Universiteit Leiden

nl en

Moderne Midden-Oostenstudies (BA)

Het Midden-Oosten staat vrijwel voortdurend in de belangstelling. In westerse media is veel aandacht voor politieke, economische en maatschappelijke ontwikkelingen, vanwege de grote strategische relevantie van de regio. Toch is het Midden-Oosten (veel) meer dan wat de media ons vertellen. In deze brede opleiding, onderdeel van de bachelor Midden-Oostenstudies, verdiep je je in aspecten van de samenlevingen, geschiedenis, godsdienst, politiek internationale betrekkingen, en politieke economie van de regio. Ook leer je de basis van een van de belangrijke talen van het Midden-Oosten. Bovendien ontwikkel je een kritische blik en leer je om je oordeel op meer dan alleen westerse perspectieven te baseren.

Het diverse Midden-Oosten

Het Midden-Oosten, een gebied dat reikt van Marokko tot Iran, kent een grote mate van culturele, religieuze en taalkundige diversiteit. Dit is goed terug te zien in de Midden-Oosterse samenlevingen, waarin verschillende bevolkingsgroepen samenleven. Doorgaans gebeurt dat in harmonie, maar soms is er conflict. De ontdekking van grote voorraden olie aan het begin van de twintigste eeuw heeft eraan bijgedragen dat het Midden-Oosten het toneel werd van koloniale overheersing en Westers imperialisme. Dit heeft eraan bijgedragen dat het Midden-Oosten regelmatig het toneel is van conflicten, opstanden en oorlogen. Ook de oprichting van de staat Israël is een blijvende bron van strijd en onenigheid in de regio. Tijdens de bacheloropleiding gaan we in op deze aspecten van de moderne geschiedenis van het Midden-Oosten. Daarnaast bestuderen we hoe die aspecten doorwerken in de hedendaagse sociale en politieke ontwikkelingen. Daarbij maken we niet alleen gebruik van wetenschappelijke literatuur, maar ook van primair bronmateriaal. Wanneer mogelijk doen we dat in de brontaal.

In deze specialisatie (afstudeerrichting) van de bachelor Midden-Oostenstudies krijg je de gelegenheid om het Midden-Oosten in brede zin te bestuderen, of je juist meer te verdiepen in bepaalde aspecten en landen die jouw specifieke interesse hebben.

Daarnaast leer je in deze specialisatie in het eerste jaar de basis van een belangrijke moderne taal in het Midden-Oosten: Arabisch, Perzisch (Farsi), Hebreeuws of Turks. Deze kennis helpt je bij je studie van je gekozen onderwerp. Je kunt er ook voor kiezen om je op een later moment, bijvoorbeeld tijdens een masteropleiding, verder te bekwamen in de taal van je keuze.

Midden-Oostenstudies

Moderne Midden-Oostenstudies is een specialisatie, oftewel een afstudeerrichting van de bachelor Midden-Oostenstudies. Als je deze bachelor volgt, kies je in je eerste jaar uit zes specialisaties, waarvan Moderne Midden-Oostenstudies er een is. Als je afgestudeerd bent, heb je een diploma in Midden-Oostenstudies, met als specialisatie Moderne Midden-Oostenstudies.

Wonen en leren in het Midden-Oosten

Een land leer je het beste kennen als je er zelf een tijdje woont. Daarom reis je in het tweede semester van je tweede jaar naar Egypte, Marokko, Turkije, of Israël. Als de politieke situatie het toelaat, kun je ook kiezen voor Iran en wanneer dat niet kan, bieden we een passend alternatief. Je gaat naar het land waar ze de taal spreken die je in het eerste jaar kiest. Daar volg je het hele semester een programma aan een universiteit (Teheran of Jeruzalem) of een aan Universiteit Leiden verbonden instituut (Cairo, Rabat en Istanbul). Binnen en buiten de lessen kun je ook aan je taalvaardigheid werken, want de taal is overal om je heen.

Zo’n periode in het buitenland is een waardevolle ervaring waarmee je je niet alleen in academisch opzicht maar ook persoonlijk ontwikkelt.

