. Inmiddels bestaat het aanbod van de universitaire catering voor ruim 80% uit duurzame, biologische of fairtradeproducten.

Eigen watertapsysteem

De Faculty Club, de centrale ontmoetingsplaats voor de universitaire gemeenschap, gebruikt uitsluitend 100% biologische ingrediënten en heeft een eigen watertapsysteem. Hiermee tappen de brasserie en het restaurant plat en koolzuurhoudend water. Dit bespaart de universiteit jaarlijks het transport van ruim 8 ton volle flessen en de afvoer van meer dan 4 ton aan glas van lege flessen. Het watertapsysteem is onderdeel van het Made Blue-initiatief.

Minder of geen vlees

Vanwege de hoge milieulast van rundvlees heeft de universiteit het aanbod daarvan sinds 2019 stapsgewijs afgebouwd. Sinds 2021 serveren de restaurant helemaal geen rundvlees meer. De cafés in de gebouwen Kamerlingh Onnes, Lipsius, Pieter de la Court en de Universiteitsbibliotheek zijn sinds 2020 geheel vleesvrij. In dat jaar deed de universiteit ook voor het eerst mee aan de Nationale Week Zonder Vlees.

Verspilling beperken

De universiteit optimaliseert voortdurend het aantal transportbewegingen voor de bevoorrading van de universitaire restaurants, zonder dat dit ten koste gaat van de versheid van de producten. Door verbruik continu te monitoren kunnen we levensmiddelen zorgvuldig inkopen, waardoor voedselverspilling minimaal blijft. Om voedselverspilling verder tegen te gaan wordt bijvoorbeeld oud brood gebruikt om croutons te maken en belandt overrijp fruit in smoothies. De gemiddelde verspilling van de universiteit is 1%, aanzienlijk lager dan het marktgemiddelde van ca. 10%.

Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen

Ons beleid op het gebied van eten en drinken draagt bij aan deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties:

Icoon voor de SDG
Icoon voor de SDG
Icoon voor de SDG
Icoon voor de SDG
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.