Universiteit Leiden

nl en

Midden-Oostenstudies (BA)

Het Midden-Oosten is de moeite waard om te bestuderen! In de bachelor Midden-Oostenstudies kun je je helemaal onderdompelen in de geschiedenis, cultuur en literatuur van deze fascinerende regio. Daarbij kun je kiezen uit maar liefst zes specialisaties. Je bestudeert dan een van de talen van het Midden-Oosten, de islam of de regio als geheel. Als Midden-Oosten-deskundige bezit je straks kennis en vaardigheden waar je in je verdere carrière alle kanten mee op kunt.

Verdiep je in het Midden-Oosten

Het Midden-Oosten heeft in de loop van de geschiedenis een grote invloed op het Westen gehad. In onze tijd is die invloed alleen maar complexer en intenser geworden. De regio is immers een wereldspeler van formaat. Kijk maar eens naar de internationale politiek, economie en handel, daar spelen de landen van het Midden-Oosten een belangrijke rol. In deze bachelor kun je je in heel veel aspecten van de regio verdiepen, inclusief de geschiedenis, cultuur, talen, maatschappelijke ontwikkelingen, politiek en internationale betrekkingen.

Professionele en academische skills

Met de kennis die je je hier eigen maakt, ben je straks voor veel verschillende bedrijven en organisaties interessant. Bovendien doe je in deze bachelor veel vaardigheden op die je nodig hebt voor je academische studie, maar die je ook goed kunt gebruiken in je verdere loopbaan en in je persoonlijke leven.

Volg je interesse

Gelijk bij de start kies je een van onze zes specialisaties, waarvan er vier specifiek op een taal gericht zijn. Door direct al te kiezen kun je je helemaal onderdompelen in het onderwerp waar je het meest in geïnteresseerd bent. Of – als je je breder wilt verdiepen – kun je binnen jouw specialisatie ook een of meer onderwerpen uit een andere specialisatie bestuderen.

Kies je specialisatie:

Arabische taal en cultuur (BA)

Je verdiept je intensief in het Arabisch en doet een goede basis-taalvaardigheid op. Daarnaast leer je ook over de cultuur, geschiedenis, literatuur, religie en maatschappij van het Midden-Oosten, waarbij ook de actualiteit aan bod komt.

of

Hebreeuwse taal en cultuur (BA)

Je leert modern Hebreeuws en ontwikkelt een goede lees-, schrijf-, en spreekvaardigheid. Ook bestudeer je de moderne geschiedenis, cultuur, religie, literatuur, politiek, economie en actuele internationale rol van Israël en de omringende regio.

of

Perzische taal en cultuur (BA)

Je leert modern Perzisch (Farsi) lezen, schrijven en spreken bij de enige bachelor in Nederland die deze mogelijkheid biedt. Via Perzische en Engelstalige bronnen bestudeer je daarnaast de cultuur, geschiedenis, literatuur, politiek en economie en algehele actualiteit van de regio.

of

Turkse taal en cultuur (BA)

Je ontwikkelt je een goede spreek-, lees- en schrijfvaardigheid in het Turks. Ook bestudeer je culturele, historische, literaire, politieke en economische aspecten van de regio in de actualiteit en het verleden.

of

Islamstudies (BA)

Je verdiept je in de geschiedenis van de islam en in de hedendaagse positie van de religie. Ook de invloed van islam op onder meer liberalisme, feminisme en nationalisme komt aan bod. Daarnaast doe je basiskennis van het Arabisch op.

of

Moderne Midden-Oostenstudies (BA)

Je bestudeert het Midden-Oosten in brede zin. Actuele en historische ontwikkelingen in maatschappij, cultuur, religie, politiek, internationale betrekkingen en economie komen aan bod. Daarbij heb je de optie om je extra te verdiepen in bepaalde onderwerpen of landen.

Studeren in het Midden-Oosten

In deze opleiding leer je het Midden-Oosten ook van binnenuit kennen. In het tweede jaar heb je, afhankelijk van je specialisatie, de mogelijkheid om een semester te studeren aan een universiteit in Rabat, Caïro, Istanbul, Jeruzalem of Teheran.

Waarom Midden-Oostenstudies aan Universiteit Leiden?

