Economie, Bestuur en Management (BSc)
Veelgestelde vragen
Hier vind je de antwoorden op enkele veelgestelde vragen over de bachelor Bestuurskunde.
Specialisatie: Economie, Bestuur en Management
Nee, het is niet nodig om Economie in je pakket te hebben om toelaatbaar te zijn tot de bachelor Bestuurskunde. Je bent toelaatbaar met elk vwo-profiel of hbo/wo propedeuse of einddiploma.
Nee, in tegenstelling tot economische bacheloropleidingen zoals Economie en Bedrijfseconomie krijg je geen wiskundevakken in deze opleiding. De nadruk ligt op het versterken van je economische intuïtie en het kunnen begrijpen van grafische analyses.
Er is grote vraag naar professionals die verstand hebben van bestuur én economie.
Na het afronden van de specialisatie Economie, Bestuur en Management ben je uitstekend in staat om bruggen te slaan tussen economen en (publieke) bestuurders.
Omdat je over vaardigheden beschikt die helpen bij het maken van economische analyses en het vormgeven van beleid spreek je de taal van zowel economen als beleidsmakers.
Veel afgestudeerden komen dan ook terecht op functies op het snijvlak van beleid en economie, zowel in de publieke sector als in het bedrijfsleven.
Onze afgestudeerden werken bijvoorbeeld als:
- Strategisch adviseur bij Google
- Beleidsadviseur bij het Ministerie van Financiën
- Beleidsadviseur bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
- Consultant bij verschillende adviesbureaus
- Data scientist bij PWC
- Onderzoeker bij het Centraal Planbureau
- Analist bij de Nederlandsche Bank
Toelating
Je bent toelaatbaar tot de bacehlor Bestuurskunde met elk vwo-profiel.
Het is niet nodig om bepaalde vakken in je pakket te hebben.
Nee, je bent toelaatbaar tot de bachelor Bestuurskunde met elk vwo-profiel of hbo/wo-propedeuse of einddiploma.
Het is niet nodig om bepaalde voorkennis of vakken in je pakket te hebben.
Je moet de Nederlandse taal beheersen voor de bachelor Bestuurskunde, omdat de meeste vakken in het Nederlands zijn.
Er zijn ook vakken die deels in het Engels worden gegeven, bijvoorbeeld hoorcolleges in het Engels en werkgroepen in het Nederlands. Dit komt doordat sommige docenten internationale experts zijn en bepaalde wetenschappelijke literatuur Engelstalig is.
Dit helpt je om goed voorbereid te zijn op de arbeidsmarkt, omdat Engels in het openbaar bestuur steeds belangrijker wordt. Studenten wennen hier meestal snel aan. Er is geen toelatingstest nodig.
Ja, je bent toelaatbaar tot de bachelor Bestuurskunde met een hbo-propedeuse of einddiploma.
Specialisaties
Doordat je bij de start van je Bestuurskunde studie een specialisatie kiest, kun je je eigen opleiding vormgeven op een manier die het meeste bij je interesses en toekomstplannen past.
Hoewel je extra kennis en ervaring opdoet binnen je specialisatie, bestaat het grootste deel (twee derde) van je studie uit algemene Bestuurskundevakken.
Je studeert af met een regulier Bestuurskunde diploma, met daarop de vermelding van je specialisatie.
Dit geeft je een voordeel ten opzichte van studenten aan veel andere Bestuurskunde opleidingen die alleen een regulier diploma hebben, terwijl je nog steeds een brede opleiding volgt en je opties openhoudt voor de toekomst.
Ontdek de specialisaties:
Nee, bij ons vul je altijd een derde van je vakkenpakket met een van de drie specialisaties. Hierdoor kun je je studie vormgeven op een manier die het beste bij je interesses en toekomstplannen past.
Hoewel je extra kennis en ervaring opdoet met je specialisatie, bestaat het grootste gedeelte (twee derde) van je studie wel uit algemene Bestuurskundevakken. Hierdoor volg je nog steeds een brede opleiding houd je je opties open voor de toekomst.
