Psychologie (BSc)
Arbeidsmarkt
Met je mastertitel Psychologie op zak ben je klaar voor de arbeidsmarkt. Wat zijn je beroepsmogelijkheden? Waar vind je afgestudeerde psychologen?
Rho von Liebenstein
Alumna
'Tijdens de opleiding vond ik de praktijkgedeeltes van vakken heel waardevol. Daarbij oefenden we met het voeren van gesprekken en voerden we een stukje cognitieve gedragstherapie uit.'
Ik werk als basispsycholoog bij de polikliniek van GGZ Rivierduinen, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Voor een groot gedeelte werk ik binnen de specialistische zorg met mensen met een persoonlijkheidsproblematiek en bij wie er sprake is van suïcidaliteit, zelfbeschadiging of mensen die hun emoties niet goed kunnen reguleren. Het is een heftige doelgroep maar een uitdaging om in dit werkveld te werken en deze mensen te helpen. Daarnaast kom ik als basispsycholoog allerlei verschillende soorten problematiek tegen: depressies, angststoornissen etc.
Suzanne van Dijk
Neuropsycholoog
'Nadat ik was afgestudeerd, begon ik als neuropsycholoog in een multidisciplinair team op de geriatrie afdeling van het Haaglanden Medisch Centrum. Mijn werk bestaat uit het uitvoeren van neuropsychologische assessments om zo verschillende stoornissen bij patiënten op te sporen en te diagnosticeren, zoals bijvoorbeeld verschillende vormen van dementie.'
Koen Koopmans
Consumentenpsycholoog
'In de zomer van 2016 heb ik mijn masterspecialisatie Economic & Consumer Psychology aan de Universiteit Leiden afgerond. Op dit moment ben ik werkzaam bij een mediabedrijf in Amsterdam. Het is mijn werk om erachter te komen wat de beste manier is om de consument te bereiken, op welk specifiek moment en op welk kanaal.'
Psychologen op de arbeidsmarkt
Een master in Psychologie aan de Universiteit Leiden bereidt je voor op de arbeidsmarkt. In het figuur hieronder is aangegeven in welke verschillende deelgebieden onze afgestudeerden komen te werken.
Let op: dit is een algemene lijst voor alle afgestudeerden van Psychologie.
Bron: Elsevier - Beste Banen (2016)
Wat doen alumni?
De bachelor Psychologie aan de Universiteit Leiden is een brede studie, van sociale psychologie via ontwikkelingspsychologie tot neuropsychologie en andere deelgebieden. Tijdens je bachelor maak je kennis met al deze deelgebieden en daarna kies je een gespecialiseerde master. Waar komen afgestudeerden psychologen na hun studie dan terecht?
Klik op een deelgebied om voorbeelden te zien van echte functies die onze afgestudeerde psychologen bekleden.
Gezondheidspsychologen richten zich op de psychologische aspecten van gezondheid en ziekte. Ze stimuleren een gezonde leefstijl maar helpen daarnaast ook mensen met gezondheidsproblemen zo optimaal mogelijk te functioneren. Dit doen ze zowel binnen de gezondheidszorg als in relatie tot werk binnen bedrijven.
- Stress en Burn-out coach. Een stress en burn-out coach begeleidt personeelsleden die veel stress ervaren of in een burn out zitten of geeft trainingen binnen bedrijven over het voorkomen van een burn out en het aanpakken van stress.
- E-Health Specialist is een professional die gezondere levensstijlen wil stimuleren. E-Health staat voor digitale zorg, bijvoorbeeld door een app die je helpt te letten op je voeding of waarmee je online kan communiceren met artsen.
- Psychologisch begeleider in een medisch centrum. Een gezondheidspsycholoog in een ziekenhuis helpt patiënten ingrijpende gebeurtenissen, zoals een ongeluk, operatie of ziekte, te verwerken.
Onze gezondheidspsychologen zijn afgestudeerd in de masterspecialisatie Occupational Health Psychology, Health and Medical Psychology of Clinical and Health Psychology (research). Klik op deze specialisaties voor uiteenlopende voorbeelden van functies en werkgevers.
