Universiteit Leiden

nl en

Midden-Oostenstudies (BA)

Studieprogramma

Binnen de opleiding Midden-Oostenstudies kun je je richten op zes verschillende deelgebieden.

Programmaoverzicht

In het eerste jaar maak je kennis met alle deelgebieden, samen met alle andere eerstejaars. Alle eerstejaars studenten delen dus dezelfde basis, maar je bent ook al bezig in je eigen afstudeerrichting. In het tweede semester ga je door met die afstudeerrichting. Het is eventueel mogelijk om op dit moment nog van afstudeerrichting te veranderen. Je kiest een van de volgende richtingen:

Arabische taal en cultuur

In deze afstudeerrichting leer je de basis van het Arabisch, een taal die van groot belang is in de gehele islamitische wereld en die gesproken wordt in een enorm gebied van Marokko tot en met Irak. Je verdiept je in de geschiedenis, religie en cultuur van deze regio in heden en verleden. In het tweede jaar studeer je een semester aan een instituut in het Midden-Oosten dat verbonden is aan de universiteit, waarbij je kunt kiezen tussen het Nederlands Instituut Marokko (NIMAR) in Rabat en het Nederlands-Vlaams Instituut in Caïro (NVIC).

Zie de studiegids voor meer informatie.

Perzische taal en cultuur

In deze afstudeerrichting leer je Perzisch (Farsi), de taal van Iran, Afghanistan en delen van Centraal-Azië, zoals de republieken Tadzjikistan en Oezbekistan. Ook in landen als Bahrein, Irak en Oman vind je minderheden die Perzisch spreken. Hoewel de taal sinds de komst van de islam in een aangepaste vorm van het Arabisch schrift geschreven wordt, is het Perzisch een Indo-Europese taal, net als het Nederlands. Het Perzisch staat bekend om zijn rijke en levendige literatuur, die sporen heeft nagelaten in een gebied dat zich uitstrekt van de Balkan tot in India. In deze specialisatie verdiep je je in de cultuur, geschiedenis en religie van Iran, Afghanistan en Centraal-Azië. In het tweede jaar studeer je een semester aan een instelling in Iran.

Zie de studiegids voor meer informatie.

Turkse taal en cultuur

In deze afstudeerrichting leer je Turks, de officiële taal van Turkije. Ook miljoenen immigranten in West-Europa spreken Turks, terwijl volken in China en Centraal-Azië varianten van deze taal spreken. In totaal zijn er 150 miljoen sprekers van (varianten van) het Turks. Daarmee is het de zesde wereldtaal. Sinds de regering van Atatürk, grondlegger van het moderne Turkije begin twintigste eeuw, schrijven Turken hun taal in het Latijnse schrift in plaats van het Arabische. Naast de taal bestudeer je ook de geschiedenis en cultuur van deze regio, en de verschillende aspecten van de islam. In het tweede jaar studeer je een semester aan het Netherlands Institute in Turkey (NIT), in Istanbul.

Zie de studiegids voor meer informatie.

Hebreeuwse taal en cultuur

In deze afstudeerrichting leer je modern Hebreeuws (Ivriet). Toen in 1948 de joodse staat Israël werd gesticht, was de keuze voor een nationale landstaal snel gemaakt: het werd Hebreeuws. Met die keuze begon de aanpassing van het Hebreeuws aan de eisen van een moderne samenleving. Het moderne Hebreeuws is de taal van de geschiedenis, wetenschap en techniek en de dagelijkse spreektaal.

In deze specialisatie houd je je ook bezig met de geschiedenis, cultuur, maatschappij en politiek van Israël. In het tweede jaar studeer je een semester aan een universiteit in Jeruzalem.

Zie de studiegids voor meer informatie.

Moderne Midden-Oostenstudies

In de specialisatie Moderne Midden-Oostenstudies verdiep je je in aspecten van de cultuur, geschiedenis, godsdienst, politiek, internationale betrekkingen, menselijke interacties en samenleving, en politieke economie van het Midden-Oosten. Daarnaast leer je ook de basisvaardigheden en kennis die je nodig hebt voor een eventuele verdere studie van een van de talen van het Midden-Oosten. Ook deze brede afstudeerrichting geeft je een kritische en onderbouwde kijk op de regio. In het tweede jaar krijg je de mogelijkheid om een semester te studeren aan een instelling in het Midden-Oosten.

Zie de studiegids voor meer informatie.

Islamstudies

De islam heeft veel invloed op het denken en handelen van mensen in het Midden-Oosten. Je verdiept je dan ook in alle aspecten van deze wereldgodsdienst, zoals het klassieke islamitische gedachtegoed, het islamitisch recht, mystieke richtingen en de islam in het dagelijks leven.

Zie de studiegids voor meer informatie.

Sid Wagenfeld

Eerstejaarsstudent

Sid Wagenfeld

"Op dit moment doe ik een vak over islamitische kunst en cultuur. Daar leren we via kunst hoe de islam doorwerkt in het echte leven. Hoe een tuin is ingericht, of hoe een moskee is gebouwd zegt bijvoorbeeld veel over de positie van de islam in de maatschappij. Daarbij bestuderen we ook de verschillen tussen gebieden als het Ottomaanse Rijk, Noord-Afrika en Perzië. Heel interessant, dit is echt een favoriet vak. Ik ben ook erg in talen geïnteresseerd. Ik wil zo veel mogelijk talen leren, zo ga ik volgend jaar Arabisch doen en misschien ook Spaans. Dat vind ik belangrijk, want als je de taal beheerst kun je echt communiceren met mensen en leer je een land beter kennen."