Je studeert af met een regulier Bestuurskunde diploma, met daarop de vermelding van je specialisatie.
De specialisatie die je kiest tijdens je bacheloropleiding beperkt je niet in de keuze van je vervolgopleiding, je studeert immers af als bestuurskundige.
Je specialisatie kan je wel een voorsprong geven als je besluit een master te kiezen met een aansluitend onderwerp.
Na je driejarige bachelor kun je direct doorstromen naar een één- of tweejarige master aan de Universiteit Leiden of een andere instelling. Veel studenten kiezen een aansluitende master op het gebied van Bestuurskunde.
Verschillen met andere opleidingen
Technische Bestuurskunde richt zich op het maken van (wiskundige) modellen en ontwerpen van technische oplossingen voor maatschappelijke problemen. Met deze opleiding word je een ingenieur die ook iets weet van bestuur, management en sociale vraagstukken.
Bij Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden, met de specialisatie Digitalisering, Bestuur en Maatschappij, krijg je een bredere opleiding. Je leert over het bestuur van publieke organisaties en krijgt daarnaast gespecialiseerde kennis, zoals hoe technologie het openbaar bestuur kan veranderen.
Meer over de specialisatie Digitalisering, Bestuur en Maatschappij >>
Bedrijfskunde en Technische Bedrijfskunde richten zich op hoe bedrijven werken en hoe je zakelijke processen beter kunt laten verlopen, vaak door een mix van management en techniek.
Bestuurskunde gaat vooral over hoe de overheid en (semi-)publieke organisaties worden bestuurd en hoe ze oplossingen bedenken en uitvoeren voor maatschappelijke problemen. Je leert ook hoe bedrijven hieraan bijdragen.
Kortom, Bestuurskunde gaat over de publieke sector, terwijl Bedrijfskunde zich alleen op het bedrijfsleven focust.
Organisatie- en managementwetenschappen kijken vooral naar hoe je publieke en private organisaties kunt besturen.
Bij Bestuurskunde is dit maar één onderdeel van een groter geheel, waarbij je vooral leert over het besturen van overheidsorganisaties en andere publieke instellingen.
Politicologie richt zich vooral op politiek. Bij Bestuurskunde is politiek slechts één onderdeel.
Je leert bij Bestuurskunde niet alleen over het politieke gedeelte van het openbaar bestuur zoals het parlement en de politici, maar ook over andere belangrijke spelers, zoals ambtenaren, lobbyisten, belangengroepen, bedrijven en burgers.
Onderwijslocatie
Deze opleiding vindt volledig plaats in de gebouwen van de faculteit Governance and Global Affairs in het centrum van Den Haag.
Hier bevinden we ons in het hart van het Nederlandse bestuur, met de echte wereld als outdoor-collegezaal.
Nee, die keuze is helemaal aan jou.
Veel studenten kiezen er wel voor om in Den Haag te wonen, een levendige studentenstad met meer dan 30.000 studenten in het hoger en wetenschappelijk onderwijs en volop mogelijkheden voor iedereen.
Daarnaast wonen veel Bestuurskundestudenten ook in Leiden (met de trein ben je binnen 15 minuten in beide steden) of in omliggende steden zoals Delft of Rotterdam.
Na de studie
Als bestuurskundige kun je aan de slag op plekken waar het opstellen en uitvoeren van beleid een bestuurskundige aanpak vereist.
Denk aan werken bij overheden, in het bedrijfsleven, bij non-profitorganisaties, in de wetenschap of internationaal, bijvoorbeeld bij de Europese Unie of de Verenigde Naties.
Hieronder een overzicht van mogelijke functies na je studie:
- Beleidsadviseur bij een overheidsinstantie
- Consultant bij een consultancybureau
- Financieel adviseur
- Communicatieadviseur
- Hoofd/manager van een afdeling
- Projectmanager
- Onderzoeker, docent of PhD-student bij een universiteit
Specialisatie: Beleid, Bestuur en Organisatie
Studenten die Beleid, Bestuur en Organisatie kiezen hebben een sterke positie op de arbeidsmarkt door hun brede skillset en multidisciplinaire aanpak.