  • De bachelor Midden-Oostenstudies is uniek. Alleen in Leiden heb je de keuze uit zo veel verschillende talen en kun je uit een breed aanbod aan afstudeerrichtingen kiezen.
  • Het actuele onderzoek van onze uitstekende docenten komt ruimschoots aan bod in hun onderwijs. Daardoor ben je als student op de hoogte van de meest recente inzichten.
  • De opleiding heeft een groot netwerk van Midden-Oostendeskundigen. Je kunt profiteren van de vele samenwerkingsverbanden tussen Leiden en instituten in het buitenland.
  • Je doet zowel academische als professionele vaardigheden op, van het doen van onderzoek tot aan presenteren en interpreteren.
  • In het tweede jaar kun je een semester in het Midden-Oosten studeren.
  • De faculteit Geesteswetenschappen, waar de opleiding wordt aangeboden, behoort tot de top van de Humanities-opleidingen wereldwijd.
  • De Universiteitsbibliotheek en het NINO (Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten) zijn vlakbij.
  • De opleiding is kleinschalig en persoonlijk.

Laura van Alfen

Ouderejaarsstudent

Laura van Alfen

"Ik voelde me al jong tot het Midden-Oosten aangetrokken, aanvankelijk vooral vanuit historisch perspectief. De regio is immers de bakermat van de moderne samenleving, dat maakte het Midden-Oosten heel interessant voor mij. Later ben ik me ook gaan interesseren voor de rol die de regio wereldwijd speelt, en ging ik me ook in de samenhang van componenten als cultuur, geschiedenis en politiek verdiepen. Ik heb vanuit die belangstelling zelfs een aantal jaar in Iran en Turkije gewoond en zag toen bevestigd hoe incompleet het westerse beeld was van hte Midden-Oosten. Dat was dan ook een motivatie om deze bachelor te gaan doen. Ik wilde zo veel mogelijk over de regio, en vooral over Iran weten."

Tsolin Nalbantian

Docent Midden-Oostenstudies

Tsolin Nalbantian

"Er is zo veel te ontdekken als je het Midden-Oosten bestudeert. Er zijn veel verschillende disciplines van waaruit je de regio kunt bestuderen, zoals literatuur, geschiedenis, politiek en sociale wetenschappen. Dat is wat mij als eerste aantrok in de opleiding: de diversiteit van het Midden-Oosten. Het is zo’n groot gebied, er is van alles mogelijk."

Jesper van den Berg

Alumnus Midden-Oostenstudies

Jesper van den Berg

"Ik was altijd al geboeid door het Midden-Oosten, want ik houd van de mediterrane wereld. In het Midden-Oosten leven op een klein gebied veel verschillende groepen samen, wat de regio zeer boeiend maakt. Het is interessant om te zien hoe de huidige conflictgebieden zich ontwikkelen. En je hoopt natuurlijk dat je kan bijdragen aan oplossingen voor deze conflicten."

Video over het Perzisch-Arabisch schrift

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Er zijn honderden schrijfsystemen in de wereld. Sommige hiervan zijn algemeen bekend, zoals ons Latijnse alfabet, het Arabische schrift, Egyptische hiërogliefen en Chinese karakters. Maar wat weet je van het Perzische alfabet? Bekijk hierboven de inleiding over het schrijfsysteem van een gedicht in Perzisch. Het gedicht maakt deel uit van de beroemde Leidse Muurgedichten.

Past Midden-Oostenstudies bij jou?

  • Ben je geïnteresseerd in het Midden-Oosten en wil je zo veel mogelijk over deze regio weten?
  • Verplaats je je graag in de leef- en denkwereld van anderen?
  • Vind je het fijn om met taal bezig te zijn en beheers je het Engels goed?
  • Beschik je over de discipline en het doorzettingsvermogen die nodig zijn voor een veeleisende studie, en ben je nieuwsgierig?
  • Lijkt het je interessant om een periode in het Midden-Oosten te wonen en te studeren?

Beantwoord je deze vragen met 'ja'? Dan is Midden-Oostenstudies jouw studie! Bekijk het studieprogramma.

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding Midden-Oostenstudies? Kom direct in contact met één van onze studenten!