Psychologie (BSc)
Over de opleiding
Over het gedrag van mensen valt ontzettend veel te leren en dat ga je tijdens je bacheloropleiding ook volop doen. Je bestudeert de theorie, je leert hoe je psychologisch onderzoek doet en je schrijft een bachelorscriptie.
Onderwijsvormen
Het onderwijs in Leiden is afwisselend en op de praktijk gericht. Je laat je inspireren tijdens hoorcolleges en werkt aan opdrachten, individueel of samen. Peer review is daarbij een belangrijk middel.
Blended Learning
-
In colleges deelt de docent zijn of haar kennis over onderzoek en actuele casussen;
-
Tijdens kleinschalige en interactieve werkgroepen ga je dieper in op de stof. Er is ruimte voor vragen en discussie en je wordt uitgedaagd om kritisch na te denken;
- Bij practica ligt de nadruk op je vaardigheden. Je leert interviewen, observeren en met het statistische computerprogramma SPSS werken;
-
Via de online leeromgeving geven medestudenten feedback op jouw opdrachten en andersom en kun je je goed voorbereiden op het tentamen, met bijvoorbeeld online oefentoetsen en weblectures.
Hoe is je Engels?
Vanaf het begin van de opleiding heb je kennis van de Engelse taal nodig. Vrijwel alle studieboeken zijn in het Engels. Vanaf het tweede jaar zijn ook de colleges en tentamens van specialisatiecursussen en keuzevakken in het Engels, net als een deel van de werkgroepen. Dit kan even wennen zijn.
Benieuwd naar de Engelstalige studiematerialen? Kijk alvast naar het eerstejaarsboek ‘Psychology’ van P. Gray voor het vak ‘Inleiding in de Psychologie’: Gray, P. & Bjorklund, D.F. (2018), Psychology (8th ed.). New York: Worth Publishers.
Opbouw programma
Je eerste jaar als psychologiestudent breekt aan
Daarin begin je met twaalf tot zestien uur onderwijs in colleges, werkgroepen en practica. Daarnaast studeer je zelfstandig. In twaalf werkgroepbijeenkomsten leer je hoe je een voordracht moet houden, een experiment kan opzetten en een essay moet schrijven. Je oefent ook met sociale en studievaardigheden. Psychologie studeren doe je veertig uur per week. In totaal heb je in een jaar 60 studiepunten. Daarvan moet je er volgens het Bindend Studieadvies (BSA) tenminste 45 halen, waarvan minstens een statistiekvak.
In het tweede jaar staan je kennis en praktische vaardigheden als psycholoog centraal. Vanaf halverwege het tweede jaar deel je zelf je studie in. Je concentreert je op één deelgebied om je zo alvast te specialiseren. Of je kiest juist vakken uit verschillende deelgebieden om je breder te oriënteren. Je mag ook vakken bij een andere studie volgen, bij een andere universiteit en zelfs in het buitenland. Je bereidt je voor op de arbeidsmarkt met het vak Perspectief op Carrièreplanning.
Je ontwikkelt een goed beeld van je toekomstplannen. Met je keuzevakken koers je aan op een specifieke masterspecialisatie of een beroep. De bacheloropleiding Psychologie in Leiden sluit je af met een bachelorproject; een onderzoek dat je uitvoert in een klein groepje. Met je titel Bachelor of Science (BSc) mag je doorstromen in een van de specialisaties van de Leidse masteropleiding Psychologie.
Lees meer over de bachelorvakken van je studieprogramma.
Shanice Romney
Ouderejaars
Door mijn studie weet ik dat mensen heel beïnvloedbaar zijn, bijvoorbeeld door hun omgeving, wat ze zien, horen, met wie ze omgaan, door hun achtergrond; heel interessant hoe dat allemaal werkt.
Er bestaan veel clichématige vooroordelen over psychologen en de studie psychologie, maar mensen vergeten vaak dat psychologie heel erg draait om onderzoek doen. En de opleiding is enorm breed. Je hebt kinderpsychologie, organisatiepsychologie, neuropsychologie, en ga zo maar door.
Janice Sandjojo
Docent
Inhoudelijk vind ik het een voordeel dat je veel richtingen op kunt binnen de studie. Daarnaast zijn de docenten erg vaardig.
Veel van de docenten doen onderzoek, werken in de praktijk als psycholoog, of zelfs beiden. Dat zie je direct terug in de colleges en werkgroepen. Ik werk zelf ook als freelance psycholoog en neem zo mijn praktijkervaring weer mee terug naar het onderwijs.
Studiebegeleiding
Psychologie studeren brengt heel wat veranderingen met zich mee. Je krijgt dan ook intensieve begeleiding om je te helpen je studie succesvol en vlot te doorlopen. In de eerste week van het collegejaar leer je over de tools en support die de Universiteit Leiden je biedt.
Tutor en studieadviseur
Je zit in het eerste jaar in een tutorgroep. De tutor is je eerste aanspreekpunt en begeleid je tijdens het eerste jaar. Daarnaast kun je terecht bij je studieadviseur Psychologie voor begeleiding bij het opstellen van je studieplan. Verder is de studieadviseur de deskundige op het gebied van je studie en eventuele problemen, zoals studievertraging, planning, examenregelingen, etc.
Bindend Studieadvies
Een onderdeel van het Leids studiesysteem is het Bindend Studieadvies (BSA). Dit houdt in dat je aan het eind van je eerste jaar 45 van de 60 studiepunten moet hebben behaald, waarvan minstens een statistiekvak. Je tutor en je studieadviseur geven je graag begeleiding en ondersteuning om je BSA te halen. Lees meer over de BSA en het Leids Studiesysteem.
Bij de Universiteit Leiden zijn er verschillende mensen en afdelingen die je kunnen helpen, zowel inhoudelijk als op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Lees meer over Studiebegeleiding.