Psychologie (BSc)
Selectie & Plaatsing
Voor de bacheloropleiding Psychologie geldt een selectieproces (Numerus Fixus). Omdat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is, kijken we welke studenten het beste bij de opleiding passen. Ook is het selectieproces een goede kans voor jou om de studie te leren kennen.
Selectie
De selectie voor studiejaar 2025-2026 wordt gebaseerd op:
- Het gemiddelde cijfer voor de middelbare school*;
- Het resultaat voor het Online Assessment;
- Loting
Kandidaten worden verdeeld over 4 categorieën:
- Kandidaten met een cijfergemiddelde (GPA) hoger dan een 7,5 en een ‘pass’ voor het Online Assessment worden bovenaan de ranglijst geplaatst.
- Kandidaten met een cijfergemiddelde (GPA) van een 7,5 of lager en een ‘pass’ voor het Online Assessment volgen na groep 1 op de ranglijst.
- Kandidaten met een cijfergemiddelde (GPA) hoger dan een 7,5 en een ‘fail’ voor het Online Assessment volgen na groep 2.
- Kandidaten met een cijfergemiddelde (GPA) van een 7,5 of lager en een ‘fail’ voor het Online Assessment volgen na groep 3 op de ranglijst.
Het exacte rangnummer wordt via loting bepaald.
Let op: dat je voldoet aan de toelatingseisen wil dus niet zeggen dat je ook daadwerkelijk wordt geplaatst. Ook geldt dat je alleen kunt starten met de opleiding als je geplaatst bent én je aan alle toelatingseisen voldoet.
* Voor de berekening van het cijfergemiddelde (GPA) voor kandidaten met een Nederlandse middelbare vooropleiding geldt het volgende: Wij gebruiken alleen vakken waarin je HAVO/VWO-eindexamen (Schoolexamen en Centraal Examen) hebt gedaan (of zult gaan doen in het geval van 6VWO'ers). Deze vakken vul je zelf in via het online formulier. Je GPA wordt afgerond op 1 cijfer na de komma.
Is je aanmelding compleet voor de deadline? Dan mag je meedoen met het selectieproces. Je krijgt hier uiterlijk eind januari bericht over vanuit het Instituut Psychologie.
Je kunt het Online Assessment in Brightspace doen op 14 OF 15 februari 2025. Het online assessment verschijnt in je Brightspace account (je krijgt hier toegang toe als je wordt toegelaten) in de nacht van donderdag 13 op vrijdag 14 februari om 00:00 uur CET en is de hele dag beschikbaar in Brightspace op vrijdag 14 en zaterdag 15 februari, tot zaterdag 15 februari 23:59 uur CET. Je kunt op elk van deze dagen beginnen met het assessment, maar let op: als je eenmaal begint, heb je drie uur de tijd om het assessment af te ronden voordat je automatisch wordt uitgelogd (of als het zaterdag 14 februari is, 23:59 uur CET). Het is dus aan jou om het tijdstip op vrijdag 14 februari of zaterdag 15 februari te kiezen waarop je de online test start. De toets zal bestaan uit zowel open vragen en gesloten vragen (multiple choice).
Heb je een functiebeperking en daardoor extra tijd nodig voor het Online Assessment? Dan kan je dit aanvragen, zie 'Functiebeperking voor de procedure'.
Je kunt je voorbereiden op het Online Assessment via de Zelfstudiemodule in Brightspace. Je krijgt voorafgaand aan het Online Assessment twee weken lang (vanaf 31 januari tot en met 13 februari 2025) toegang tot de Zelfstudiemodule. Je leest dan vakliteratuur en je volgt enkele weblectures. Ook krijg je oefentoetsen. Er is geen andere manier waarop je je kan voorbereiden voor het Online Assessment.
TIP:
Zorg ervoor dat je tussen eind januari en mid-februari beschikt over een computer met een goed werkende internetverbinding in een omgeving waar je je kunt concentreren. Het Online Assessment en de Zelfstudiemodule werken niet op een tablet of smartphone.
De periode tussen mid-februari en 15 april gebruikt de Selectiecommissie van de bacheloropleiding Psychologie voor het bepalen van het rangnummer. Het Online Assessment wordt nagekeken en beoordeeld. Het resultaat hiervoor en je gemiddelde middelbareschoolcijfer bepalen samen in welke categorie je geplaatst wordt. Je rangnummer wordt middels loting vastgesteld.
Er worden 600 studenten geplaatst, waarbij er een verdeling plaatsvindt van studenten over de Bachelor Psychologie en de International Bachelor in Psychology. Hoe lager je rangnummer, hoe groter de kans dat je ook daadwerkelijk geplaatst wordt.
Op 15 april krijg je vanuit Studielink bericht over je rangnummer. Tussen 15 april en 31 augustus kun je via Studielink bericht ontvangen als je bent geplaatst. Wanneer een andere student zijn plaats weigert, krijgt de volgende student deze plaats aangeboden. Als je een plaats krijgt aangeboden, moet je die vervolgens binnen twee weken accepteren of weigeren.
Lees alle details over de selectieprocedure in het selectiereglement. Hierin staat precies beschreven aan welke vereisten je moet voldoen voor deelname aan het selectieproces en wat de procedure voor het bepalen van het rangnummer is.
In Studielink zie je hoeveel selectiepogingen je hebt verbruikt. Indien je gezakt bent voor het eindexamen van het middelbaar onderwijs, kun je een selectiepoging laten verwijderen. Voor meer informatie, zie de website.