Laura Spierings

Ouderejaarsstudent

Laura Spierings

"In het tweede jaar ga je naar het buitenland. Je kunt kiezen uit verschillende steden. Het is een vast onderdeel van de studie, je hoeft er niet extra voor te betalen en alles wordt voor je geregeld. Ik studeer nu in Marokko en volg drie vakken modern-standaard Arabisch. De universiteit heeft geregeld dat ik bij een gastgezin kan wonen. Je leert veel over de taal en cultuur bij een gastgezin. Alles wat je leert, gebruik je tijdens je uitwisseling meteen, als je bijvoorbeeld de krant leest en met mensen praat. De uitwisseling is een geweldig onderdeel van de studie. Alles wat je uit boeken hebt geleerd, zie je terug in de realiteit. Dan zie je echt hoe het dagelijks leven eruit ziet. Naast de lessen kun je veel reizen. Ieder weekend gaan we wel op pad. We zijn ook met de studie naar het platteland geweest en hebben daar een paar nachten bij gastgezinnen geslapen. "

Laura van Alfen

Ouderejaarsstudent

Laura van Alfen

"Bij de opleiding hoort een buitenlandsemester. Vanwege de politieke situatie was het niet mogelijk om naar Teheran te gaan, maar de opleiding bood een alternatief in Turkije. Ik heb er toen voor gekozen om dit iets anders in te vullen en heb een Erasmus+ beurs aangevraagd. Via deze beurs ben ik na een toelatingsprocedure toegelaten aan de Boğaziçi universiteit in Istanbul. Daar heb ik onder meer vakken op het gebied van Ottomaanse geschiedenis en Moderne Turkse Betrekkingen gedaan."

Een aantal vakken uitgelicht

Deze colleges behandelen de geschiedenis van het Midden-Oosten vanaf de opkomst van de islam in de zevende eeuw tot de hedendaagse uitdagingen van het Midden-Oosten. Denk daarbij aan zaken als bevolkingsexplosie, waterschaarste, en de strijd voor democratie en mensenrechten.

Je maakt kennis met het fascinerende taallandschap van het Midden-Oosten met zijn tientallen verschillende talen. Je leert tot welke taalfamilies de belangrijkste talen horen, en ontdekt de politieke en culturele dimensies van taal.

Je bestudeert de geloofsleer, gedragsleer, rituelen en organisatie van de Islam in het Midden-Oosten, maar ook in Afrika, Azië en Europa. Studenten in het traject Israelstudies (modern Hebreeuws) bestuderen in plaats van de islam het jodendom.

Afhankelijk van de door jou gekozen afstudeerrichting volg je in je tweede en derde jaar vakken als:

  • History of Central Asia and Afghanistan 
  • Arabic Literature 
  • History and Culture of Modern Turkey 
  • History of modern Iran 
  • Islamitische mystiek: soefisme 
  • Osmaans 
  • De wereld van Sheherazade: cultuurgeschiedenis van de middeleeuwse islam 
  • Diasporas and Minorities in the Middle East 
  • The World of Shi’i Islam: History, Art and Culture Anthropology of the Middle East
  • Osmaanse Geschiedenis en Cultuur (1300- 1922) 
  • Ideology and Politics in the Middle East 
  • Islamitische kunst en materiële cultuur 
  • Comparative Literatures of the Middle East

Gedetailleerd programma

Wil je een gedetailleerd overzicht van het curriculum? Bezoek dan onze Studiegids. Let op: dit is het programma van het huidige studiejaar. Het programma van volgend jaar kan verschillen.

Hoe vul jij je keuzeruimte in?

Bovenop de keuzevrijheid die je hebt in vakken binnen de opleiding, is er in het derde jaar van je studie ook nog een keuzeruimte van 30 studiepunten. Je mag zelf bepalen hoe je die invult. Denk bijvoorbeeld aan:

Verdiep je kennis met extra colleges bij je eigen opleiding of kies bij een andere opleiding een vak dat past bij jouw specialisatie, bijvoorbeeld op het gebied van literatuur of geschiedenis. Je maakt je keuze uit speciaal samengestelde pakketten (er zijn meer dan vijftig minoren), maar je kunt ook zelf een pakket samenstellen.

Tijdens een stage werk je gedurende een aaneengesloten periode bij een organisatie, bijvoorbeeld een ministerie, internationaal bedrijf of ontwikkelingsorganisatie. Dit is een goede manier om werkervaring op te doen. De inhoud van de stage spreek je af met je studieadviseur. Onze Career Service helpt je graag om een geschikte stageplek te vinden.

Alleen in Leiden kun je je wetenschappelijke én kunstzinnige talenten tegelijk ontwikkelen. Naast je studie in Leiden kun je vakken volgen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

De opleiding Midden-Oostenstudies heeft goede contacten met verschillende instellingen in het Midden-Oosten. In je tweede jaar ga je zelf ook naar het buitenland, naar Teheran, Istanbul, Jeruzalem, Cairo of Rabat, afhankelijk van de door jou gekozen specialisatie. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook een van de vele summer schools bezoeken die in de regio worden aangeboden, of als uitwisselingsstudent aan een universiteit in de regio studeren.

Een studieperiode in het buitenland is een goede manier om je horizon te verbreden. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. En heel belangrijk: je leert internationaal te denken.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.