Ze combineren kennis van verschillende vakgebieden en hebben sterke strategische, analytische en communicatieve vaardigheden. In tijden van complexe uitdagingen zoals vergrijzing en globalisering, zijn zij van grote waarde voor publieke en private organisaties.
Onze afgestudeerden werken bijvoorbeeld als:
- Beleidsadviseur bij overheidsinstellingen zoals ministeries, gemeentelijke overheden of internationale organisaties.
- Consultant, projectmanager of onderzoeker bij adviesbureaus, NGO's en de private sector, waar ze organisaties ondersteunen in hun interacties met de overheid en het ontwikkelen van beleid.
- Onderzoeker, docent of PhD-student aan universiteiten.
Specialisatie: Digitalisering, Bestuur en Maatschappij
Nee, je kunt bij deze specialisatie terecht met elk vwo-profiel, of een hbo- of wo-propedeuse of einddiploma.
Je hebt geen wiskunde, wiskundeknobbel of technische voorkennis nodig, maar wel interesse in politiek, bestuur en maatschappij in relatie tot digitalisering.
Nee, je krijgt geen wiskunde in deze opleiding.
Net als bij de andere specialisaties volg je in het eerste jaar het vak Statistiek en in het tweede jaar het vak Kwantitatieve Methoden.
Je hebt verder geen wiskundeknobbel of technische kennis nodig, maar wel interesse in politiek, cultuur en maatschappij.
De basis van Informatica ligt in de wiskunde, terwijl de basis van de Bestuurskunde specialisatie Digitalisering, Bestuur en Maatschappij ligt in het begrijpen en oplossen van maatschappelijke en beleidsproblemen vanuit een digitaal perspectief.
Nee, maar je krijgt wel les in programmeren. Het doel hiervan is niet om programmeur te worden, maar om de ‘taal’ te leren spreken en zo digitaal georiënteerde mensen beter te begrijpen.
De specialisatie Digitalisering, Bestuur en Maatschappij zit zo in elkaar dat iedereen zonder enige ervaring met programmeren of met wiskunde het programma kan afronden. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over specifieke voorkennis.
Als je geïnteresseerd bent in programmeren en je wilt hier meer mee doen dan wij aanbieden, dan kun je je studie aanvullen met verdiepende activiteiten gerelateerd aan programmeren. Zo kun je bijvoorbeeld in het derde jaar een minor Informatica volgen.
Deze specialisatie voorziet in een groeiende behoefte op de arbeidsmarkt. Er is een dringende vraag naar een nieuwe generatie bestuurskundigen die de digitale wereld goed begrijpen.
Je hebt dus een breed scala aan mogelijkheden, maar veel van onze studenten vinden hun weg naar de publieke of semi-publieke sector.
Net als bij de andere specialisaties binnen Bestuurskunde bereidt Digitalisering, Bestuur en Maatschappij studenten voor om generalisten te worden met het potentieel om diverse interessante functies binnen of rondom de publieke sector te vervullen.
Enkele voorbeelden van mogelijke werkzaamheden zijn:
- Onderzoek doen bij een adviesbureau, zoals het Centraal Planbureau of de Sociaal-Economische Raad, om de impact van technologieën zoals AI, deepfakes of sociale media op de samenleving te bestuderen.
- Projecten managen bij de overheid omtrent het implementeren van algoritmes om de dienstverlening te verbeteren.
- Functioneren als expert op het gebied van transparantie om ervoor te zorgen dat de overheid voldoet aan de Wet open overheid (Woo) en dat belangrijke documenten gemakkelijk toegankelijk zijn voor burgers, waardoor het vertrouwen in de overheid wordt vergroot.
- Leiden van projecten die nieuwe vormen van digitale dienstverlening voor burgers testen en implementeren.