Psychologie (BSc)
Na je studie
Afgestudeerde psychologen beschikken over vaardigheden die van pas komen in veel banen. Of het nu gaat om het helpen van mensen met mentale stoornissen, het onderzoeken van het brein of beslissen wie er moet worden aangenomen bij een bedrijf.
Wat kan je met een bachelordiploma?
Saloua Halusi
Alumna
Tijdens de studie vond ik praktijkgerichte vakken het leukst. Ik had vanaf het begin een duidelijk doel voor ogen: ik wilde therapeut worden.
In het kader van mijn opleiding werk ik in de psychiatrie. De patiënten die ik behandel hebben vaak chronische en ernstige psychiatrische klachten. Ik werk in een team dat langdurige behandelingen doet, bijvoorbeeld bij patiënten met persoonlijkheidsstoornissen. Daarnaast behandelen wij psychotische patiënten.
Psychologie is zo breed dat je volgens mij geen foute studiekeuze kunt maken, als je maar interesse hebt in het gedrag van de mens. Het is aan te raden om vooraf een idee te hebben van de mogelijke afstudeerrichtingen en je voor te bereiden op de arbeidsmarktmogelijkheden.
Justin Junier
Alumnus
Mijn master vond ik fijn doordat die zo praktisch was. We kregen veel praktijkopdrachten, en brachten vaak bezoekjes aan bedrijven en instanties.
Ik verzorg nu trainingen voor young professionals op het gebied van werk en carrière. Ik help ze met vragen als ‘waar ben ik ben goed in?’, ‘welk werk past bij mij?’, ‘hoe kom ik daar terecht?’, en ‘hoe kan ik me blijven ontwikkelen in mijn werk?’. Ook ontwikkel en verzorg ik trainingen, zowel offline als online, en bij grote organisaties doe ik consultancy voor traineeships.
Naarmate ik me meer kon specialiseren tijdens mijn studie werd het leuker en ging ik beter mijn best doen. Ik denk sowieso dat dat met elkaar samenhangt: hoe meer betrokkenheid je toont, hoe leuker het wordt.
Welke toekomstperspectieven zijn er?
Met je Leidse bachelordiploma Psychologie kun je instromen in één van de tien masterspecialisaties Psychology (MSc) in Leiden. Met je mastertitel op zak ben je toegerust voor de arbeidsmarkt. Voor sommige beroepen heb je een postmastercursus of een postmasteropleiding nodig. Een wetenschappelijke carrière start met een promotietraject.
Hoe helpen wij met de overstap naar de arbeidsmarkt?
De Universiteit Leiden helpt je om de overstap naar de arbeidsmarkt zo soepel mogelijk te laten verlopen. Daarvoor biedt zij allerlei services aan voor studenten.
Klik op een service om te lezen wat zij precies voor je kunnen betekenen.
Op de LU Career Zone vind je meer informatie over functies en werkgevers waar afgestudeerden zijn gaan werken. Ook kan je (als student) verschillende tests doen om te ontdekken wat het beste bij jou past, bijvoorbeeld de beroepskeuzetest en de competentietest.
Bij de Career Service kun je terecht voor vragen en adviezen over bijvoorbeeld keuzes tijdens je studie of je voorbereiding op je toekomst. Daarnaast organiseert de Career Service verschillende colleges en infomarkten, waar je bijvoorbeeld je CV of LinkedIn-profiel kunt laten checken of je LinkedIn foto kunt laten maken.
Via het mentornetwerk kun je gekoppeld worden aan alumni die werkzaam zijn in het werkveld dat jij interessant vindt en die je tips en adviezen kunnen geven.
De studievereniging van Psychologie organiseert carrièredagen waar uiteenlopende lezingen worden gehouden en workshops worden gegeven om een beter idee te krijgen hoe het er op de arbeidsmarkt aan toe gaat.
Perspectief op Carrièreplanning is een tweedejaars vak van de bachelor. Dit vak richt zich op loopbaanperspectieven en werkveldoriëntatie. Hoe verloopt een loopbaan en welke mogelijkheden zijn er voor jou in het werkveld? Daarnaast richt dit vak zich op jouw rol in het werkveld; wat wil je en wat kan je?
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website of