Klinisch psychologen richten zich vooral op de toepassing van wetenschappelijke psychologische kennis op assessment, preventie en behandeling van psychopathologie. Neuropsychologen gebruiken neurowetenschappelijke kennis voor een betere diagnostiek en behandeling van de cognitieve, emotionele en psychosociale gevolgen van hersendisfuncties.
- Klinisch psycholoog bij een geestelijke gezondheidszorg (GGZ) instelling, zoals Parnassia Groep, GGZ Rivierduinen of PsyQ. Een klinisch psycholoog diagnosticeert en behandelt cliënten met complexe psychische problemen, zoals depressie en trauma.
- Neuropsycholoog in een ziekenhuis, revalidatiecentrum of psychologenpraktijk. De neuropsycholoog houdt zich bezig met het (dis)functioneren van het brein en de relatie hiervan tot het menselijk gedrag.
- Psycholoog in een huisartsenpraktijk ziet een cliënt van de huisarts met psychische problemen en stelt een mogelijke behandeling en verdere begeleiding vast.
Onze klinisch en neuropsychologen zijn afgestudeerd in de masterspecialisatie Clinical Psychology, Clinical Neuropsychology of Clinical and Health Psychology (research). Klik op deze specialisaties voor uiteenlopende voorbeelden van functies en werkgevers.
Ontwikkelingspsychologen hebben zich gespecialiseerd in de behandeling van kinderen en jeugdigen en hun ouders. Ze zijn zowel werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) als in het onderwijs.
- Ontwikkelingspsycholoog bij een GGZ instelling of psychologenpraktijk. Een ontwikkelingspsycholoog onderzoekt en behandelt psychologische problemen bij kinderen en jongeren tot 18 jaar.
- Dyslexiebehandelaar bij GGZ Rivierduinen of OnderwijsAdvies. Een dyslexiebehandelaar doet o.a. onderzoek naar dyslexie bij kinderen en voert behandelingen uit, in samenwerking met de ouders en leerkrachten.
- Schoolpsycholoog op een basisschool of middelbare school. Een schoolpsycholoog is een hulpverlener die te maken krijgt met veel verschillende problematiek, zoals dyslexie en ADHD. Schoolpsychologen begeleiden en behandelen kinderen op school, maar houden zich ook bezig met de diagnostiek (vaststellen van de problematiek van het kind).
Onze ontwikkelingspsychologen zijn afgestudeerd in de masterspecialisaties Child and Adolescent Psychology, School Psychology of Developmental Psychology (research). Klik op deze masterspecialisaties voor uiteenlopende voorbeelden van functies en werkgevers.
Cognitieve psychologie is de studie van mentale functies, waaronder aandacht, geheugen, bewustzijn, emotie, taal en actiecontrole. Het doel is om de complexe relaties tussen brein, cognitie en gedrag te begrijpen. Cognitieve of experimenteel psychologen werken vaak in onderzoekscentra zoals universiteiten en TNO. Ze zijn goed inzetbaar bij grotere bedrijven om kennis over waarnemen, denken en motoriek toe te passen op praktische situaties.
- User Experience Designer bij de NS of op Schiphol. Dit is iemand die zich bezighoudt met het verbeteren van websites, software programma's, apps en games, door ze betekenisvoller en aangenamer in gebruik te maken.
- Test Engineer bij International Card Services of Logius. Een Test Engineer is verantwoordelijk voor het opzetten en uitvoeren van tests voor software en ontwikkelt zelf de testapparatuur die hij of zij gebruikt. De Test Engineer heeft een goede kennis van systemen en programmeren.
- Projectmedewerker of researcher bij SWOV of de Onderzoeksraad voor Veiligheid, waar onderzoek wordt gedaan naar het voorkomen en terugbrengen van verkeersongevallen. Bijvoorbeeld het in kaart brengen van ongeval gevoelige locaties, of onderzoek naar ‘dode hoek’ ongevallen met vrachtwagens en fietsers.
