Psychologie (BSc)
Studieprogramma
Kom je Psychologie studeren in Leiden, dan ontdek je hoe breed de studie is. In je eerste jaar verdiep je je in alle deelgebieden, van bio- en neuropsychologie tot sociale en organisatiepsychologie. Methoden en technieken van onderzoek is een belangrijk onderdeel van je studie.
Nienke de Groes
Eerstejaars
Wat ik zo leuk vind aan psychologie is dat je het overal tegenkomt, zowel in de dagelijkse praktijk, als in veel werkvelden.
De sfeer op de Universiteit Leiden is prettig en open. Het is hier goed georganiseerd en de docenten zijn heel benaderbaar. Ik heb gekozen voor Psychologie in Leiden vanwege de verscheidenheid aan vakken. Ik wilde me nog niet teveel specialiseren.
Amani Mahdi
Ouderejaars
Ik ben erg geïnteresseerd in menselijk gedrag. Psychologie is een hele brede opleiding.
Je leert alle deelgebieden binnen de psychologie kennen om een zo goed mogelijke keuze te maken voor je latere masterspecialisatie. Mijn favoriet is sociale psychologie, maar ik heb ook interesse in klinische psychologie.
Deelgebieden Psychologie
In de biopsychologie ga je na wat de biologische basis is voor gedrag. Een belangrijk deelgebied is de neuropsychologie. Daarbij gaat het om vragen als: Wat gebeurt er in onze hersenen als iemand kwaad of verdrietig is? Is er een fysiologisch verschil tussen avondmensen en ochtendmensen?
In de cognitieve psychologie bestudeer je hoe de zintuigen werken. Je doet onderzoek naar waarnemen, leren, denken, onthouden en een taal aanleren. De resultaten zie je terug in praktische toepassingen, zoals de vormgeving van het weerbericht, de inrichting van de cockpit van een vliegtuig en de afstelling van verkeerslichten.
De gezondheidspsychologie is nauw verbonden met de klinische psychologie. Psychologen richten zich op gedrag dat samenhangt met gezondheid, ziekte en disfunctioneren. Ze proberen ziekten te voorkomen, en ziekteverzuim, werkstress en arbeidsongeschiktheid terug te dringen. Hun aandacht gaat uit naar preventie, diagnostiek, psychosomatiek en kortdurende interventies.
In de klinische psychologie staat problematisch gedrag in de schijnwerpers. Dit gedrag is in een of andere vorm afwijkend, abnormaal of ‘gestoord’. Dat kan variëren van milde stoornissen (hoogtevrees) tot zware depressies, schizofrenie of pogingen tot zelfdoding. Er is de nodige aandacht voor verschillende therapievormen, methoden van hulpverlening en de resultaten daarvan.
Je bestudeert en verbetert de bestaande methoden en technieken van onderzoek en je ontwikkelt nieuwe methoden en technieken. Dat varieert van experimenteel onderzoek in laboratoriumsituaties tot vragenlijsten, diepte-interviews en observaties in natuurlijke situaties. Wiskunde, statistiek en computers kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Daarom moet iedereen die Psychologie wil studeren in Leiden, wiskunde op vwo-niveau beheersen.
In de ontwikkelingspsychologie bestudeer je de ontwikkeling van baby tot bejaarde. Het betreft de sociale en emotionele ontwikkeling, de ontwikkeling van normen en waarden, en van de motoriek en het denkvermogen. In Leiden ligt het accent op de periode van de geboorte tot de adolescentie (het begin van de volwassenheid). Veel Leidse ontwikkelingspsychologen onderzoeken stoornissen in de ontwikkeling en hoe je die stoornissen kunt opsporen (diagnostiek) en behandelen.
De organisatiepsychologie heeft veel gemeen met de sociale psychologie. In de organisatiepsychologie draait het ook om individuen en groepen, maar dan in organisaties en bedrijven. Organisatiepsychologen bestuderen de structuur van de organisatie, de arbeidsomstandigheden en het gedrag van werknemers. Ze beoordelen en selecteren personeel.
De sociale psychologie bekijkt de mens in zijn relaties. Hoe functioneren individuen in groepen? Hoe worden mensen beïnvloed door hun directe omgeving? Onderzoekers richten zich op machtsrelaties, leiderschap, status, sociale rechtvaardigheid, criminaliteit, invloed van de massamedia, groepsgedrag, discriminatie en vandalisme.
Programmaoverzicht
Klik op de afbeelding voor full-screen.
