Universiteit Leiden

nl en

Cybersecurity & Cybercrime (BSc)

Arbeidsmarkt

De economie draait tegenwoordig voor een groot deel op digitalisering. En daarmee is digitale veiligheid een steeds belangrijker en veelomvattender werkgebied geworden. De vraag naar goed opgeleid personeel is groot, het aanbod te klein.

De beroepsgroepen waar jij als afgestudeerde van de bachelor Cybersecurity & Cybercrime waarschijnlijk in gaat werken zijn: openbaar bestuur, veiligheid en juridische beroepen, ICT-beroepen en managers. In al deze groepen geven werkgevers aan dat zij grote personeelstekorten verwachten in de komende jaren.

Voldoende banen

Dit betekent dat er zeer waarschijnlijk voldoende banen zijn in jouw expertise. Maar je wil natuurlijk niet aangenomen worden omdat er een tekort is, jij wil aan de slag op een plek waar jouw kennis en vaardigheden nodig zijn en worden gewaardeerd. Daarom is deze studie mede samengesteld in overleg met een grote groep experts van de overheid, politie en justitie, IT-bedrijven, cyberveiligheidsdeskundigen en grote ondernemingen die afhankelijk zijn van goed beschermd digitaal verkeer.

Wat jij hebt geleerd sluit nauwkeurig aan op wat werkgevers zoeken. De meeste mensen in dit vakgebied zijn experts op één specialisme. Dankzij de bachelor Cybersecurity & Cybercrime beheers jij meerdere disciplines, iets waar volgens de werkgevers grote vraag naar is.

Doordat de cyberspace een domein is dat (lands-, technologische- en juridische-) grenzen overstijgt, zal in de opleiding veelvuldig gebruik worden gemaakt van internationale georiënteerde casuïstiek die relevant is voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Alumni van de opleiding zullen daardoor aantrekkelijk zijn voor zowel de Nederlandse als de internationale arbeidsmarkt.

Welke functies zijn er straks voor jou?

Het Europese Agentschap voor Cybersecurity ENISA heeft twaalf rollen aangemerkt die het belangrijk vindt voor digitale veiligheid. Daar zitten functies tussen die heel specialistisch zijn, maar het merendeel vereist multidisciplinaire kennis en kunde. Na de bachelor Cybersecurity & Cybercrime en eventueel daarna gevolgde masteropleidingen hebben studenten een (basis)opleiding voltooid die perfect past bij zeven van de twaalf ENISA-rollen.

Manager van de cybersecuritystrategie en -uitvoering in een organisatie. Zorgt ervoor dat digitale systemen, diensten en eigendommen zeker en beveiligd zijn.

Volgt nauwgezet de stand van de cybersecurity in een organisatie. Grijpt in bij incidenten tijdens cyberaanvallen en verzekert de continuïteit van de ICT-systemen.

Zorgt dat de organisatie zich houdt aan de nationale en internationale standaarden voor cybersecurity en juridische vereisten.

Ontwerpt, ontwikkelt en voert uit: awareness, training en onderwijsprogramma's in cybersecurity en dataveiligheid. Promoot het belang van cybersecurity en zorgt ervoor dat het verankerd is in de organisatie.

Onderzoeker in het domein cybersecurity. Verwerkt de onderzoeksresultaten in cybersecurity-oplossingen.

Manager voor cybersecurityrisico's, met oog voor de strategie van de organisatie. Ontwikkelt, onderhoudt en communiceert over de risicomanagementprocessen en -rapporten.

Ontdekt en volgt digitale sporen die bewijs kunnen vormen voor criminele activiteiten.

Dit is maar een kader, de banen in het veld van cybersecurity en cybercrime zijn veelzijdig. Het kader geeft wel aan waar je kansen liggen als je je bachelor of master hebt gehaald.

Dicht op het vuur

Een ander voordeel van de bachelor Cybersecurity & Cybercrime is dat je al tijdens je studie dicht op het vuur zit. De locatie in Den Haag van de Universiteit Leiden is omringd door internationale en nationale organisaties die een belangrijke rol spelen op het gebied van veiligheid, cybersecurity en cybercrime. Van ministeries tot Europol en van de NATO Communications and Information Agency (NATO-NCI) tot het Global Forum for Cyber Expertise (GFCE). Doordat je zo dicht bij het werkveld studeert, is er een korte lijn met de praktijk. Je maakt al tijdens gastcolleges en werkbezoeken kennis met je toekomstige werkgevers.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.