Een semester in Marokko: ‘Je ziet de geschiedenis waarover je leert’

Het Nederlands Instituut in Marokko staat open voor studenten van alle Nederlandse universiteiten en hogescholen. Twee studenten vertellen waarom ze een semester in Rabat studeren. ‘Je ziet de geschiedenis terug waarover we hebben geleerd. Zo’n ervaring kan je niet namaken in Nederland.’ Lees verder

Sid Wagenfeld

Eerstejaarsstudent

Sid Wagenfeld

"Al sinds de basisschool heb ik een fascinatie voor het Midden-Oosten. De regio ligt naast Europa, maar is in alle aspecten zo anders. Toen ik ging kiezen welke bachelor ik zou gaan doen, kwam ik uit bij Midden-Oostenstudies in Leiden. Dit was de enige opleiding waar er in het curriculum een goede balans is tussen vakken als taal, economie, religie en geschiedenis, en dat was wat ik zocht."

Tsolin Nalbantian

Docent Midden-Oostenstudies

Tsolin Nalbantian

"Ik geef het vak Geschiedenis van het Midden-Oosten. Dit is een groot onderzoeksvak dat zich op de hele regio focust. Geografisch gezien betekent dat van Marokko tot aan Iran. We bestuderen de periode van de 18e eeuw tot het heden. Naast de geschiedenis krijgen de studenten ook een introductie op het grotere veld van Midden-Oostenstudies."

"Zo maken ze ook kennis met de cultuur en politiek. Studenten zijn hier heel enthousiast over omdat ze kennis maken met de verschillende onderzoeksgebieden en er langzaam maar zeker achter komen waar hun passie ligt."

Marianne Reddingius

Alumna

Marianne Reddingius

“Ik deed al de bachelor politicologie in Leiden, maar wilde meer verdieping. Die verdieping vond ik bij Midden-Oostenstudies, waar je echt helemaal in de verschillende aspecten van het Midden-Oosten duikt. Ik heb dus twee bachelors tegelijk gedaan, waarbij ik me ook bij politicologie op het Midden-Oosten heb gericht.”

Waarom Moderne Midden-Oostenstudies aan Universiteit Leiden?

  • Universiteit Leiden heeft van oudsher een grote expertise op het gebied van aspecten van het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Centraal-Azië in heden en verleden. Je hebt hier toegang tot toponderwijs door gerenommeerde experts.
  • Er is veel aandacht voor actuele ontwikkelingen in de landen van het Midden-Oosten, zowel in het onderwijs als in het onderzoek van docenten.
  • De opleiding heeft een groot netwerk van Midden-Oostendeskundigen in Leiden en daarbuiten. Als student heb je daardoor makkelijker toegang tot deze experts, bijvoorbeeld bij gastlezingen of andere evenementen.
  • Je doet veel waardevolle vaardigheden op, zowel op het academische, professionele en het persoonlijke vlak: van onderzoek doen tot presenteren en omgaan met verschillende culturen.
  • In het tweede jaar studeer je een semester in het Midden-Oosten.
  • De faculteit Geesteswetenschappen, waar de opleiding wordt aangeboden, behoort tot de top van de geesteswetenschappelijke opleidingen wereldwijd.

  • De Universiteitsbibliotheek en het NINO (Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten) hebben een indrukwekkende collectie manuscripten, boeken, films en andere audiovisuele bronnen die je vrij kunt raadplegen.
  • De opleiding is kleinschalig en persoonlijk, je bent hier absoluut geen nummer. In de lessen en daarbuiten leer je je medestudenten en docenten snel kennen. Ook kun je bijvoorbeeld lid worden van Sheherazade, de studievereniging van Midden-Oostenstudies.

Past Moderne Midden-Oostenstudies bij jou?

  • Volg je het nieuws over het Midden-Oosten en wil je zo veel mogelijk kennis opdoen over deze regio?
  • Besef je dat het westerse perspectief niet enig mogelijke perspectief is en verplaats je je graag in de leef- en denkwereld van anderen?
  • Is het leren van een taal uit het Midden-Oosten niet jouw belangrijkste doel en wil je je meer verdiepen in de maatschappelijke, politieke en economische aspecten van de regio?
  • Beheers je het Engels goed?
  • Beschik je over de discipline en het doorzettingsvermogen die nodig zijn voor deze intensieve studie?
  • Wil je graag meemaken hoe het is om in het Midden-Oosten te wonen en te studeren?

Als je deze vragen met 'ja' kunt beantwoorden, dan is de specialisatie Moderne Midden-Oostenstudies zeker iets voor jou! Bekijk het studieprogramma.