Universiteit Leiden

nl en

Cybersecurity & Cybercrime (BSc)

Studieprogramma

Je wordt opgeleid tot een zelfstandige en kritische professional die actief op zoek gaat naar constructieve oplossingen voor veiligheidsuitdagingen in cyberspace.

Je krijgt kennis en inzicht vanuit diverse disciplines, wat essentieel is om deze uitdagingen te begrijpen en te doorgronden. Daarna pas je deze verworven kennis en inzichten toe op actuele casussen uit de praktijk. Ook leer je hoe hacken werkt, je doet mee aan simulaties en hackatons, je leert hoe een cybercrimineel denkt en je gaat samen met organisaties aan de slag om cyberchallenges aan te pakken. Een ideale combinatie van academische kennis en professionele vaardigheden.

De academische kennis en vaardigheden en de praktische
competenties van studenten worden getraind met behulp van (in frequentie toenemende) individuele en collectieve schrijf- en presentatieopdrachten. Op deze manier legt het programma een sterke nadruk op kritisch onderzoek en analyse.

De verdeling van de studiebelasting tussen de vier disciplines is als volgt:

  1. Bestuurs- en organisatiekunde (20 EC)
  2. Informatica (20 EC)
  3. Criminologie (20 EC) en
  4. Rechten (15 EC).

Een EC (European Credit) staat voor 28 uur studiebelasting.

Samen dekken deze vier disciplines de grootste wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen op het gebied van cybersecurity en cybercrime op multidisciplinaire wijze af.

Ieder jaar wordt afgesloten met een integratievak van 10 EC waarbij je aan de hand van een casestudie vanuit een multidisciplinair perspectief cyber gerelateerde problemen leert identificeren, analyseren en adresseren.

Hoe vul jij je keuzeruimte in?

De keuzeruimte van 30 EC in jaar 3, zoals uniform vastgesteld door de Universiteit Leiden, biedt jou de mogelijkheid om je studieprogramma te verrijken op basis van individuele behoeften en interesses. Je kunt ervoor kiezen om zowel verdiepende als verbredende cursussen binnen of buiten de Universiteit Leiden te volgen. De keuzeruimte kan ook worden gebruikt om studenten voor te bereiden op eventuele ingangseisen van een bepaalde masteropleiding of om een minor te volgen of een stage in het buitenland te volgen.

Indien je een brede interesse hebt in veel verschillende kennisgebieden, is het mogelijk interessant om een eigen pakket samen te stellen van verschillende losse keuzevakken, dat je in de vrijekeuzeruimte kunt volgen. Met keuzevakken geef je zelf richting aan je studie. Doe alvast inspiratie op en verdiep je in de Keuzevakkengids.

Naast losse keuzevakken bieden opleidingen een speciaal samengesteld pakket van keuzevakken aan. Dit vaste pakket van dertig studiepunten heet een minor.

Een studieperiode in het buitenland is de kans om je horizon te verbreden. Specialistische kennis die aan de Universiteit Leiden niet voorhanden is, vind je soms wel bij een universiteit in het buitenland. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Bovendien leer je internationaal te denken. Hiervoor kun je in je tweede jaar plannen maken. Je kunt ook contact opnemen met het international office van de faculteit Governance and Global Affairs; international@fgga.leidenuniv.nl

Tijdens een stage werk je voor een aaneengesloten periode bij een organisatie, bijvoorbeeld een ministerie, internationaal bedrijf of ontwikkelingsorganisatie. Dit is een goede manier om werkervaring op te doen. De inhoud van de stage spreek je af met je studiecoƶrdinator. Onze Studenten Loopbaan Service helpt je graag om een geschikte stageplek te vinden. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.