Bekijk het complete overzicht van de vakken met vakbeschrijvingen van de bacheloropleiding Psychologie in de Studiegids.
Als bachelorstudent Psychologie bepaal je zelf of je een breed studiepad bewandelt of een richting inslaat om je te specialiseren. Dat kan vanaf je tweede jaar. Daarin staan je kennis en praktische vaardigheden als psycholoog centraal. Nu volg je ook verdiepende cursussen in diverse deelgebieden. Met je keuzevakken en specialisatiecursussen koers je aan op een specifieke masterspecialisatie en de arbeidsmarkt. Je bacheloropleiding Psychologie sluit je af met je bachelorproject.
Een aantal vakken uitgelicht
Inleiding in de Psychologie
Je begint met het vak ‘Inleiding in de Psychologie’ waarin je een overzicht krijgt van het hele vakgebied.
Tutoraat Academische Vaardigheden
Je verwerft de benodigde academische vaardigheden om je bacheloropleiding in Leiden tot een succes te maken. In twaalf werkgroepbijeenkomsten leer je:
- een artikel schrijven;
- een voordracht houden;
- een experiment opzetten.
Ook ervaar je hoe het is om zelf proefpersoon te zijn bij een psychologisch onderzoek.
Inleiding in de Methodologie en Statistiek
Een kwart van het aantal punten in het eerste jaar verdien je voor de twee cursussen voor methoden en technieken van onderzoek.
Interpersoonlijke Beroepsvaardigheden
In deze cursus verwerf je kennis over je eigen motivaties, (gespreks)vaardigheden en competenties, persoonlijke effectiviteit, je eigen unieke talent, valkuilen, zelf-saboterende patronen, besluitvormingsprocessen en reflectieve vaardigheden. Ook het reflecteren op groepsdynamische processen en de context waarin het gedrag plaatsvindt is onderdeel van het leerproces.
Perspectief op Carrièreplanning
Je bereidt je voor op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld met het vak Perspectief op Carrièreplanning. Daarnaast vervult deze cursus het hele jaar door een mentoraatsfunctie.
In deze cursus gaat het om vragen over je loopbaan:
- Hoe verloopt een loopbaan?
Is dit in een rechte ononderbroken lijn of is dit een stuk grilliger en minder voorspelbaar?
Welke mogelijkheden zijn er voor mij in het werkveld en hoe kan ik die onderzoeken? - Wat kan ik? Wat wil ik?
Hoe kan ik mijn arbeidswensen en kwaliteiten het beste onderzoeken? - Wat wordt er later in het werkveld van mij verwacht?
Wat is ethisch handelen? Hoe kan ik ethisch handelen?
Bachelorproject Psychologie
In het (deel)onderzoek voor je bachelorproject verzamel je gegevens met behulp van interviews, vragenlijsten, laboratoriumexperimenten of andere methoden. Je zet het onderzoek vaak in een klein groepje op en voet het samen uit, waarna je de scriptie individueel schrijft. Met de scriptie toon je aan te beschikken over psychologische kennis en vaardigheden.
Hoe vul jij je keuzeruimte in?
Je mag een cursus volgen aan een andere opleiding van de Universiteit Leiden of aan een andere universiteit, in binnen- en buitenland. Waar je later terecht komt, hangt (deels) af van de richting die je kiest, bijvoorbeeld via een minor.
Je kunt zowel binnen als buiten je studie Psychologie keuzevakken volgen. Binnen je studie om je kennis te verdiepen, buiten je studie om je basis te verbreden. Met keuzevakken geeft je zelf richting aan je studie. Lees meer over keuzevakken in de Studiegids.
Een minor is een samenhangend pakket van vakken van 30 studiepunten dat qua niveau vooral geschikt is voor derdejaars bachelorstudenten. De Universiteit Leiden biedt ongeveer 50 minoren met verschillende thema’s aan. Alle faculteiten hebben een breed aanbod van minoren. Daarnaast is er nog een aantal interdisciplinaire minoren. Lees meer over minoren.
Minor Kindermishandeling en verwaarlozing: een levensloopperspectief
Kindermishandeling laat littekens na in het brein. Zo ontwikkelen mensen die vroeger verwaarloosd of misbruikt zijn, later vaak depressieve klachten of angstklachten. Zijn de sporen van jeugdtrauma’s ook zichtbaar in je brein? Bernet Elzinga onderzoekt deze littekens in onze hersenpan. En wat betekent dit dan?
Bekijk de video 'Breinlittekens'
Lees meer over studeren in het buitenland.