Onze cognitieve psychologen zijn afgestudeerd in de masterspecialisaties Applied Cognitive Psychology of Cognitive Neuroscience (research). Klik op deze specialisaties voor uiteenlopende voorbeelden van functies en werkgevers.
Sociaal en organisatiepsychologen houden zich bezig met het adviseren van organisaties wanneer er problemen zijn (bijv. veel ziekteverzuim), met personeelsselectie, training, coaching, management, werkstress, ziekteverzuim, counseling, sociale werkvoorziening en beroepskeuze; kortom met alles wat met arbeid te maken heeft. Voorbeelden van functies en werkgevers:
- Consultant bij bedrijven als Deloitte, YoungCapital of Shell. Een consultant of adviseur is iemand die professioneel en deskundig advies geeft aan organisaties bij knelpunten om de structuur binnen de organisatie te verbeteren of te veranderen.
- Human Resource Manager bij verschillende bedrijven en organisaties. Een Human Resource Manager is verantwoordelijk voor het aantrekken, selecteren, belonen, beoordelen en opleiden van werknemers binnen een organisatie.
- Recruiter bij Randstad of het Centre for Human Drug Research. Een recruiter is een koppelaar tussen een bedrijf en een geschikte kandidaat. Hij of zij schrijft vacatures, zoekt sollicitanten en vindt de juiste persoon voor een bepaalde functie.
Onze sociaal en organisatiepsychologen zijn afgestudeerd in de masterspecialisatie Social and Organisational Psychology of Social and Organisational Psychology (research). Klik op de masterspecialisaties voor uiteenlopende voorbeelden van functies en werkgevers.
Consumentenpsychologie is een relatief nieuwe tak in de marketingbranche, waarbij de nadruk wordt gelegd op de psyche en het gedrag van consumenten. In de consumentenpsychologie worden psychologische beïnvloedingstechnieken ingezet om marketinguitingen effectiever te maken. Voorbeelden van functies en werkgevers:
- Online Marketeer bij verschillende merken, zoals Ace & Tate of TOPdesk. De Online Marketeer verbetert online verkoop van een product en zorgt ervoor dat klanten worden aangetrokken en behouden.
- Account Executive bij Deloitte. Een Account Executive is verantwoordelijk voor relaties met klanten en adviseert, begeleidt en verkoopt een product of dienst aan een klant. Hij of zij geeft bijvoorbeeld advies aan organisaties over hoe zij hun presentaties kunnen verbeteren of kosten kunnen besparen.
- Market Researcher bij Ipsos Nederland. Een Market Researcher doet onderzoek naar consumentengedrag en interviewt bijvoorbeeld consumenten over bepaalde producten of merken. Op deze manier wordt informatie verzameld om de marketing rond een product te verbeteren.
Onze consumentenpsychologen zijn afgestudeerd in de masterspecialisatie Economic and Consumer Psychology. Klik op deze masterspecialisatie voor uiteenlopende voorbeelden van functies en werkgevers.
Deze specialisten doen vaak fundamenteel onderzoek aan een universiteit of bij een onderzoeksbureau en ontwikkelen nieuwe methoden en technieken, psychologische tests en statistische toetsen. Ook geven ze vaak advies aan beleidsmakers of aan onderzoekers die meer praktijkgericht onderzoek doen.
- Onderzoeker (PhD) op een universiteit, ziekenhuis of onderzoeksinstelling naar allerlei onderwerpen gerelateerd aan menselijk gedrag.
- Analytics Consultant bij Accenture of ABN Amro. Een Analytics Consultant houdt zich bezig met het analyseren van data. Op die manier helt hij/zij bedrijven met het verbeteren van producten en projecten.
- Methodoloog bij een onderzoeksbureau. Een methodoloog ontwerpt vragenlijsten en zorgt dat onderzoeken betrouwbaar zijn en goed worden uitgevoerd.
Onze methodologen en statistici zijn afgestudeerd in de masterspecialisatie Methodology and Statistics in Psychology. Klik op deze specialisatie voor uiteenlopende voorbeelden van functies en werkgevers.
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website of