Universiteit Leiden

nl en

Islamstudies (BA)

Wie geïnteresseerd is in de cultuur en maatschappij van het Midden-Oosten kan niet om de islam heen. Deze religie heeft in de regio niet alleen een groot aantal volgelingen, maar heeft ook grote invloed op de socio-economische en politieke ontwikkelingen. In Islamstudies, een specialisatie (afstudeerrichting) van de bachelor Midden-Oostenstudies, verdiep je je in de geschiedenis van de islam, de hedendaagse positie van de religie in de regio en in specifieke landen. Ook bestudeer je de impact die de islam heeft op zaken als liberalisme, feminisme en nationalisme. Daarnaast leer je de basis van het Arabisch, zodat je relevante documenten in de oorspronkelijke taal kunt lezen. In deze opleiding ontwikkel je een kritische blik en leer je om verder te kijken dan het westerse perspectief.

Wereldreligie

De islam is een van de grootste religies met 1,6 miljard gelovigen wereldwijd. In het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Centraal-Azië is de godsdienst zeer sterk aanwezig en bepaalt voor een belangrijk deel de inrichting van de maatschappij en de politieke verhoudingen. Daarmee is de islam ook een factor binnen internationale en nationale betrekkingen en economische ontwikkelingen.

In de specialisatie Islamstudies komen al deze zaken aan de orde. Je krijgt de gelegenheid om zowel de historische als de moderne islam in brede zin te bestuderen, of om je meer te verdiepen in bepaalde aspecten en landen.

Daarnaast leer je in het eerste jaar van deze specialisatie de basis van het Arabisch. In jaar twee en drie ben je niet specifiek bezig met het leren van de taal, tenzij je daar in een keuzevak voor kiest. Daarmee is Islamstudies een goede keuze voor studenten die liever niet al te veel met taalverwerving bezig willen zijn, maar die wel veel over de religieuze aspecten van het Midden-Oosten willen leren. Je kunt er ook voor kiezen om je op een later moment, bijvoorbeeld tijdens een masteropleiding, verder te bekwamen in deze taal.

Midden-Oostenstudies

Islamstudies is een specialisatie, oftewel een afstudeerrichting van de bachelor Midden-Oostenstudies. Als je deze bachelor volgt, kies je in je eerste jaar uit zes specialisaties, waarvan Islamstudies er een is. Bij alle specialisaties start je in het eerste jaar direct met taalverwerving. Daarnaast krijg je gemeenschappelijke vakken over literatuur, geschiedenis, religie en cultuur. Binnen jouw specialisatie Islamstudies volg je bovendien een aantal vakken die specifiek met de islam te maken hebben. De regio en landen van het Midden-Oosten staan in het centrum van de hedendaagse politieke en economische ontwikkelingen. Daarom is er gedurende de hele bachelor veel aandacht voor de actualiteit. Als je afgestudeerd bent, heb je een diploma in Midden-Oostenstudies, met als specialisatie Islamstudies.

Laura van Alfen

Ouderejaarsstudent

Laura van Alfen

"Midden-Oostenstudies in Leiden heeft een heel uitgebreid programma en biedt de mogelijkheid veel verschillende talen te leren. Daarnaast is er ook een culturele en religieuze afstudeerrichting. Naast je eigen track is er veel vrijheid om er bijvoorbeeld extra vakken van andere tracks te volgen. Zo heb ik gekozen voor Perzisch, maar begin ik volgend jaar ook met het leren van Turks. In mijn eerste jaar heb ik ook al een aantal vakken gevolgd van de culturele en religieuze tracks. Er is enorm veel vrijheid om jezelf te blijven uitdagen omdat er veel ruimte en vrijheid is om de studie in te delen zoals jij wilt."

Tsolin Nalbantian

Docent Midden-Oostenstudies

Tsolin Nalbantian

"Ik geef het vak Geschiedenis van het Midden-Oosten. Dit is een groot onderzoeksvak dat zich op de hele regio focust. Geografisch gezien betekent dat van Marokko tot aan Iran. We bestuderen de periode van de 18e eeuw tot het heden. Naast de geschiedenis krijgen de studenten ook een introductie op het grotere veld van Midden-Oostenstudies."

"Zo maken ze ook kennis met de cultuur en politiek. Studenten zijn hier heel enthousiast over omdat ze kennis maken met de verschillende onderzoeksgebieden en er langzaam maar zeker achter komen waar hun passie ligt."

Jesper van den Berg

Alumnus Midden-Oostenstudies

Jesper van den Berg

"Ik was altijd al geboeid door het Midden-Oosten, want ik houd van de mediterrane wereld. In het Midden-Oosten leven op een klein gebied veel verschillende groepen samen, wat de regio zeer boeiend maakt. Het is interessant om te zien hoe de huidige conflictgebieden zich ontwikkelen. En je hoopt natuurlijk dat je kan bijdragen aan oplossingen voor deze conflicten."

Waarom Islamstudies aan Universiteit Leiden?

  • Universiteit Leiden heeft een lange traditie op het gebied van onderzoek en onderwijs over verschillende religies. Hier kun je je intensief verdiepen in de historische en hedendaagse islam. Tegelijkertijd leer je veel over de geschiedenis, cultuur, maatschappij en nationale en internationale politiek van het Midden-Oosten.
  • In de colleges en werkgroepen nemen de docenten altijd de actualiteit mee, in combinatie met inzichten uit hun eigen onderzoek. Daardoor ben je als student op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen.
  • De opleiding heeft een groot netwerk van experts die onderzoek doen naar aspecten van religie. Ook wetenschappers die zich bezighouden met de verschillende landen van het Midden-Oosten vind je volop aan onze universiteit. Je kunt profiteren van de vele samenwerkingsverbanden tussen Leiden en instituten in binnen- en buitenland.
  • Je doet veel vaardigheden op, zowel op het academische, professionele als het persoonlijke vlak: van onderzoek doen tot presenteren en omgaan met verschillende culturen.
  • De faculteit Geesteswetenschappen, waar de opleiding wordt aangeboden, behoort tot de top van de Humanities-opleidingen wereldwijd.

  • De Universiteitsbibliotheek en het NINO (Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten) hebben een indrukwekkende collectie manuscripten, boeken, films en andere audiovisuele bronnen die je vrij kunt raadplegen.
  • De opleiding is kleinschalig en persoonlijk, je bent hier absoluut geen nummer. In de lessen en daarbuiten leer je je medestudenten en docenten snel kennen. Ook kun je bijvoorbeeld lid worden van Sheherazade, de studievereniging van Midden-Oostenstudies.

Past Islamstudies bij jou?

  • Wil je verdiepen in de vele aspecten van de islam?
  • Ben je geïnteresseerd in het Midden-Oosten en wil je begrijpen hoe de islam het leven in de regio beïnvloedt?
  • Besef je dat het westerse perspectief niet enig mogelijke perspectief is en verplaats je je graag in de leef- en denkwereld van anderen?
  • Is het leren van een taal uit het Midden-Oosten niet jouw belangrijkste doel en wil je je meer verdiepen in de religieuze en maatschappelijke aspecten van de regio?
  • Beheers je het Engels goed?
  • Beschik je over de discipline en het doorzettingsvermogen die nodig zijn voor deze intensieve studie?

Als je deze vragen met 'ja' kunt beantwoorden, dan is de specialisatie Islamstudies zeker iets voor jou! Bekijk het studieprogramma.

Video over het Perzisch-Arabisch schrift

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of